Gość 15.05.2002 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 CZy ktoś może udzielić informacji w jakim banku najkorzystniej jest wziąć kredyt na zakup działki i budowę domu zakładając minimalny finansowy wkład własny(na początku inwestycji) przy dochodach mies ok 6 tys PLN netto i okresie kredytowania ok 10-15 lat.Oferta banków jest tak różnorodna i duża że trudno się w niej tak naprawdę połapać.PozdrawiamSzymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin R 15.05.2002 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Polecam PKO BP. Nie potrzeba faktur i Murator go nagrodzil. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.05.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Oprocentowanie w PKO BP jest zabójcze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 16.05.2002 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 No nie sebo! Ile Ci zaproponowali? Nie może byc duże bo oni mają tani pieniądz to i kredyt jest tańszy. Polecam jeszcze BZWBK. Do 31.05 jest promocja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 A jaki wkład własny i jakiej wysokości kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.05.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Żeby dostać kredyt na budowę domu w WBK musisz mieć stan surowy otwarty. Inaczej nie ma o czym mówić.PKO BP z oprocentowaniem (takim rzeczywistym) jest daleko w tyle za Nordea, Kredyt Bank i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 16.05.2002 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 No to życzę powodzenia w potyczce z urzędnikami wymienionych przez Ciebie banków ... A co to jest oprocentowanie rzeczywiste? Jest też nierzeczywiste? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: EM dnia 2002-05-16 11:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.05.2002 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Z oprocentowanie to jest tak: Czytasz ulotki albo pytasz się pani w banku i dowiadujesz się jakie jest oprocentowanie. Jak przychodzi do formalności to okazuje się, że wkład własny to masz taki, nie masz rachunku w tym banku itd. i do oprocentowania trzeba dorzucić jeszcze 2 %. A tak ładnie wyglądało porównanie ulotek z różnych banków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 16.05.2002 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 No to zobazcymy jak Ci pójdzie w KB i Nordei. I jakie oprocentowanie dostaniesz. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.05.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 A właśnie w Nordei kredyt mamy.Oprocentowanie niższe niż prowizja w BP - tam mieli najwyższe z wszystkich banków w jakich byliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 16.05.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Nie neguję. Ja po prostu jestem z BP zadowolony no ale może to jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności. Natomiast w KB trafiłem na facetów, którzy w ogóle się na niczym nie znali a i warunki nie były dla mnie.Wszystko jest dla ludzi.Pytanie na poczatku było o polecenie banków, totez poleciłem te, które mnie się spodobały. Ale dobrze że sa i inne pozytywane doświadczenia to Anomim będzie miał większy wybór.EOS (z mojej strony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.05.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Na kupno działki kredyt brałam 2 lata temu w PeKaO SA.Bez żadnych problemów i zbędnej ilości papierków.Oprocentowanie nie było najniższe ale to było 2 lata temu więc teraz pewnie zmalało.Co do Kredyt banku to ofertę mieli w porządku ale jak to wygląda w praktyce nit wiem.Nordea ofertę miał najlepszą ale ciężko przebrnąć przez formalności. Potem idzie już lepiej:smile:Z tego co pamiętam WBK miał bardzo dobrą ofertę (i ostatnio mieli promocyjną obniżkę prowizji) ale jeśli chodzi o budowę to na dzień dobry chcieli stan surowy otwarty. Także dla nas odpadał. Tyle pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 16.05.2002 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Dla ważna jest kwestia przedstawiania faktur - w Kredyt Banku mogę do 50% rozliczyć na podstawie oświadczenia (nie potrzebuję faktur). Jak jest w innych bankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 17.05.2002 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 W Nordei na początek trzeba mieć faktury(inne dowody wpłaty). Dopiero w ostatniej transzy można rozliczyć 20% jako robociznę własną.Jeśli się nie mylę to w WBK nie trzeba mieć faktur.Przy braniu kredytu ważne są też koszty dodatkowe jak np. kosztorys robiony przez osobę poleconą przez bank (ok 1000zł), niektóre banki chcą też polisę na życie. Czasami więc opłaca się iść do banku z wyższym oprocentowaniem niż płacić za te wszystkie dokumenty.I jeszcze jedno - nawet jak spełnia się wszystki warunki, nigdy nie można być pewnym otrzymania kredytu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanka27 17.05.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Co się bardziej opłaca? dane z internetu 17.05.2002Kredyt Bank oprocentowanie 20% PLN /10,50 EUR,/9,75 USD/9,80 CHF/PKO 11,31 PLN/ 6,84 EUR (stym. 50.000,00 na 15 lat)Czy ktoś ma kredyt w PKO (kredyt hipoteczny w EUR lub CHF) Czy jest zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 17.05.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 A skąd masz takie dane? Właśnie przejrzałem Expandera i przy kwocie kredytu 150 tys na 20 lat, wkład własny 20%, oprocentowanie w Kredyt Banku w CHF wynosi 5,99%, PKO BP - 7,01%. Przy takim udziale oprocentowaie będzie chyba większe o 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 17.05.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Ja mam kredyt w PKO BP od 2 miesięcy. Serwisy takie jak Expander podają tylko przybliżone wartości oprocentowania - niestety, żeby się w tym rozeznać, trzeba pochodzić po bankach samemu, poczynając od tego, w którym się ma konto. Banki bowiem stosują różne tricki, żeby przyciągnąć klientów - o tym chyba każdy wie... W praktyce okazuje się, że np. to podawane oficjalnie oprocentowanie to jest dla stałych klientów, gdy wkład własny wynosi min. 50% itp. A kredyt mam w złotówkach i według moich wyliczeń - gdybym wziął 2 miesiące temu w EUR, to przy dzisiejszym kursie już byłbym do tyłu... Nie liczę też nerwów, które by mnie to kosztowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 17.05.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Ewa. Byc moze w BZ WBK nie trzeba miec faktur ale trzebadwukrotnie dokonac wyceny:- raz przed udzielenim kredytu - drugi po zakonczeniu budowyCo do kredytu w walucie to odradzam. Co prawda oprocentowaniena poziomie 4-7% jest atrakcyjne, ale posluchajcieprzedstawicieli rzadu a ostanio nawet RPP. Jezeli oslabia zlotegoo 10% to juz oprocentowanie kredytów zlotowych 12-14% jest duzolepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 17.05.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Multibank ogłasza się z chyba tanim kredytem do 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 17.05.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2002 Wycena powykonawcza jest potrzebna zawsze, kiedy po zakończeniu budowy są jakieś elementy nie mające pokrycia w papierkach (np robocizna własna) - tak powiedział mi inspektor z banku. Dlatego na wszystko, łącznie z robocizną trzeba brać jakieś pokwitowania. No właśnie, tylko co zrobić jak się buduje samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts