Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybieram kocioł

dannywrocek

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Nasze Duże EM już wyrosło z ziemi i teraz nadszedł czas wyboru kotła. W grę wchodzą tylko kotły na paliwo stałe. Po przeczytaniu różnych opinii, specyfikacji produktów i konsultacji ze znawcami wybór padł na następujące kotły:

1. Enka set 3

2. Weber Reto Duo (palnik trio)

3. Klimosz Ling Combi

4. Sekam-P Premium

Wszystkie te kotły są automatyczne, z pogodówką oraz rusztem awaryjnym. Jeśli macie doświadczenia z tymi kotłami, proszę o opinię, bo ja mam już straszliwy mętlik w głowie. A instalator doradza Hef'a Eko-Plus (choć ja z Hefa to wolałbym Multi-Mat'a, bądź Master-M Uni). Dzięki za wszystkie uwagi, krytyczne, pochwalne, jakiekolwiek :)

Pozdrawiam,

Daniel.

Masz tu lekturę na kilka ładnych nocek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page257

Poczytaj sobie, może ci się coś rozjaśni.

Enke ma Suspenser i Bobek_Budowniczy, to ci bardziej aktywni forumowicze

Klimosza poleca mój znajomy instalator ale jego opinie nie traktuję całkiem obiektywnie bo Klimosz daje chyba najwyższe rabaty dla instalatorów, tak że ....

Skam-P premium ma moja kuzynka i jest bardzo zadowokona

Wziął bym jeszcze pod uwagę Ogniwo Eko Plus, jeśli nie będzie ci przeszkadzało czyszczenie wymiennika z kanałami pionowymi. Widziałem kociołek na spotkaniu w Zabrzu przy badaniach.

Posiada bardzo porządny sterowniczek eCoal ewentualnie jak lubisz się pobawić to Bruli, podobnie jak sterownik Puma montowany ze Skam-P

Te dwa mają założone swoje wątki.