Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobudowywuje sie do bliźniaka częęsciowo podpiwniczonego- bedzie problem z wykopem ?

popo00

Recommended Posts

witam.

bede sie "doklejał" do stojącego już bliźniaka. on jest podpiwniczony częściowo, ja chiałbym na całości.

mogą wyniknąć jakieś trudności? gdy wykopie ziemie przy jego niepodpiwniczonej części? grunt jest dobry, żadne podmokłości itp.

jak kwestia izolacji ścian piwnicy na tej części gdzie on nie ma piwnicy, a ja bede miał?

Tez dobudowuje sie do blizniaka i nie obylo sie bez "odkrywki" czyli obejrzenia stanu fundamentow starego domu. Jestem ciekawa jak zabierze sie ekipa za rozbiorke starej czesci i budowy nowej... cos czuje ze bedziemy pionierami w dziedzinie blizniakow na ty forum

w 2009 weszła ustawa ze sciany stykające muszą być o tej samej szerokosci i wysokości. po 2 tygodniach to zmienili i teraz wystarczy stosowac sie do warunkow zabudowy. ja swoj bliźniak planuje nieco wyższy od tego co już stoi.

no i zastanawiam sie jak te ściany mają się stykać:confused:

problem nie lezy w scianach tylko w fundamentach

jesli Twoj budynek ma sie stykac z czescia nie podpiwniczona budynku sasiedniego to nie moze byc podpiwniczony poniewaz nie mozesz podkopac ław fundamentowych budynku sasiedniego

sa metody ktore pozwalaja na wykonanie bud podpiwniczonego przy nie podpiwniczonym jednak bardzo drogie

problem nie lezy w scianach tylko w fundamentach

jesli Twoj budynek ma sie stykac z czescia nie podpiwniczona budynku sasiedniego to nie moze byc podpiwniczony poniewaz nie mozesz podkopac ław fundamentowych budynku sasiedniego

a jesli zrobie tak- ( przepraszam za brak polskich czcionek))

wzdluz jego bydynku - wzdluz sciany gdzie mam sie dobudowac ( bedzie dylatacja ok 2-3 cm - a moze i wiecej jesli to by pomoglo w kwestii odsuniecia sie od jego fundamentu) i gdzie on ma wlasnie czesc z piwnica i czesc bez, tam dam normalna plyte fundamentowa - normalna mam na mysli nieduzo zaglebiona. od tego odchodzic bedzie fundament schodkowy- juz zaglebiony pod moja piwnice.

wiem ze musze z tym isc do konstruktora ale zanim to zrobie chce wiedziec na czym stoje...

Edytowane przez popo00