miloszgno 31.03.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam! Remontuje domek jednorodzinny na pierwszym pietrze. Sa stropy drewniane, na których były deski oraz wykładzina. Te deski bardzo mocno skrzypią wiec położenie na nich OSB odpada. Ściągnąłem deski, i jest belka stropowa (16cm) a odstępy miedzy belkami 90cm. Nie mogę położyć samej OSB na to bo się ugina (za duże odległości od stropów). Jak to rozwiązać, w jaki sposób zamontować deski? Co muszę w kolejności dać żeby było prawidłowo? Czy mogę OSB wkręcać do stropu bezpośrednio? W załączniku dołączyłem rysunek z zapytaniem czy takie rozwiązanie może być? Zacząłem ścinać deski z podłogi, stawiać je na pion i montować do stropu, czy takie rozwiązanie może być?? W pokoju pasuje bo belki są przy ścianach wiec takie deski mogę zamontować, jednak w łazience, gdzie stropy nie wypadają bezpośrednio przy ścianach montowanie w pion deski będzie trudne bo nie będę miał do czego. Proszę rzucić fachowym okiem na załącznik. Drugie pytanie ile mniej więcej podniesie mi się podłoga? Bo w łazience chciałbym mieć płytki i nie wiem, ile w pokojach podnieść ta podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 31.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Dobrze kombinujesz z usztywnieniem konstrukcji. Ponadto bezpośrednie przykręcenie płyt OSB do konstrukcji bardziej usztywni całą podłogę w porównaniu do mocowania z zastosowaniem przekładek elastycznych, jakkolwiek będzie to koszem pogorszenia akustyki podłogi. Zastosuj płytę OSB gr. 22 mm na wpust-wypust z łączeniem na belce lub na desce usztywniającej konstrukcję podłogi. Podłoga w łazience wymaga szczegółowej oceny i takiego rozwiązania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszgno 31.03.2011 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Czy miedzy te deski ze zdjecia klasc filc? Teraz przykrecajac je czasami gdy mocno naskocze cos tam slychac, ale to dlatego ze te deski pracuja miedzy soba. Czy klasc je tak jak na zdjeciu po dwie czy jedna starczy? Czy stosowac gwozdzie czy wkrety? Czy jest pewne ze ta konstrukcja za jakis czas nei pusci? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 31.03.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Nie jestem fachowcem, ale moge poprostu napisac jak ja zrobilem taki sam strop na podstawie paru rozmow na forum... 1. na wierzch belek stropowych paski filcu (taki jak maty wygluszajace)2. na to pelne deskowanie stropu (standardowa tarcica taka jak na dach)3. prostopadle do belek legary - rozstaw co ok. 30 cm, zrobione ze standardowych lat dachowych (wys 4 cm)4. miedzy legary plyta z welny o gr 5 cm5. na wierzch legarow znowu paski filcu6. do legarow plyta OSB 15 mm7. na to wykladzina PVC nic sie nie ugina i nie skrzypi, ale chata wlasciwie jeszcze w trakcie wykanczania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 01.04.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Trochę droższe rozwiązanie niz podał kurt76:między belki stropowe wełna grubości 15cm,prostopadle do belek zamocuj legary, ich odstęp uzalezniony jest od grubości planowanej płyty osb-rozstawy znajdziesz na stronach producentów płyt (zastosowanie legarów w odróznieniu od montowanych przez ciebie desek usztywni cały strop),pomiędzy legary dodatkowa warstwa wełny(jej grubość uzaleznaiona jest od wysokości legarów),na legarach taśmy lub paski grubszego filcu,następnie dwie warstwy płyt osb(o krawędziach z frezem i wpustem) ułożone na mijankę,pomiędzy nimi warstwa wygłuszająca z płyt twardej wełny mineralnej lub styropianu.Na to docelowa podłoga.Pamiętaj tylko o zastosowaniu dyletacji pomiędzy płytami a ,ścianami murowanyni(w tym miejscu możesz zastosować również filc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszgno 07.04.2011 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 czy pod wełne kłaść folie? ja kłade tylko welne 5 mm, bo nie mam za bardzo miejsca, no i koszty chce też zmniejszyć, zastanawiam się czy między deską a deska jeśli bedzie ok 30 cm czy to nie za dużo (deska szerokosc 16cm, gr 3,2cm) wiec mam strop na to kłade deski rozstawione co 30 cmi na deski płyte osb 15 między co a co kłaść filc? miedzy deski i strop, czy deski i płyte? czy zamiast filcu moge użyc wykładziny pokojowej, wydaje mi sie ze ona od dołu ma filc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.04.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 czy pod wełne kłaść folie? ja kłade tylko welne 5 mm, bo nie mam za bardzo miejsca, no i koszty chce też zmniejszyć, zastanawiam się czy między deską a deska jeśli bedzie ok 30 cm czy to nie za dużo (deska szerokosc 16cm, gr 3,2cm) i na deski płyte osb 15 między co a co kłaść filc? miedzy deski i strop, czy deski i płyte? czy zamiast filcu moge użyc wykładziny pokojowej, wydaje mi sie ze ona od dołu ma filc. pozdrawiam Deski co 30cm zbyt gęsto, ale mogą być. Filc cienki 1,5mm lub taśma polietylenowa (gąbka) 3mm samoprzylepna na legary pod deski. 5mm wełny nic nie da, ani ciepła ani wyciszenia.PŁYTĘ OSB PRZYKRĘCIĆ DO DESEK CO 30CM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszgno 08.04.2011 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 a ile bys proponował żeby było między deskami? Takie optimum? Kladac deski co np. 30cm na to jedna plyte osb gr 15 nie ma ryzyko ze ona sie zarwie?troszke mnie to martwi... na osb przyjda panelepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts