Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Zastanawiamy się nad sprowadzeniem całego tira z "ekogorszkiem" z Czech. Minusem tego "ekogroszku" jest aż około 2% siarki.

http://www.czechcoal.cz/cs/produkty/uhli/sluzby/katalog.html

Czy tak duża zawartość siarki ma jakieś negatywne skutki dla samego pieca

Piec będzie miał sterowanie PID (Ognik) (piec Skamp-P Premium 12KW)

Plusem jest cena 265zł za tonę + transport z Czech ..

Kaloryczność też nie jest tragiczna ...

Dzięki !

https://forum.murator.pl/topic/155679-du%C5%BCa-zawarto%C5%9B%C4%87-siarki-w-quotekogroszkuquot/

Ze względu na tę siarkę - radziłbym odpuścić!

A poza brakiem "ekologii" ma to jakieś negatywne skutki ?

Pytam bo piec będzie miał sterownik z PID więc typowego "wyziębiania" pieca nie będzie ...

Nie ukrywam że cena tego ekogorszku jest bardzo atrakcyjna i dla tego zainteresował mnie ...

Kosztuje około 240zł za tonę + transport z Czech , a kaloryczność jest dobra (20-21) jak na węgiel brunatny ...

Nie miałem na myśli "ekologii", tylko eksploatację. Korozję siarkową.

Żaden sterownik tu nie pomoże.

Czyli rozumiem że cały "ekogroszek" z Czech można sobie darować :(

Z tego co doczytałem większość "importerów" podaje oszukane wartości (kaloryczność i właśnie zawartość siarki ..)

Z tego co doczytałem ekogroszek w Czech ma zawartość siarki od 1 od 2% :(

Czyli rozumiem że cały "ekogroszek" z Czech można sobie darować :(

Z tego co doczytałem większość "importerów" podaje oszukane wartości (kaloryczność i właśnie zawartość siarki ..)

Z tego co doczytałem ekogroszek w Czech ma zawartość siarki od 1 od 2% :(

Polskie węgle energetyczne mają zawartość siarki 0,5-0,8%. Rosyjskie generalnie niższą - nawet 0,2%.

Nie znam wszystkich węgli czeskich, ale węgle brunatne generalnie mają siarkę wyższą niż kamienne. Także polskie węgle brunatne.