Jarek.P 19.04.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Załącznikiem do mojego wniosku o PnB były tylko i wyłącznie "Warunki" wydane przez ZE, podobnie przez dostawców wody i gazu, bez żadnego projektu przyłącza. O instalacjach nawet nie wspominając, bo tego w projekcie nie musi być już od dość dawna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 19.04.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Projekt instalacji elektrycznej jest niezbędny do uzyskania PnB i stanowi jego nieodłączną część. Do PnUż jest potrzebny protokół z oględzin i pomiarów wykonanej instalacji.. no własnie ja kupiłem domek od Developera, jest PnB i nie ma projekty elektrycznego kupuje w stanie surowym zamknietym czy do PnUż jest potrzebny zatem wpis w dzienniku budowy uprawnionego z branzy elektrycznej ? podobno warto mieć ale chyba nie jest wymagany, jak również dla innych instalacji np sanitarnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 19.04.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Etam. J. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031201133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekll 19.06.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Ja na przykład sam wykonywałem instalację w domu z 2 tygodnie temu, później zamówiliśmy tylko ekipę, która nam to wszystko sprawdziła (my akurat wybraliśmy Elektryczne Pogotowie) i całe szczęście, bo mam małe doświadczenie i zanelźli jeden błąd. Witam Jakie są formalne wymogi, aby instalacja elektryczna została dopuszczona do eksploatacji. Chciałbym sam wykonać instalację elektryczną we własnym nowo budowanym domu. Posiadam stosowne umiejętności praktyczne - jedyne czego mi brak to uprawnienia elektryczne. I teraz mam pytanie. Jeżeli samodzielnie wykonam instalację, to w świetle przepisów prawa, jak można taką instalację zgłosić do odbioru. Jakie uprawnienia musi posiadać wykonawca instalacji elektrycznej, jakiego typu pomiary i kto je wykonuje muszą być przeprowadzone. Jeżeli pomiary są ok a wykonawca , tak jak w moim przypadku, nie ma stosownych uprawnień, to czy instalacja może być odebrana przez inspektora z zakładu elektrycznego. Ostatnie zagadnienie - jak można stosowne uprawnienia do wykonania instalacji elektrycznej w domach jednorodzinnych uzyskać, nie będąc elektrykiem z wykształcenia. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts