orzecho 01.04.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam, dostałem wraz żona w formie darowizny od teściowej działkę wraz z domem i budynkami gospodarczymi. Żona była zwolniona z podatku, ja swój podatek do US zapłaciłem u notariusza. Mam pytanie ile czasu ma Urząd Skarbowy na to żeby nie zgodzić się z kwota podatku od nieruchomości jaka uiściłem? I jak przebiega później procedura zapłaty większej kwoty podatku? Czy może lepiej iść i złożyć oświadczenie w US odnośnie stanu budynków itd.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 01.04.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam, dostałem wraz żona w formie darowizny od teściowej działkę wraz z domem i budynkami gospodarczymi. Żona była zwolniona z podatku, ja swój podatek do US zapłaciłem u notariusza. Mam pytanie ile czasu ma Urząd Skarbowy na to żeby nie zgodzić się z kwota podatku od nieruchomości jaka uiściłem? I jak przebiega później procedura zapłaty większej kwoty podatku? Czy może lepiej iść i złożyć oświadczenie w US odnośnie stanu budynków itd. Pozdrawiam Zrobiłeś bez sensu. Trzeba było, żeby teściowie podarowali żonie, a żona dopiero Tobie. Nie byłoby wcale podatku. Notariusz nie podpowiedział, że tak jest lepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.04.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W zasadzie US ma czas – 5 lat.Dobrze jest zrobić „dokumentację” fotograficzną – tak na wszelki wypadek.US interweniuje tylko w przypadku rażącej różnicy w stosunku do ceny rynkowej – w dniu transakcji.Przyjęto, że „rażąca” – zaczyna się od 30%. Co do trybu darowizny – może tak miało być, w ten sposób małżonkowie posiadają majątki odrębne, chyba, że darczyńca zdecydował inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 01.04.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Zrobiłeś bez sensu. Trzeba było, żeby teściowie podarowali żonie, a żona dopiero Tobie. Nie byłoby wcale podatku. Notariusz nie podpowiedział, że tak jest lepiej zrobić? Już odpowiadam. Majatek jest wspólny nie ma podziału. Notariusz powiedział,że w przypadku takim jak ty napisałes US może to zinterpretować jako omijanie prawa i też nałożyc podatek. Więc dlatego zrobiliśmy tak jak napisałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 01.04.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W zasadzie US ma czas – 5 lat. Dobrze jest zrobić „dokumentację” fotograficzną – tak na wszelki wypadek. US interweniuje tylko w przypadku rażącej różnicy w stosunku do ceny rynkowej – w dniu transakcji. Przyjęto, że „rażąca” – zaczyna się od 30%. Co do trybu darowizny – może tak miało być, w ten sposób małżonkowie posiadają majątki odrębne, chyba, że darczyńca zdecydował inaczej. Dokumentacja fotograficzna budynków, wszystkie faktury za remonty itp. lepiej mieć na wszelki wypadek. Czyli nie udawać się do US i nie składać oświadczenia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.04.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Zrobiłeś bez sensu. Trzeba było, żeby teściowie podarowali żonie, a żona dopiero Tobie. Nie byłoby wcale podatku. Notariusz nie podpowiedział, że tak jest lepiej zrobić? No, tyle, że zona musiałaby odczekać 5 lat, ze zbyciem (a darowizna jest zbyciem) - bo w innym przypadku , musiałaby zapłacić podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzecho 05.04.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Więc jednak dobrze notariusz doradził. Już zrobiłem dokumentacje fotograficzna budynków i domu. Mam nadzieje, że nie będzie potrzebna. A odnośnie tego oświadczenia w US to dobry pomysł czy nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts