miloszgno 31.03.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam! Jako ze zaczynam remontować mieszkanie w domu jednorodzinnym mam parę pytań, które powiedzmy ze zasięgając troszkę wiedzy u specjalistów dużo podpowiedzieli, jednak chciałbym też dowiedzieć się od was. Zauważyłem że często instalatorzy mają bardzo rozbieżne wypowiedzi przez co mam jeden wielki mętlik w głowie. Bardzo dziękuje Wam za okazaną pomoc Dom jednorodzinny, z jednym pietrem na którym mieszkała kiedyś starsza osoba. Miała ona kuchenkę podłączoną do gazu, wode, jednak to szło z licznika z mieszkania z parteru. Ogrzewanie tak samo jest podłączone do parteru do pieca gazowego. ale może poklei:) Mieszkanie ma 66m2, 16m2 ma pokój, 11m2 kuchnia, 16m2 drugi pokoj,8m2 lazienka oraz reszta korytarz. 1. Strop drewniany, na tym bardzo skrzypiąca deska. Akurat w innym wątku zadałem to pytanie, jednak dla przypomnienia, usunąłem deski ze stropu i teraz pytanie w jaki najprostszy sposób i najtańszy zamontuje płyte OSB gr 15 na belkach stropowych, które są założone co 1 metr? w łazience będą kafelki, w pokojach panele, wiec może orientujecie sie w łazience i pokoju po ile mniej więcej wyjdzie podłoga cm? 2. Piec gazowy, chciałbym założyć z komorą zamknięta (będzie w łazience) jaka musi być minimalna średnica rury od gazu, by to wszystko dobrze chodziło? 3. W domu będzie w kuchni zlew w łazience zlew i prysznic, jaka średnice ma mieć rura, żeby woda odkręcając w łazience i kuchni nie leciała za słabo? 4. Licznik prądu akurat jest osobny, a niestety moc przyłącza to 2 kwh, więc niestety to muszę zmienić, bo zastanawiam się czy narazie tego nie zostawić. moi rodzice na parterze mają tez tyle, a normalnie mieszkają, co prawda z urządzeń o mocnym obciążeniu maja tylko: pralkę, czajnik, suszarkę,, ale ja to samo będę mial, m. in dojdzie tylko piekarnik elektryczny no może jeszcze zmywarkę. Dlaczego nie chce zmienić? Zorbie to jak będę musiał, ale niestety zwiększając moc muszę wystąpić z wnioskiem, czyli trwa to kupę czasu i kosztuje troszkę, bo za każda kWh płace 170zł. Ciekawe po zmienię ile by mi starczyło? 5. Chce zrobic taki mały pokoik dla dziecka, który będzie zastawiony szafą "senatorem" w korytarzu, czy zrobić to nidą czy normalnie cegłą? 6. Mieszkanie na pietrze, będzie miało wyjście na balkon i nim na dół. tzn muszę mieć zrobione schody zewnętrzne, polecacie murowane czy stalowe, może jakieś bliższe info? Chodzi mi o schody z tych tańszych. 7. Na balkonie nie mam wiatrołapu, czy muszę mieć zezwolenia na wybudowanie takiego pomieszczenia (tylko przejściowego, czyli mniej więcej 1,5x1,5 m? 8. Co lepiej wyjdzie szpachlowanie ścian czy kładzenie nidy? Co polecacie, co jest tańsze? 9. Boje się, bo teraz mając okna plastikowe do okola nich strasznie czernieje ściana, pojawia się grzyb, co zrobić czy więcej kratek wentylacyjnych? Nie mam pomysłów. 10. Gaz na pietrze i dole ma jeden licznik, czy można założyć jakiś pod licznik i to łatwo odczytywać? 11. Tak sobie myślę z tym prądem, że może lepiej było by na cały dom puścić jeden licznik, tzn. zrezygnować z licznika z góry, ale jak sie ja później rozliczę z rachunkami? 12. Będę miał nową instalacje elektryczną. Gdzie polecacie zakładać gniazdka, lampy, co radzicie, co żałujecie że sobie nie zrobiliście? Nie chce o czymś zapomnieć i popełnić błędu. Bardzo dziękuje za odpowiedzi, duże tego jest ale te rzeczy meczą mnie po nocach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts