edde 31.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) zastanawiam się czy robiąc fundament pod ogrodzenie klinkierowe trzeba/warto zrobić to razem z fundamentem bramy przesuwnej czy też można f.brany zrobić później, osobno? bo sytuacja wygląda tak, ze wiem jak ma wyglądać i gdzie być ogrodzenie z klinkieru, natomiast na bramę w tym etapie prac brak bedzie funduszy, czyli nie ma tak, ze wiem jak będzie to brama i kto mi ją i kiedy zrobi, wiec nie mogę skonsultować z wykonawcą jaki jest wymagany do niej fundament, i zastanawiam sie czy robić teraz sam fundament ogrodzenia a bramy kiedyś dorobić, czy też istnieje jakiś standardowy typ. wymiar fundamentu bramy, ktory mógłbym zrobić teraz i kiedyś na nim zainstalować bramę? Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 31.03.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 zastanawiam się czy robiąc fundament pod ogrodzenie klinkierowe trzeba/warto zrobić to razem z fundamentem bramy przesuwnej czy też można f.brany zrobić później, osobno? bo sytuacja wygląda tak, ze wiem jak ma wyglądać i gdzie być ogrodzenie z klinkieru, natomiast na bramę w tym etapie prac brak bedzie funduszy, czyli nie ma tak, ze wiem jak będzie to brama i kto mi ją i kiedy zrobi, wiec nie mogę skonsultować z wykonawcą jaki jest wymagany do niej fundament, i zastanawiam sie czy robić teraz sam fundament ogrodzenia a bramy kiedyś dorobić, czy też istnieje jakiś standardowy typ. wymiar fundamentu bramy, ktory mógłbym zrobić teraz i kiedyś na nim zainstalować bramę? Zrób sobie bramę przesuwną wiszącą a nie na szynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2011 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) no aż wierzyć się nie chce że nikt z forumowiczów nie robił fundamentu pod ogrodzenie i standardową bramę przesuwną Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 02.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Standardowa czyli jaka długość w świetle.Każdy fachowiec robi inaczej .Jeden zalewa szpilki drugi nie.Zależy tez z czego będzie brama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.04.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) długość ok. 5m w świetle, sek w tym ze na chwile obecną nie do końca wiadomo jaka będzie wysokość i wypełnienie (czyli waga) bramy, na teraz trzeba zrobić fundament ogrodzenia i zastanawiam się czy razem robić fundament bramy czy zrobić go kiedyś przy robieniu bramy oddzielnie, wydaje sie że monolit na całym ogrodzeniu byłby lepszy ale czy na pewno...? Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 02.04.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Tak, musi być monolit. Zrób teraz całość, fundament pod bramę zrób taki sam, jak pod ogrodzenie. Nie ma znaczenia, czy brama jest wisząca, czy jeżdżąca po szynie - fundament musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 03.04.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Pod taka bramę musisz mieć fundament dł 180cm i głębokości 140.I ustalić już poziom zerowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.04.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Z tego co pamiętam masz już bramę garażową pewnie z jakimś napędem. Ja brałem Hormanna, ty chyba Normstalla. Dobierz napęd do bramy przesuwnej tego samego producenta, na wszelki wypadek mocniejszy od standardowych 300-350kg i zerknij na instrukcję PDF montażu. Masz tam wytyczne odnośnie wielkości i materiału wylania fundamentu. U mnie od wczoraj ładnie jeździ moja 5,5metrowa stalowa brama na standardowym napędzie(jakoś tam podobno wzmocnionym) i wygląda na to, że samodzielny montaż opłaca się finansowo. Jedynie trzeba trochę pokombinować podczas zakupu z pieczątką na karcie gw. Nie zapomnij o kablach do sterowania ręcznego z domu, zasilaniu nie tylko samej bramy, ale i lampy ostrzegawczej oraz fotokomórek(tak na przyszłość). Kładź kable czarne żelowane(sterownicze też do furtki, a jak powyżej 10m to daj też koncentryk do videodomofonu ) i ziemne do 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 03.04.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Nie rób fundamentu bramy,ten co będzie robił to wykona go w swoim zakresie i po siebie i połączy go z fundamentem ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.07.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 i jak w końcu zrobiłeś? Też stoję przed tym problemem, jednak u mnie wahania wzięły się z opini iż brama pracująć powoduje naprężenia na fundament i może powodować pękanie fug, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.07.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 jeszcze nie zrobiłem, teraz dopiero papiery w starostwie złożyłem, może jesienią się za to wezmę, a decyzji jak robić jeszcze w sumie nie podjąłem , słyszałem jeszcze o opcji wystawienia pretów zbojeniowych z fundamentu ogrodzenia w stronę gdzie będzie fundament bramy, potem tym zbrojeniem łączy się fundamenty (oba oczywiście zagłębione poniżej strefy przemarzania i odpowiednich wymiarów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.07.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 czyli jednak opcja aby fundamenty były ze sobą zespolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASchnitzer 01.12.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Niewem kto takie bzdury opowiada że fundament bramy połaczyć z fundamentem ogrodzenia. W zyciu na coś takiego bym sie nie zdecydował po co drgania z bramy przenosić na fundament ogrodzenia? Co to za problem wylać postument pod bramę póżniej? żaden! Mówi Wam to mgr inż budownictwa praktyk! Ja dodatkowo daję płytę paździerzową taki podkład pod panele do kupienia w np. leroy jako szalunek tracony pomiedzy a nie powoduje to stykania sie dwóch fundamentów. Ale każdy robi tak jak usłyszy. Ja to sprawdziłem w praktyce. To łączenie fundamentów to taki przejaw bez urazy dziadostwa bo niektórym wydaje sie że jak stopę podwieszą pod coś co obok stoi to brama ma wiecej do wyrywania, a tu chodzi o coś znacznie innego poprostu musi być solidny wagowo fundament, a u niektórych kombinatorka wylać mniejszy postument zakotwić w fundamencie ogrodzenia dodatkowo i problem z głowy , czyżby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Niewem kto takie bzdury opowiada że fundament bramy połaczyć z fundamentem ogrodzenia. W zyciu na coś takiego bym sie nie zdecydował po co drgania z bramy przenosić na fundament ogrodzenia? Co to za problem wylać postument pod bramę póżniej? żaden! Mówi Wam to mgr inż budownictwa praktyk! Ja dodatkowo daję płytę paździerzową taki podkład pod panele do kupienia w np. leroy jako szalunek tracony pomiedzy a nie powoduje to stykania sie dwóch fundamentów. Ale każdy robi tak jak usłyszy. Ja to sprawdziłem w praktyce. To łączenie fundamentów to taki przejaw bez urazy dziadostwa bo niektórym wydaje sie że jak stopę podwieszą pod coś co obok stoi to brama ma wiecej do wyrywania, a tu chodzi o coś znacznie innego poprostu musi być solidny wagowo fundament, a u niektórych kombinatorka wylać mniejszy postument zakotwić w fundamencie ogrodzenia dodatkowo i problem z głowy , czyżby? Zgadzam się z przedmówcą Ja swoje fundamenty wylewałem na miesiąc przed montażem bramy , gdy mury ogrodzenia dawno już stały. Producent bramy przy zamówieniu przyjechał i dokładnie pokazał mi w którym miejscu i o jakich wymiarach mają być fundamenty. brama działa już prawie 4 lata, więc chyba wszystko w porządku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts