kaszpir007 31.03.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam ! Zastanawiamy się nad sprowadzeniem całego tira z "ekogorszkiem" z Czech. Minusem tego "ekogroszku" jest aż około 2% siarki. http://www.czechcoal.cz/cs/produkty/uhli/sluzby/katalog.html Czy tak duża zawartość siarki ma jakieś negatywne skutki dla samego pieca Piec będzie miał sterowanie PID (Ognik) (piec Skamp-P Premium 12KW) Plusem jest cena 265zł za tonę + transport z Czech ..Kaloryczność też nie jest tragiczna ... Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 31.03.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Zastanawiamy się nad sprowadzeniem całego tira z "ekogorszkiem" z Czech. Minusem tego "ekogroszku" jest aż około 2% siarki Ze względu na tę siarkę - radziłbym odpuścić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Dołóż do tego jeszcze spore ilości sadzy po spaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2011 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Ze względu na tę siarkę - radziłbym odpuścić! A poza brakiem "ekologii" ma to jakieś negatywne skutki ? Pytam bo piec będzie miał sterownik z PID więc typowego "wyziębiania" pieca nie będzie ... Nie ukrywam że cena tego ekogorszku jest bardzo atrakcyjna i dla tego zainteresował mnie ... Kosztuje około 240zł za tonę + transport z Czech , a kaloryczność jest dobra (20-21) jak na węgiel brunatny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.04.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 A poza brakiem "ekologii" ma to jakieś negatywne skutki ? Nie miałem na myśli "ekologii", tylko eksploatację. Korozję siarkową. Żaden sterownik tu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2011 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie miałem na myśli "ekologii", tylko eksploatację. Korozję siarkową. Żaden sterownik tu nie pomoże. Czyli rozumiem że cały "ekogroszek" z Czech można sobie darować Z tego co doczytałem większość "importerów" podaje oszukane wartości (kaloryczność i właśnie zawartość siarki ..) Z tego co doczytałem ekogroszek w Czech ma zawartość siarki od 1 od 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.04.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Czyli rozumiem że cały "ekogroszek" z Czech można sobie darować Z tego co doczytałem większość "importerów" podaje oszukane wartości (kaloryczność i właśnie zawartość siarki ..) Z tego co doczytałem ekogroszek w Czech ma zawartość siarki od 1 od 2% Polskie węgle energetyczne mają zawartość siarki 0,5-0,8%. Rosyjskie generalnie niższą - nawet 0,2%. Nie znam wszystkich węgli czeskich, ale węgle brunatne generalnie mają siarkę wyższą niż kamienne. Także polskie węgle brunatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts