Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w banku(bankach)?

Gość

Recommended Posts

CZy ktoś może udzielić informacji w jakim banku najkorzystniej jest wziąć kredyt na zakup działki i budowę domu zakładając minimalny finansowy wkład własny(na początku inwestycji) przy dochodach mies ok 6 tys PLN netto i okresie kredytowania ok 10-15 lat.Oferta banków jest tak różnorodna i duża że trudno się w niej tak naprawdę połapać.

Pozdrawiam

Szymon

Z oprocentowanie to jest tak:

Czytasz ulotki albo pytasz się pani w banku i dowiadujesz się jakie jest oprocentowanie. Jak przychodzi do formalności to okazuje się, że wkład własny to masz taki, nie masz rachunku w tym banku itd. i do oprocentowania trzeba dorzucić jeszcze 2 %.

A tak ładnie wyglądało porównanie ulotek z różnych banków :smile:

Nie neguję. Ja po prostu jestem z BP zadowolony no ale może to jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności. Natomiast w KB trafiłem na facetów, którzy w ogóle się na niczym nie znali a i warunki nie były dla mnie.

Wszystko jest dla ludzi.

Pytanie na poczatku było o polecenie banków, totez poleciłem te, które mnie się spodobały. Ale dobrze że sa i inne pozytywane doświadczenia to Anomim będzie miał większy wybór.

EOS (z mojej strony)

Na kupno działki kredyt brałam 2 lata temu w PeKaO SA.

Bez żadnych problemów i zbędnej ilości papierków.

Oprocentowanie nie było najniższe ale to było 2 lata temu więc teraz pewnie zmalało.

Co do Kredyt banku to ofertę mieli w porządku ale jak to wygląda w praktyce nit wiem.

Nordea ofertę miał najlepszą ale ciężko przebrnąć przez formalności. Potem idzie już lepiej:smile:

Z tego co pamiętam WBK miał bardzo dobrą ofertę (i ostatnio mieli promocyjną obniżkę prowizji) ale jeśli chodzi o budowę to na dzień dobry chcieli stan surowy otwarty. Także dla nas odpadał. Tyle pamiętam.

W Nordei na początek trzeba mieć faktury(inne dowody wpłaty). Dopiero w ostatniej transzy można rozliczyć 20% jako robociznę własną.

Jeśli się nie mylę to w WBK nie trzeba mieć faktur.

Przy braniu kredytu ważne są też koszty dodatkowe jak np. kosztorys robiony przez osobę poleconą przez bank (ok 1000zł), niektóre banki chcą też polisę na życie. Czasami więc opłaca się iść do banku z wyższym oprocentowaniem niż płacić za te wszystkie dokumenty.

I jeszcze jedno - nawet jak spełnia się wszystki warunki, nigdy nie można być pewnym otrzymania kredytu!!

Ja mam kredyt w PKO BP od 2 miesięcy. Serwisy takie jak Expander podają tylko przybliżone wartości oprocentowania - niestety, żeby się w tym rozeznać, trzeba pochodzić po bankach samemu, poczynając od tego, w którym się ma konto. Banki bowiem stosują różne tricki, żeby przyciągnąć klientów - o tym chyba każdy wie... W praktyce okazuje się, że np. to podawane oficjalnie oprocentowanie to jest dla stałych klientów, gdy wkład własny wynosi min. 50% itp.

A kredyt mam w złotówkach i według moich wyliczeń - gdybym wziął 2 miesiące temu w EUR, to przy dzisiejszym kursie już byłbym do tyłu... Nie liczę też nerwów, które by mnie to kosztowało... :wink:

Ewa. Byc moze w BZ WBK nie trzeba miec faktur ale trzeba

dwukrotnie dokonac wyceny:

- raz przed udzielenim kredytu

- drugi po zakonczeniu budowy

Co do kredytu w walucie to odradzam. Co prawda oprocentowanie

na poziomie 4-7% jest atrakcyjne, ale posluchajcie

przedstawicieli rzadu a ostanio nawet RPP. Jezeli oslabia zlotego

o 10% to juz oprocentowanie kredytów zlotowych 12-14% jest duzo

lepsze.

Wycena powykonawcza jest potrzebna zawsze, kiedy po zakończeniu budowy są jakieś elementy nie mające pokrycia w papierkach (np robocizna własna) - tak powiedział mi inspektor z banku. Dlatego na wszystko, łącznie z robocizną trzeba brać jakieś pokwitowania. No właśnie, tylko co zrobić jak się buduje samemu?