fanta001 31.03.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam Rodzice chcą w domu mieć drugie źródło ciepła kominek. Pierwsze to jednak kocioł na drewno (wcześniej były plany o pompie ciepła ale niestety nie stać ich na to). Wybór kotła wciąż się nie rozstrzygnął ale w tym dziale raczej o kominkach. A więc na początku plan był taki:kominek z płaszczem wodnym - było u nas 3 fachowców z czego jeden powiedział że lepiej zrobić nadmuch bo koszta mniejsze Kolejną rzeczą o której usłyszałem to piece akumulacyjne. Nie bardzo jeszcze wiem jak to działa (czytam) ale nie mam pojęcia jaki byłby koszt inwestycji czegoś takiego i co kupić. Tzn co jest potrzebne aby piec akumulacyjny wstawić. Rozumiem że sam piec w sobie (wkład?). Ceny jakie znalazłem to jedynie na allegro od 5-10tyś. Co oprócz tego?Czy rzeczywiście piec akumulacyjny będzie lepszym rozwiązaniem od płaszcza wodnego? Czy inwestycja będzie tańsza? A więc pytanie ostateczne. W jaki sposób zrobić kominek aby był drugim źródłem ciepła i żeby było to wygodne i opłacalne? Dom 160m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.03.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam.Po co dublować systemy i koszty?Albo bezobsługowe co i kominek, albo kominek (ale taki z "prawdziwego zdarzenia" - nie mylić powszechnie spotykanymi) jako piec na drewno i jedyne źródło ciepła w domu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanta001 31.03.2011 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Kominy są już wybudowane, a rodzice chcą mieć kocioł + kominek, którym nagrzeją cały dom. Pytanie jest jakiego typu kominek? Tak aby było to funkcjonalne. Nie rozumiem do końca bezobsługowy kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 31.03.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Kominy są już wybudowane, a rodzice chcą mieć kocioł + kominek, którym nagrzeją cały dom. Pytanie jest jakiego typu kominek? Tak aby było to funkcjonalne. Nie rozumiem do końca bezobsługowy kominek? Forest napisał bezobsługowe co . Kominka to nie dotyczyło . Piec na drewno + kominek z PW to kiepski pomysł . Jak "wysiądzie" CO , to kominkiem też nie popalicie. Więc jakiś rekreacyjny z wkładem ,na "czarną godzinę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.04.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Całkowicie się zgadzam , jak padnie elektryka to całe c.o. staje dęba , wybierając wkład wodny dublujesz piec z kotłowni który jest także na drewno .. A tak na marginesie kominek z płaszczem wodnym to także piec c.o. tylko w salonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 01.04.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 zgadza się - kominek tak ale przy bezobsługowym pierwszym źródle inaczej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts