Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama jednoskrzydłowa z furtką i automatyką

Recommended Posts

Z uwagi na rozmiary działki, wjazdu i usytuowania wejścia do domu mam w planie zamontowanie bramy i furtki na szerokości 3,5 m - miało by to być skrzydło bramy 2,5m oraz furtka 1m, przy czym aby wygodnie wjechać na posesję należy otworzyć bramę i furtkę - pomiędzy nimi nie ma słupka. Nie znalazłem takiej bramy gotowej, są raczej na zamówienie - chyba że ktoś się z taką spotkał? Przykład bramy: http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/15/30/91/58/1530915825

I wszystko byłoby OK gdyby nie chęć zamontowania automatyki do otwierania, bo jeżeli siłownik miałby być także na furtce, to z jednej strony furtka musi się otwierać klamką jak każda inna furtka, a z drugiej, gdy jest zamknięta, to musiałby na niej działać siłownik ją otwierający. Być może jakiś zdolny fachowiec byłby w stanie coś takiego stworzyć - czy ktoś się z czymś takim spotkał bądź ma pomysł jak do tego podejść? Przeszukałem google i firmy od bram ale nigdzie nie natrafiłem na podobne rozwiązanie. Nawet takich bram jednoskrzydłowych z furtką jest jak na lekarstwo. Ostatecznie mogę się zmieścić w tych 2,5m bramy swoim samochodem bo mam szeroką ulicę i wykręcę, ale na dłuższą metę chyba nie ma to sensu. Gdybym zrobił bramę dwuskrzydłową na 3,5m to furtka będzie naprzeciw pustej (bez okna) ściany domu i nie będzie to fajnie wyglądało. Ktoś ma jakiś pomysł?

Z uwagi na rozmiary działki, wjazdu i usytuowania wejścia do domu mam w planie zamontowanie bramy i furtki na szerokości 3,5 m - miało by to być skrzydło bramy 2,5m oraz furtka 1m, przy czym aby wygodnie wjechać na posesję należy otworzyć bramę i furtkę - pomiędzy nimi nie ma słupka. Nie znalazłem takiej bramy gotowej, są raczej na zamówienie - chyba że ktoś się z taką spotkał? Przykład bramy: http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/15/30/91/58/1530915825

I wszystko byłoby OK gdyby nie chęć zamontowania automatyki do otwierania, bo jeżeli siłownik miałby być także na furtce, to z jednej strony furtka musi się otwierać klamką jak każda inna furtka, a z drugiej, gdy jest zamknięta, to musiałby na niej działać siłownik ją otwierający. Być może jakiś zdolny fachowiec byłby w stanie coś takiego stworzyć - czy ktoś się z czymś takim spotkał bądź ma pomysł jak do tego podejść? Przeszukałem google i firmy od bram ale nigdzie nie natrafiłem na podobne rozwiązanie. Nawet takich bram jednoskrzydłowych z furtką jest jak na lekarstwo. Ostatecznie mogę się zmieścić w tych 2,5m bramy swoim samochodem bo mam szeroką ulicę i wykręcę, ale na dłuższą metę chyba nie ma to sensu. Gdybym zrobił bramę dwuskrzydłową na 3,5m to furtka będzie naprzeciw pustej (bez okna) ściany domu i nie będzie to fajnie wyglądało. Ktoś ma jakiś pomysł?

Zrób brame dwuskrzydłową a automatykę kup sobie z funkcją furtki(np. NICE WINGO 2024) do tego przełącznik kluczykowy lub klawiatura numeryczna.Jak ktoś będzie chciał wejśc to sobie wstuka kod i otworzy tylko jedno skrzydło.

z doświadczenia powiem iż w przypadku tych bram (market) i zawiasów nie regulowanych, zastosowanie automatyki=nerwy. Chyba że ktoś jest biegły w tego typu sprawach i nie przeszkadza mu że siłownik wyrwie się z mocowania w za cienkiej ściance i sam sobie ponownie przespawa oraz w okresach zima lato pozmienia ustawienia i siły i kąta bramy. Reklamacja niestety w takich przypadkach nie działa, a automatyk napewno skasuje za przyjazd, chyba że jest to dobry znajomy to się flaszkę zrobi ;)

Wracając do tematu to nie widzę w pełni wygodnwego rozwiązania. Gdy ktoś przychodzi to otwieramy guzikiem lub pilotem jedno lub dwa skrzydła, a jeśli domowik wychodzi to może też mieć pilot ze sobą, ale i tak to nie będzie wygodne. Jeśli jest możliwość to najlepiej tak usytuować bramę, ażeby mieć możliwość wstawienia normalnej furtki, nawet pod kątem prostym do bramy.

• 6 years później...

W Internecie podają takie rozwiązanie tej sytuacji aby zastosować bramę dwuskrzydłową a w jednym skrzydle umieścić furtkę dokładnie tak jak na foto http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/89056.jpeg

TYLKO PYTANIE CZY OTWIERAJĄC FURTKĘ NIE ROZCHWIEJEMY CAŁEGO MECHANIZMU??? CZY TEN MECHANIZM JEST NA TYLE SILNY? I czy ta furtka może być w tej sytuacji również dodatkowo otwierana domofonem?