Adas1719506764 31.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Z uwagi na rozmiary działki, wjazdu i usytuowania wejścia do domu mam w planie zamontowanie bramy i furtki na szerokości 3,5 m - miało by to być skrzydło bramy 2,5m oraz furtka 1m, przy czym aby wygodnie wjechać na posesję należy otworzyć bramę i furtkę - pomiędzy nimi nie ma słupka. Nie znalazłem takiej bramy gotowej, są raczej na zamówienie - chyba że ktoś się z taką spotkał? Przykład bramy: http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/15/30/91/58/1530915825I wszystko byłoby OK gdyby nie chęć zamontowania automatyki do otwierania, bo jeżeli siłownik miałby być także na furtce, to z jednej strony furtka musi się otwierać klamką jak każda inna furtka, a z drugiej, gdy jest zamknięta, to musiałby na niej działać siłownik ją otwierający. Być może jakiś zdolny fachowiec byłby w stanie coś takiego stworzyć - czy ktoś się z czymś takim spotkał bądź ma pomysł jak do tego podejść? Przeszukałem google i firmy od bram ale nigdzie nie natrafiłem na podobne rozwiązanie. Nawet takich bram jednoskrzydłowych z furtką jest jak na lekarstwo. Ostatecznie mogę się zmieścić w tych 2,5m bramy swoim samochodem bo mam szeroką ulicę i wykręcę, ale na dłuższą metę chyba nie ma to sensu. Gdybym zrobił bramę dwuskrzydłową na 3,5m to furtka będzie naprzeciw pustej (bez okna) ściany domu i nie będzie to fajnie wyglądało. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 01.04.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Kiedyś ktoś mi powiedział na budowie, że lepiej gdy furtka nie jest naprzeciw drzwi wejsciowych. Nikt nie patrzy Ci bezpośrednio do chaty, gdy wychodzisz z domu do gościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 03.04.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Ciężko ktoś będzie miał takie coś zrobić .Chętnie obejrzę gotowe wykonanie.Bo jeżeli jedno skrzydło ma się otwierać i ręcznie i na automat.To będzie problem.Gdzyz aby otworzyć ręcznie automat trzeba go odblokować.A później znowu zablokować do pracy.Chyba ze się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.04.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 a po co Ci furtka? nie lepiej zrobic sobie wygodny wjazd...ja u siebie mam 4,4 m w świetle wjazdu i rezygnuje z furtki (wykorzystywana byłaby bardzo rzadko wiec po co) i robie bramę 2 - skrzydłową 4 - metrową (40 cm będzie na metalowe słupki); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.04.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 powiem więcej - kupię chyba tą z liroya - za 650 + 2 słupki po 200 zł - tylko automatyke to trza już porządną (1500-2000 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 05.04.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 powiem więcej - kupię chyba tą z liroya - za 650 + 2 słupki po 200 zł - tylko automatyke to trza już porządną (1500-2000 ) Wiesz że profile z których wykonana jest ta brama maja 1,5mm grubości(tak słyszałem). Pod automat to lepiej jakieś wzmocnienie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroll 05.04.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Z uwagi na rozmiary działki, wjazdu i usytuowania wejścia do domu mam w planie zamontowanie bramy i furtki na szerokości 3,5 m - miało by to być skrzydło bramy 2,5m oraz furtka 1m, przy czym aby wygodnie wjechać na posesję należy otworzyć bramę i furtkę - pomiędzy nimi nie ma słupka. Nie znalazłem takiej bramy gotowej, są raczej na zamówienie - chyba że ktoś się z taką spotkał? Przykład bramy: http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/15/30/91/58/1530915825 I wszystko byłoby OK gdyby nie chęć zamontowania automatyki do otwierania, bo jeżeli siłownik miałby być także na furtce, to z jednej strony furtka musi się otwierać klamką jak każda inna furtka, a z drugiej, gdy jest zamknięta, to musiałby na niej działać siłownik ją otwierający. Być może jakiś zdolny fachowiec byłby w stanie coś takiego stworzyć - czy ktoś się z czymś takim spotkał bądź ma pomysł jak do tego podejść? Przeszukałem google i firmy od bram ale nigdzie nie natrafiłem na podobne rozwiązanie. Nawet takich bram jednoskrzydłowych z furtką jest jak na lekarstwo. Ostatecznie mogę się zmieścić w tych 2,5m bramy swoim samochodem bo mam szeroką ulicę i wykręcę, ale na dłuższą metę chyba nie ma to sensu. Gdybym zrobił bramę dwuskrzydłową na 3,5m to furtka będzie naprzeciw pustej (bez okna) ściany domu i nie będzie to fajnie wyglądało. Ktoś ma jakiś pomysł? Zrób brame dwuskrzydłową a automatykę kup sobie z funkcją furtki(np. NICE WINGO 2024) do tego przełącznik kluczykowy lub klawiatura numeryczna.Jak ktoś będzie chciał wejśc to sobie wstuka kod i otworzy tylko jedno skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 05.04.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Wiesz że profile z których wykonana jest ta brama maja 1,5mm grubości(tak słyszałem). Pod automat to lepiej jakieś wzmocnienie zrobić. Te 1,5mm to chyba razem z farbą.Na dodatek brama jest połapana punktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 06.04.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 nie 1,5 mm tylko 2,5 mm - to chyba nie ma tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 06.04.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 No jestem ciekawy gdzie jest te 2,5mm.Przy takich bramach.Nie spotkałem jeszcze profili 2,5mm.Dopóki nie zobaczę bramy z castorami i innych marketów na profilu 2,5mm nie uwierze.Chyba ze przy zawiasach w co też wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 07.04.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 z doświadczenia powiem iż w przypadku tych bram (market) i zawiasów nie regulowanych, zastosowanie automatyki=nerwy. Chyba że ktoś jest biegły w tego typu sprawach i nie przeszkadza mu że siłownik wyrwie się z mocowania w za cienkiej ściance i sam sobie ponownie przespawa oraz w okresach zima lato pozmienia ustawienia i siły i kąta bramy. Reklamacja niestety w takich przypadkach nie działa, a automatyk napewno skasuje za przyjazd, chyba że jest to dobry znajomy to się flaszkę zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 07.04.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 u znajomego już 9 lat śmiga na marketówce - a napęd pewnie więcej niż 15 lat nie pochodzi nawet ten najlepszy więc i tak będzie trzeba wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 07.04.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 to zobacz sobie aktualne marketówki i porównaj u znajomego, pogoń za ceną spowodowała prawdziwą anoreksję w konstrukcjach stalowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.04.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Wracając do tematu to nie widzę w pełni wygodnwego rozwiązania. Gdy ktoś przychodzi to otwieramy guzikiem lub pilotem jedno lub dwa skrzydła, a jeśli domowik wychodzi to może też mieć pilot ze sobą, ale i tak to nie będzie wygodne. Jeśli jest możliwość to najlepiej tak usytuować bramę, ażeby mieć możliwość wstawienia normalnej furtki, nawet pod kątem prostym do bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajkonur 16.05.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 W Internecie podają takie rozwiązanie tej sytuacji aby zastosować bramę dwuskrzydłową a w jednym skrzydle umieścić furtkę dokładnie tak jak na foto http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/89056.jpegTYLKO PYTANIE CZY OTWIERAJĄC FURTKĘ NIE ROZCHWIEJEMY CAŁEGO MECHANIZMU??? CZY TEN MECHANIZM JEST NA TYLE SILNY? I czy ta furtka może być w tej sytuacji również dodatkowo otwierana domofonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts