Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od darowizny

orzecho

Recommended Posts

Witam, dostałem wraz żona w formie darowizny od teściowej działkę wraz z domem i budynkami gospodarczymi. Żona była zwolniona z podatku, ja swój podatek do US zapłaciłem u notariusza. Mam pytanie ile czasu ma Urząd Skarbowy na to żeby nie zgodzić się z kwota podatku od nieruchomości jaka uiściłem? I jak przebiega później procedura zapłaty większej kwoty podatku? Czy może lepiej iść i złożyć oświadczenie w US odnośnie stanu budynków itd.

Pozdrawiam

Witam, dostałem wraz żona w formie darowizny od teściowej działkę wraz z domem i budynkami gospodarczymi. Żona była zwolniona z podatku, ja swój podatek do US zapłaciłem u notariusza. Mam pytanie ile czasu ma Urząd Skarbowy na to żeby nie zgodzić się z kwota podatku od nieruchomości jaka uiściłem? I jak przebiega później procedura zapłaty większej kwoty podatku? Czy może lepiej iść i złożyć oświadczenie w US odnośnie stanu budynków itd.

Pozdrawiam

Zrobiłeś bez sensu. Trzeba było, żeby teściowie podarowali żonie, a żona dopiero Tobie. Nie byłoby wcale podatku. Notariusz nie podpowiedział, że tak jest lepiej zrobić?

W zasadzie US ma czas – 5 lat.

Dobrze jest zrobić „dokumentację” fotograficzną – tak na wszelki wypadek.

US interweniuje tylko w przypadku rażącej różnicy w stosunku do ceny rynkowej – w dniu transakcji.

Przyjęto, że „rażąca” – zaczyna się od 30%.

Co do trybu darowizny – może tak miało być, w ten sposób małżonkowie posiadają majątki odrębne, chyba, że darczyńca zdecydował inaczej.

Zrobiłeś bez sensu. Trzeba było, żeby teściowie podarowali żonie, a żona dopiero Tobie. Nie byłoby wcale podatku. Notariusz nie podpowiedział, że tak jest lepiej zrobić?

Już odpowiadam. Majatek jest wspólny nie ma podziału. Notariusz powiedział,że w przypadku takim jak ty napisałes US może to zinterpretować jako omijanie prawa i też nałożyc podatek. Więc dlatego zrobiliśmy tak jak napisałem powyżej.

W zasadzie US ma czas – 5 lat.

Dobrze jest zrobić „dokumentację” fotograficzną – tak na wszelki wypadek.

US interweniuje tylko w przypadku rażącej różnicy w stosunku do ceny rynkowej – w dniu transakcji.

Przyjęto, że „rażąca” – zaczyna się od 30%.

Co do trybu darowizny – może tak miało być, w ten sposób małżonkowie posiadają majątki odrębne, chyba, że darczyńca zdecydował inaczej.

Dokumentacja fotograficzna budynków, wszystkie faktury za remonty itp. lepiej mieć na wszelki wypadek. Czyli nie udawać się do US i nie składać oświadczenia.?

No, tyle, że zona musiałaby odczekać 5 lat, ze zbyciem (a darowizna jest zbyciem) - bo w innym przypadku , musiałaby zapłacić podatek.