p.august 31.03.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam, chcę wybudować dom na granicy (dokładnie w granicy) z sąsiednią działką. W projekcie ściana oczywiście bez okien.Jeśli jednak zostanę współwłaścicielem sąsiedniej działki (jest to wspólnota mieszk.) poprzez kupno lokalu, czy możliwa będzie ściana z oknami? Musi być zgoda wszystkich współwłaścicieli?Czy też jest to wykluczone, ponieważ nowy dom na innej działce? Bardzo dziękuję za odpowiedźp.august Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 01.04.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W ogóle to odpada, gdyż w granicy działek możesz postawić ścianę ale bez okien(chyba że luksfery) i nawet jak będziesz współwłaścicielem sąsiedniej działki to nic to nie da. Jedynie mapa podziału o wyjście ze współwłasności może to rozwiązać. Staniesz się właścicielem sąsiedniej działki, dołączysz ją do swojej KW i gdy będzie figurować jako jedna nieruchomość to wówczas tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.august 01.04.2011 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Dzięki janaro za odpowiedź!Kombinuję jak koń pod górę, bo budynek mój będzie miał tylko na jednej ścianie okna (od sufitu do podłogi), na południowy-wschód, a długość pokoju ponad 8,5m! Będzie więc dość ciemno, ale na parterze będzie tam barek i TV, a na 1p. TV, czyli półmrok wskazany. Czy jednak za ileś tam lat ktoś taki dom kupi?...Kupienie kawałka działki od sąsiadów chyba się nie uda (zgoda 8 współwł.), a poza tym musiałbym kupić ruderę od ADM/miasta oraz lokal własnościowy/ruderę będący nad ruderą ADM... (taka przybudówka w rogu prostokątnej działki). Lokale może i kupiłbym, aby je rozwalić, ale wątpię, żeby wszyscy zgodzili się i sprzedali mi 180m2 działki (tego kawałka akurat nie potrzebują, czasami ktoś postawi tam samochód...).Chyba dam sobie spokój z sąsiadami, bo koszty duże i niepewność finału. Mój dom miałby większą wartość z oknami na 2 ścianach, ale o ile?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts