Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Climapor - ocieplenie ścian od wewnątrz-czy ktoś to praktykował?

Marito

Recommended Posts

Witam, nie wiem ,czy w odpowiednim dziale zakładam wątek, jeśli nie to proszę nie kasować tylko przenieść w odpowiedni.

Wiem, że temat ocieplania ścian był niejednokrotnie poruszany na ty forum, wiem o sweterku lepszy zakładany czy zjedzony? Jednaj ze względów i ekonomicznych i praktycznych zainteresowało mnie to nowatorskie rozwiązanie (o nim za chwilę), żeby nie powiedzieć zaskakujące. Czy ktoś praktykował już ocieplanie ścian przy pomocy styropianu XPS o grubości 4 lub 7 mm Climapor? Czytałem ostatni o nim, wręcz wygląda to rewelacyjnie. Poniżej przytaczam dwa artykuły na ten temat:

http://www.info-ogrzewanie.pl/artykul,id_m-100086,t-cieple_sciany.html i drugi z muratoraplus:

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/plyty-climapor-xps-do-ocieplania-od-wewnatrz_69152.html

Chętnie poznałbym opinię osób, które to praktykowały ale radami fachowców, również nie pogardzę.

Mam stary dom połączony z warsztatem i garażem. Niestety część mieszkalna jest od Wsch, PN i Zach. Wiadomo od PN najzimniej. Ponieważ chcąc ocieplić od zewnątrz musiałbym ocieplić od PN cały dól+ część mieszkalną góry, od pozostałych podobnie, bo cały budynek jest b. duży (ok 360 m kw.). Dlatego, chcę wymienić najpierw okna na PCV a następnie dwa pokoje (na początek) ocieplić w/w metodą. Ściany na parterze mają ok 50 cm grubości (pełna cegła poniemiecka, bez przerwy). Na górze różne (pełna + dziurawka) ale dużo cieńsze bo ok 30 cm. Część mieszkalna częściowo podpiwniczona, może to za dużo powiedziane. Wybrałem wypełnienie z pod podłogi i zrobiłem podłogę z desek na legarach opartych na słupkach betonowych (h =80 cm), ocieploną od spodu styropianem (jest ciepła). Wywietrzniki pod podłogą (na zimę zakryte), by "oddychały" mury.Sufity mam podwieszane na stropach Kleina z ociepleniem. Na górze ocieplenie (było) sieczka i coś tam, tam gdzie przerabiałem - styropian + wełna. Mam nadzieję, że po ociepleniu będzie cieplej :). Niestety, przez wybranie ziemi (a może tak było), jeden róg cały czas mi pracuje i ściana pęka. Wzmacniałem klamrami oraz fundament i nic. Może drenaż zrobiłem za blisko domu? Teraz nie o tym. Chciałem po prostu rzetelnie opisać mój budynek.

Powracając do tematu. Ciekaw jestem ,czy ktoś już próbował tej metody i z jakim skutkiem?

• 9 months później...
Dzięki. Już mam to cudo w trzech pokojach i mogę już co nieco powiedzieć sam na ten temat. Ściany są cieplutkie, wyciszone. Po rozpaleniu w piecu, za chwilę mam ciepło w w/w pomieszczeniach. Nie ma co prawda prawdziwej i zimy i mrozów ale porównanie już mam do tego co było i do innych pokoi. Jak finanse pozwolą ocieplę wszystkie pokoje w ten sposób. Ponadto, ten materiał jest elastyczny i mam na próbę przyklejony w dwóch miejscach gdzie mi ściana pękała i jak na razie nic się z tym nie dzieje.

• 3 weeks później...

Witam

Oj wujek Google się kłania.

W Castoramie w większych miastach. A najlepiej u dystrybutora na Polskę w Grójcu. Tylko wysyłają w kartonach. Łączą dwa i wysyłka = 40 zł. W kartonie jest 16m.kw.(4 paczki po 8 płyt). Link do ich strony:

http://www.msg.org.pl/baza-firm/saarpor-polska-sp-z-oo--F6930

Możesz tam zadzwonić i spytać się gdzie najbliżej Ciebie dostarczają płyty. Klej Decosa (lub HerQles, tym robiłem jak mi zabrakło) możesz kupić w marketach budowlanych. Tylko uważaj bo ceny są różne. Za to samo opakowanie 4kg płaciłem 13zł i 28zł, w zależności od marketu.

Miłego ocieplania i napisz o wynikach.

Pozdrawiam.:bye:

Dzięki wielkie za pomoc znalazłem w końcu w Castoramie.

W tym tygodniu zabieram się za docieplanie.

Możesz napisać co zastosowałeś na łączenia i jak wykończyłeś ściany ? tapeta, malowanie ?

Zastanawiają mnie łączenia tych płyt bo są elastyczne i nie wiem jak to wyjdzie :)

A i jeszcze jedno pytanko na ile średnio starczył Tobie klej Decosa 4 kg to chyba niewiele.

Pozdrawiam

Tak, tych płyt nie można idealnie spasować, zawsze pozostaną szpary. Zaokrąglone na rogach, nierówna ściana itp .Ja łączyłem najpierw klejem do styropianu, później jednak gipsem. Klej jest zimny i grudkowaty. Natomiast gips spisał się należycie. Później malowałem emulsją kolorową. Im ciemniejszy kolor, tym trudniej pokryć łączenia. Na początku używałem wałka do dociskania, później robiłem to ręką. Malowałem trzykrotnie i jest nieźle. Maluje się trochę dziwnie, bo przy pierwszym pokryciu farba "ślizga się" i pozostają smugi. Co do kleju, to zużycie jest dużo większe niż zapewniają na opakowaniu. Oczywiście zależy to od ścian i zębów packi. Mi wyszło tego sporo i też różnie.

Pozdrawiam i powodzenia.

Po położeniu płyt dawałeś siatkę czy bezpośrednio gips? Nic nie pęka? Gipsowałeś całe płyty czy tylko łączenia?

Zastanawiam się nad ociepleniem u mnie ściany balkonowej, która jest wykonana z dykty (tak budowano bloki w latach 80-tych). Ściana ocieplona od zewnątrz ale co z tego - kaloryfer gorący a 5cm od balkonu 10 stopni. W częstochowskiej castoramie tylko na zamówienie te płyty. Mają jakieś innego producenta. Też XPS ale 3cm. Grubość by mi bardzo nie przeszkadzała ale może climapor lepszy mimo tylko 7mm.

Nie nie dawałem siatki. Ale można i później klejem do styropianu. Tylko ostrzegam, ściana po kleju robi się zimna w dotyku. Nie wiem dlaczego ale tak jest. Po gipsie nie. Po pomalowaniu trochę chłodniejsza w pierwszej sekundzie, później cieplutka. Gipsowałem tylko łączenia i to tylko tyle co potrzeba, by wyrównać je i pokryć szpary. Niestety już widzę, że na rogu od półn-zach na piętrze, będę musiał docieplić z zewnątrz styropianem 8 cm. Taka imitacja narożników starych murów PRL- owskich lub radzieckich, ponieważ na górze mam bardzo cienką ścianę (przeróbka ze strychu) i w rogach jest zimno. Są to typowe mostki termiczne. Natomiast cała ściana północna pokryta climaporem jest ciepła.

Jeżeli mógłbyś coś bliżej napisać o tych płytach 3 cm.

Powodzenia w ocieplaniu.

• 7 months później...
A nie można do klejenia tych płyt użyć zwykłego kleju do styropianu? Dużo taniej wychodzi

Klej do styropianu ma zupełnie inną strukturę (gruboziarnisty) i jest szary. Klej do płyt climapor jest taki sam jak do elementów dekoracyjnych ze styropianu, typu "Herkulaes" i jest biały, drobnoziarnisty. Nie wiem jak się zachowa płyta po przyklejeniu zwykłym klejem. Wszystko zależy od tego jak się chce to wykończyć. A jest trochę z tym problemów, bo nie da się idealnie dopasować płyt, żeby gdzieś nie było szpar. W każdej rogi są lekko wgniecione co powoduje te efekty. Można na zewnątrz wykończyć jak styropian (siatką) ale wtedy ściana nie jest tak ciepła w dotyku.

• 8 months później...
Już mam to cudo w trzech pokojach i mogę już co nieco powiedzieć sam na ten temat. Ściany są cieplutkie, wyciszone. Po rozpaleniu w piecu, za chwilę mam ciepło w w/w pomieszczeniach. Nie ma co prawda prawdziwej i zimy i mrozów ale .......

Hejka:)

Czy mozesz napisac jak to ocieplenie sprawdzilo sie w zimie??naprawde bylo cieplej?zaoszczedziles na ogrzewaniu??

Moze ktos jeszcze ocieplal od wewnatrz i moze sie podzielic uwagami??

Moj budynek ma 60 lat i jest w ewidencji zabytkow-nie ma szans na ocieplenie z zewnatrz.Czytalam o climapor 2 artukuly powielane na okraglo a ja potrzebuje opini "na zywca" kogos kto to juz przetestowal.Dzieki za pomoc. :)

Edytowane przez malinazolsztyna

Hejka:)

Czy mozesz napisac jak to ocieplenie sprawdzilo sie w zimie??naprawde bylo cieplej?zaoszczedziles na ogrzewaniu??

Tak, tak jak napisałem wyżej, wg mnie zdaje to egzamin. Mój dom jest co najmniej 100-letni i nie był to budynek mieszkalny. Naprawdę w tych pomieszczeniach jest dużo cieplej. Tylko zaznaczam, nie akumuluje to ciepła, tak jak budynek ocieplony z zewnątrz, w którym mury się nagrzewają i utrzymują ciepło i cicho. Ja jednak jak będę miał więcej kasy, (zawsze jakieś wydatki), to jeszcze 3 pokoje tak zrobię i będę miał cieplutko. Ponadto jest jeszcze ten plus, że jest to elastyczne i maskuje pękanie pracujących ścian, u mnie. Gorzej trochę z wykończeniem. Teraz widzę, że najlepiej to chyba wykończyć tapetami, gdyż widać gdzie nie gdzie łączenia tych płyt, jak się przyjrzysz.

Ale to jest tylko moje zdanie. Może inni mają inne odczucia.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Ok,dzieki za odpowiedz.:) Na poczatek chyba zrobie tylko sufity w przedpokoju,kuchni i jednym pokoju.Na gorze mam sasiadke ktora spedza zime u corki i ma ogrzewanie ustawione na minimum.Mysle ze duzo ciepla ucieka mi przez sufit.

Co lepiej przykleic,kasetony styropianowe czy climapor??Jedno i drugie mozna latwo pomalowac...tak pisza.

Edytowane przez malinazolsztyna

• 5 months później...

Ja mam podobny problem tzn mieszkanie w bloku, 4 piętro ostatnie i ściany północne oraz wschodnie. Niestety zdarza się, że mimo temperatury w pokoju 20 stopni odczuwa się chłód i ściany zewnętrzne są zimne, a ściany wewnętrzne (pomiędzy pokojami lub pomiędzy kuchnią a pokojem) są cieplejsze.. Dodam, że mieszkanie narożne i ocieplone z zewnątrz w latach 90 tych styropianem grubości 5 cm. Muszę się skontaktować ze spółdzielnią i zapytać ponieważ słyszałem, że te bloki które były ocieplane 5 cm styropianem mają ocieplać od nowa grubszym 15 cm chyba, ale jak mi powiedzą, że nie będę tego robić to właśnie planuje ocieplić od wewnątrz tymi płytami 7 mm. Parę moich pytanek:

1. Korzystaliście z 3 mm czy z 7 mm?

2. Ocieplaliście wszystkie ściany w pokojach łącznie z sufitem czy tylko te które są zimne i są ścianami zewnętrznymi (np od sąsiadów czy końca bloku)

3. Nie ma problemu z wilgocią po zastosowaniu tych płyt? Nie robi się grzyb na ścianach później?

4. Ile stopni udało Wam się podnieść temperaturę w pomieszczeniach?

Ja mam wszystkie okna plastikowe, dwa z nich wymieniane w tym 2013 z oknoplastu, jedno małych rozmiarów jest z dako a w kuchni nie wiem jakiej firmy bo ja go nie wymieniałem. Oczywiście w każdym pomieszczeniu z oknami mam zainstalowane ręczne nawiewniki powietrza na oknach.

Najbardziej się boję, tego, że po zastosowaniu tych płyt może pojawić się grzyb na ścianach a tego bym oczywiście nie chciał, obecnie nie mam tego problemu w żadnym pomieszczeniu w moim mieszkaniu.

Ja używałem płyty 7 mm. Ogólnie jestem zadowolony z tego ocieplenia. Został mi już tylko jeden (największy ok 40m pokój). Po dwóch latach od pierwszego docieplenia, nie stwierdziłem wilgoci. Ciepło utrzymuje się dłużej niż myślałem. Jest dużo cieplej niż było i ciszej. Nie potrafię powiedzieć o ile stopni, gdyż nie palę już tak jak kiedyś na okrągło a jedynie przepalam. (Jak kupiłem ten dom to tona miału kosztowała 200zł a dzisiaj prawie 800.)

Cały dzień dom jest pusty, dopiero po godz.14 zaczyna żyć. Na pewno i wymiana okien na nowe z pcv się do tego przyczyniła (bez wywietrzników na dole). Jedynie co mogę zapewnić, że nie opłaca się tego malować a najlepiej jest tapetować. Zrobiłem tak w ostatnim pokoju i jest super. Nic nie widać a ściana jest cieplutka. Po rozpaleniu jest momentalnie ciepło w domu. W pozostałych, zrobionych wcześniej, też wytapetuję, bo coraz bardziej widać łączenia.

Pozdrawiam

Marito ocieplałeś każdą ścianę i sufit w pokojach? Ja myślałem ocieplić tylko te ściany zewnętrzne, które z niczym nie sąsiadują (mam mieszkanie narożne).. Nie ocieplać ścian które sąsiadują z pokojem i kuchnia, w kuchni i w małym pokoju ocieplić ściany na około okien. No i nie wiem co zrobić z sufitami, mieszkam na 4 piętrze (ostatnim).

Troche drogie są te płyty opakowanie jedno na 4 m2 za 55 zł plus przesyłka na allegro. W podobnych pieniądzach płaciłeś?

Mam w jednym pokoju do ocieplenia 1 ściana okolo 12 m2 to na tylko na tą jedną ściene 3 paczki płyt po 7 mm czyli 165 zł plus przesyłka i do tego klej, i to dopiero jedna ściana.

Edytowane przez Marcian

Ocieplałem tylko ściany zewnętrzne. Działowych i sufitów nie. Sufity ociepliłem kasetonami. Z prostego powodu, kleisz kaseton + listwy wykończeniowe przy ścianach i gotowe. Lepsze są kasetony nieco grubsze. Najpierw oczywiście ściany i sufit, później listwy też styropianowe. Nie jest to takie samo ocieplenie jak climaporem ale zawsze. A wybór jest ogromny. Tak jak wspomniałem, płyty climapor trzeba wykończyć. Teraz wiem, że najlepiej je tapetować. Najszybciej i najlepszy efekt. Na suficie trochę niewygodnie, trzeba mieć wprawę w tapetowaniu. I oczywiście dużo tańszy jest sufit z kasetonów, bo płyty nie należą (jak sam zauważyłeś) do najtańszych. Można również z korka (ale to też drogo). A wybór należy do Ciebie.

Marito pomysł z kasetonami na sufit bardzo dobry, czyli na ściany zewnętrzne płyty climapor 7 mm a na sufity kasetony. Climapor przyklejałeś tym specjalnym klejem Decosa płyta przy płycie i potem łączenia płyt szpachlowałeś gładzią szpachlową i potem malowałeś ale zalecasz tapete położyć? i cała filozofia? Bez żadnych siatek na płyty?

A zastanawiałeś się może nad ociepleniem ścian normalnym styropianem 2-3 cm? myślę, że tańsze rozwiązanie. Tylko ja się obawiam, że może ściana nie oddychać i może pojawić się wilgoć a tego bym oczywiście nie chciał. Mój blok był ocieplony z zewnątrz w latach 90 styropianem 5 cm. W spółdzielni nie potrafią mi powiedzieć czy będą od nowa ocieplać styropianem 15 cm przy okazji malować blok z zewnątrz i ewentualnie kiedy coś takiego robić. Nic się nie mogę dowiedzieć. Dlatego zastanawiam się nad ociepleniem od wewnątrz.