Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek jako drugie źródło na dom 160m2

fanta001

Recommended Posts

Witam

Rodzice chcą w domu mieć drugie źródło ciepła kominek. Pierwsze to jednak kocioł na drewno (wcześniej były plany o pompie ciepła ale niestety nie stać ich na to). Wybór kotła wciąż się nie rozstrzygnął ale w tym dziale raczej o kominkach.

A więc na początku plan był taki:

kominek z płaszczem wodnym - było u nas 3 fachowców z czego jeden powiedział że lepiej zrobić nadmuch bo koszta mniejsze

Kolejną rzeczą o której usłyszałem to piece akumulacyjne. Nie bardzo jeszcze wiem jak to działa (czytam) ale nie mam pojęcia jaki byłby koszt inwestycji czegoś takiego i co kupić. Tzn co jest potrzebne aby piec akumulacyjny wstawić. Rozumiem że sam piec w sobie (wkład?). Ceny jakie znalazłem to jedynie na allegro od 5-10tyś. Co oprócz tego?

Czy rzeczywiście piec akumulacyjny będzie lepszym rozwiązaniem od płaszcza wodnego? Czy inwestycja będzie tańsza?

A więc pytanie ostateczne. W jaki sposób zrobić kominek aby był drugim źródłem ciepła i żeby było to wygodne i opłacalne? Dom 160m2.

Kominy są już wybudowane, a rodzice chcą mieć kocioł + kominek, którym nagrzeją cały dom. Pytanie jest jakiego typu kominek? Tak aby było to funkcjonalne. Nie rozumiem do końca bezobsługowy kominek?

Forest napisał bezobsługowe co . Kominka to nie dotyczyło :).

Piec na drewno + kominek z PW to kiepski pomysł . Jak "wysiądzie"

CO , to kominkiem też nie popalicie. Więc jakiś rekreacyjny

z wkładem ,na "czarną godzinę".