Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę domu ORAZ budynku gospodarczego

samotnik

Recommended Posts

Jest sobie budowa, która dostała parę lat temu PnB tak zatytułowane. Na mapkach jest zaznaczony budynek gospodarczy w miejscu fundamentów po starej altance, która kiedyś tam istniała. Nie ma jednak w dokumentacji żadnego projektu tego budynku gospodarczego. Jedyny jego 'ślad' w dokumentacji to zdanie w PnB oraz obrys na mapce zagospodarowania. Możliwe, że dokumentacja jest niekompletna.

Jak to teraz ugryźć, jeśli chciałbym tę budowę kupić i oddać do użytkowania na razie bez tego budynku gospodarczego? Da się jakoś 'wyłączyć' jego budowę do osobnego PnB? A może na budynek gospodarczy nie trzeba projektu i wystarczy tam tymczasowo zbudować jakąkolwiek lichą altankę z kilku desek? Częściowe oddanie do użytkowania mnie raczej nie interesuje (po co mi obligatoryjna kontrola, zwłaszcza na 'odziedziczonej' budowie o której wszystkiego nie wiem)

To zależy jaka powierzchnie ma ten budynek gospodarczy – jeśli jego powierzchnia jest większa niż 25m2 (dla „zagrody” większa niż 35m2), to podlega to procedurze PnB z pełnymi konsekwencjami – powinien być projekt budowlany.

Jeśli jednak powierzchnia jest mniejsza, w zasadzie, można postawić w obrycie „byle co”, na podstawie nawet szkicu dołączonego do dokumentacji.