Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy to dobry pomysł?

Mieszkam na wsi i z posesji najczęściej wyjeżdżam samochodem. Brama przesuwna będzie na pilota (+domofon). Dom odsunięty od drogi o 50 m.

Wydaje mi się że dodatkowa furtka (w moim przypadku) to kolejne 1.000 zł za wykonanie i kolejna rzecz którą trzeba naprawiać, konserwować i malować.

Pytam bo żona postawiła liberum veto (że ona chce furtkę) i nie wiem jak ją przekonać :bash:

https://forum.murator.pl/topic/155739-brama-przesuwna-w-p%C5%82ocie-ale-bez-furtki-czy-kto%C5%9B-tak-ma/

Nie wiem, jak przekonać Twoją żonę:) Napiszę tylko moje doswidczenia po półrocznym mieszkaniu. Mam przesuwną bramę i furtkę. Furtka używana jest tylko sporadycznie przez gosci. My jezdzimy samochodami, więc krzyatamy z bramy a chodzące dziecię wychodzi furtką co prawda ale wchodzi juz bramą (bo zamykana na klucz tylko na noc, w dzien często otwarta, a furtka otwierana "z klucza"). Tyle, ze moze nieco dziwnie wygląda wejscie bez furtki (u mnie na pewno tak by wygladalo, bo furtka do drzwi prowadzi a brama do drzwi garazowych). W każdym razie nie przeszkadzalby mi brak furtki, bo, jak pisalam wlasciwie jej nie uzywamy.
Jeżeli będzie napęd.I taki kawał drogi do domu.To raczej nie dawałbym furtki.W napędach jest opcja furtki.Brama otwiera si ę na ustawione światło 1m/1,3m.Gosciom można otwierać tak.
Funkcja furtki w bramie przesuwnej załatwia chyba sprawę. Możesz zamontować w słupku sterownik na klucz który po przekręceniu uruchomi bramę w tej opcji. O breloczkach zbliżeniowych już nawet nie wspominam, chociaż masz teraz spory wybór w Videodomofonach z takim rozszerzeniem. Z domu na wszelki wypadek położyłbym jakiś kabel sterowniczy do ręcznego uruchamiania gdyby baterie w pilocie padły. Wtedy tylko spacer Ci pozostaje do gościa....
U mnie tylko brama przesuwna chodzi z racji tego,że każdy samochodem jeździ. Furtka jest dla: gości i listonosza. Przy takiej inwestycji myślę,że te 1000zł to nie majatek,a posesja wygląda ,,normalnie".
  • 4 weeks później...
Zrobiłam bramę bez furtki, bo też wydawało mi się że nie będzie potrzebna i to był błąd - często jeździmy rowerami więc każdy z nas powinien mieć własnego pilota, dziecko też:eek: gdy nie będzie prądu (rzadko ale się zdarza) trzeba chyba przez bramę skakać! Na szczęście dopiero będę robić właściwe ogrodzenie i zrobię z boku furtkę na klucz, już bez automatyki.....