Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna samodzielnie wykonana - jakie są wymogi formalne odbioru

Recommended Posts

Załącznikiem do mojego wniosku o PnB były tylko i wyłącznie "Warunki" wydane przez ZE, podobnie przez dostawców wody i gazu, bez żadnego projektu przyłącza. O instalacjach nawet nie wspominając, bo tego w projekcie nie musi być już od dość dawna.

J.

Projekt instalacji elektrycznej jest niezbędny do uzyskania PnB i stanowi jego nieodłączną część.

Do PnUż jest potrzebny protokół z oględzin i pomiarów wykonanej instalacji..

no własnie ja kupiłem domek od Developera, jest PnB i nie ma projekty elektrycznego ;) kupuje w stanie surowym zamknietym

czy do PnUż jest potrzebny zatem wpis w dzienniku budowy uprawnionego z branzy elektrycznej ?

podobno warto mieć ale chyba nie jest wymagany, jak również dla innych instalacji np sanitarnych ?

• 3 years później...

Ja na przykład sam wykonywałem instalację w domu z 2 tygodnie temu, później zamówiliśmy tylko ekipę, która nam to wszystko sprawdziła (my akurat wybraliśmy Elektryczne Pogotowie) i całe szczęście, bo mam małe doświadczenie i zanelźli jeden błąd.

Witam

Jakie są formalne wymogi, aby instalacja elektryczna została dopuszczona do eksploatacji.

Chciałbym sam wykonać instalację elektryczną we własnym nowo budowanym domu.

Posiadam stosowne umiejętności praktyczne - jedyne czego mi brak to uprawnienia elektryczne.

I teraz mam pytanie.

Jeżeli samodzielnie wykonam instalację, to w świetle przepisów prawa, jak można taką instalację zgłosić do odbioru.

Jakie uprawnienia musi posiadać wykonawca instalacji elektrycznej, jakiego typu pomiary i kto je wykonuje muszą być przeprowadzone.

Jeżeli pomiary są ok a wykonawca , tak jak w moim przypadku, nie ma stosownych uprawnień, to czy instalacja może być odebrana przez inspektora z zakładu elektrycznego.

Ostatnie zagadnienie - jak można stosowne uprawnienia do wykonania instalacji elektrycznej w domach jednorodzinnych uzyskać, nie będąc elektrykiem z wykształcenia.

Pozdrawiam

Piotr