milaa 30.03.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Witam, mój problem polega na tym, że nie mogę zamknąć uchylonego okna. Sytuacja wygląda następująco: klamka skierowana jest do góry, a okno trzyma się tylko na jednym dolnym zawiasie, klamka obraca się na ukos - można otworzyć okno na oścież, ale nie da się obrócić klamki całkowicie w bok, żeby całkowicie zamknąć okno. Obawiam się z całej siły przekręcić klamkę w razie gorszej usterki. Z resztą i tak by się nie dało... Jedynie można docisnąć okno, żeby je prowizorycznie zamknąć. Do tego wszystkiego doszło chyba przez szybką próbę otworzenia okna ( jednocześnie uchyliło się i otworzyło na oścież). Słyszałam, że to się zdarza, może coś wypadło z zawiasu u góry i blokuje zamknięcie, i potrzeba dużo siły by to znowu weszło... Nie wiem, co dokładnie robić.Proszę o pomoc. Trochę jest zimno w pokoju:( Pozdrawiam, M. Edytowane 30 Marca 2011 przez milaa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/155675-problem-z-zamkni%C4%99ciem-okna-pcv/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Prawdopodobnie "wypięło" ci się skrzydło - czyli uchyliło i otworzyło zarazem (ale nie dość uważnie przeczytałem Twój wpis). Może zadzwoń do swojego sprzedawcy - on powinien wiedzieć, jakie masz okno. A ogólnie patrząc na to może tak spróbować:Otwórz skrzydło, i patrz na jego krawędź z okuciami: od strony klamki może być taki metalowy języczek (wielkości 3-5cm) odstający od okucia pod kątem ok 45st. (czasem może to być języczek w formie plastikowego guziaka). Trzeba ustawić skrzydło w pozycji otwartej (nie uchylonej), ten język okucia palcami docisnąć "do pionu" i przytrzymując go przekręcić klamkę do pozycji okna otwartego. Powinno działać. Jeśli nie - to całość może wymagać regulacji, ew. coś się urwało w okuciu (np. przez brak smarowania). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/155675-problem-z-zamkni%C4%99ciem-okna-pcv/#findComment-4637408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts