Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strarczy kasy.... i czasu....

Recommended Posts

Witajcie

Proszę Was o rade a szczególnie tych co juz budowali.

Planuje w tym roku we wrześniu rozpocząć budowę ...

http://pprojekt.pl/projekt378-bella__119_1_m,opis.html

(projekt jest troche zmieniony - dom szerszy od strony garazu o 120cm itd... reszta zmian mniej istotna)

Działkę mam. Mam zamiar postawić dom w SSZ - okna z roletami, drzwi zewnetrzne i brama w garazu do tego instalacje elektryczna oraz alarm. Termin do konca marca 2012. Ta część będzie za gotówkę. Później (od marca) chce zadłużyć się w banku na max 150tyś kredytu (najlepiej jak bym sie wyrobil w kwocie 120tys) i konczyć do sierpnia bo dopiero w tym miesiącu bede mogł sprzedać mieszkanie (ok115tys) i dokonczyc budowe.

Chciałbym wprowadzic sie na koniec 2012 r

Więc..

1. Czy za kwote 120 - 150tys ile uda mi sie wykonczyć w srodku domu do sierpnia (mam zamiar zalozyc PC wraz instalacja podlogowa to 58tys)

2. Czy od polowy sierpnia do listopada uda mi sie skoczyc reszte (tzn planuje wstawic drzwi,schody zrobic kuchnie i wylozyc plytki...) nie wiem co jeszcze...

1. Czy za kwote 120 - 150tys ile uda mi sie wykonczyć w srodku domu do sierpnia (mam zamiar zalozyc PC wraz instalacja podlogowa to 58tys)

2. Czy od polowy sierpnia do listopada uda mi sie skoczyc reszte (tzn planuje wstawic drzwi,schody zrobic kuchnie i wylozyc plytki...) nie wiem co jeszcze...

Można zadać podobne pytanie: czy za 120 tys kupię wypasiony samochód??

Teraz przyjdźmy do tematu:

Wszystko zależy od tego w jakim standardzie chcesz mieć ten dom, kto ci będzie budował itd. Można montować płytki za 9,99 również są za 30 zł jak i za 230 zł/m2.

Podobnie jest z oknami, roletami itd. Zależy jaki profil, jakie U ile szyb itd. Jaki chcesz mieć dach z czego wykonany itd.

Przy umiarkowanych wymaganiach możesz sobie przyjąć kalkulację, że SSZ to około 1600zł/m2 po podłodze.

Wykończeniówka to około 1000zł/m2.

Razem: 120m2 x 2600zł = +- 300.000 zł Myślę, że powinno spokojnie wystarczyć również na kuchnię :)

Ktoś inny może napisać, że wybuduje za 200, a innemu inwestorowi nie wystarczy 500 tys zł na taki domek.

Każdego dnia pracuję w terenie.

Widziałem już budowy gdzie od zakupy działki do wprowadzenia nie minęło więcej niż pół roku. DOSŁOWNIE!!!

Ta kasa jaką podałeś będzie na styk przy rozsądnym wydawaniu .

Dom zbudujesz i wprowadzisz się do listopada ale pod domem błotko Cię czeka niestety .

To z banku wystarczy jedynie na instalacje i parapety, podłóg reczej z tego nie zrobisz :(

Nie planuje stawiac ogrodzenia i robic kostki w 2012. Chce sie wprowadzic do domu. Myslalem ze pieniadze z banku moglyby mi starczyc na wylewki ocieplenie (welna na poddaszu), regipsy, istalacja CO i tynki wewnatrz. Reszte za 1150 od polowy sierpnia.

PS. Zapomnialem podac ze planuje Rekuperatora bez GWC (moze w przyszlosci)

Trochę zabawek będzie, jeśli dużo zrobisz sam to nie będzie tak źle ale coś widzę że tylko zamawiasz i płacisz.

Samo CO i WM to będzie jakieś 70-80 tyś .

Docieplenie i tynki to jakieś 30-40 tyś no i masz po kredycie prawie :(

PS. Takie moje wyliczenia to tak w ogóle wróżenie z fusów. Trzeba kartkę, długopis, rzuty,przekroje i ceny.

Potem dzień liczenia i z jakąś dokładnością można oszacować .

Edytowane przez Piczman

Ogrzewanie podlogowe mam w cenie 75 zl brutto za m2 na niemieckich czesciach + wylewka i styropian (plus biala armatura - nie znam cen na dzisiaj). WM cena 13tys Pro-Vent. Docieplenie na strychu robie sam. Skosy w domu bedzie mi robila firma (30zl m2 plus material), tynki wewnatrz 10tys z materialem.