alfa36 01.04.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Moze zadan banalne pytanie, ale... kompletnie nie znam sie na ogrodach, kwiatach, itp. Czasem kupuję cebulkowe kwiaty ( hiacynt, żonkile.... ech nawet nie wiem, jak sie nazywają) i sporo mi się zebralo cebulek. Co mogę z nimi zrobic? Stoją sobie w chlodnym miejscu od zeszlej wiosny, ewentualnie są jeszcze w doniczce (z tej wiosny). Sadzic? Wlasnie robimy ogród, ale bardziej skupiamy sie na krzewach, kwiaty posieję, zeby bylo kolorowo, ale cos trwalego to dopiero za rok. Czy z cebulkami czekac? Jesl tak, to czy dobrze je przechowuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 01.04.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 cebulki sadzi się na jesień coby wczesną wiosną zakwitły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.04.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 niektóre wsadza się wiosną - kwitną potem latem np. mieczyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 04.04.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Duduś, za przeproszeniem, mieczyki mają bulwy a nie cebule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 04.04.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzięki. A jak w takim razie przechowac hiacynta? Wlasnie przekwitł mi w doniczce...I czy te cebulki bezposrednio do ziemi, czy w doniczce, żeby się nie przemieszczaly? A co , jak przekwitną? Można obok posiac inne (siane co rok) kwiaty? Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez alfa36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 04.04.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 poczekać aż zupełnie uschną także liście, wyjąć z ziemi i cebule przechować w chłodnym miejscu. Posadzić w ziemię jesienią, zakwitną ponownie na wiosnę.. Obecnie moje hiacynty już zakwitły .Jeżeli co roku po przekwitnięciu nie wykopiesz ich to faktycznie będą się przemieszczać w dolne partie ziemi i nie będą miały siły wydostać się na powierzchnię. Gdy po przekwitnięciu wykopiesz je to zauważysz że cebulki się namnożyły i będziesz miała nowe cebulki hiacyntów.Ja po przekwitnięciu i wykopaniu cebulowych kwiatków sieję np maciejkę coby nie było gołej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 04.04.2011 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 W takim razie rozumiem, ze wsadza sie cebulki bezposrednio do ziemi, bez doniczki? Mozna wsadzac na włókninie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 05.04.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Teraz wyjmij ją z ziemi i na jesieni wkop do ziemi w ogródku.Włóknina jest po to żeby zahamować rozwój chwastów, więc nie widzę przeciwwskazań. Jeżeli chcesz hodować hiacynty w doniczce do poszukaj w goglach temat pędzenie hiacyntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola77 05.04.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Cebulki jesienią możesz posadzić do takich specjalnych koszyczków (do kupienia w sklepach ogrodniczych) ja tak robię i później nie mam problemu z wykopywaniem, po prostu wyjmuję cały ten koszyczek razem z ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts