Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplam dom z ceg?y - ile styropianu

Recommended Posts

Kupiłem stary domek z cegły. Ściana to 2 x cegła z małą przerwą powietrzną w środku. Obecnie jak na grzeję i w domu jest 21 stopni to rano niestety 16 . Sciany są zimne. Chcę teraz kupić styropian i ocieplić na wiosnę ale zastanawiam się czy 8 czy 10. A może wy mi doradzicie jaka grubość żebym dwa razy nie robił. Proszę o pomoc - ZMARŻLUCH

Obecnie masz wsp. U=1,5 (około). Przy ścianach warstwowych zalecane jest obecnie U<0,3.

Przy 8cm styropianu będziesz miał U=0,39

Przy 10cm styropianu będziesz miał U=0,33

Przy 12cm styropianu będziesz miał U=0,28

Przy 14cm styropianu będziesz miał U=0,25

więc 12-14cm byłoby w sam raz... tym bardziej, że trzeba wziąć poprawkę na straty przez okna. Ale 8cm to i tak lepiej niż nic.

Wełna jest odrobinę droższa - wg. cennika ze stron Isover najtańsza wełna 10cm pod tynk cienkowarstwowy kosztuje 39zł/m2 (nie wiem czy to netto czy brutto) natomiast styropian nawet przy cenie 200zł/m3 będzie kosztował 20zł/m2 przy grubości 10cm.

Docieplając budynek trzeba sobie policzyć ile będzie kosztowało całe docieplenie - zarówno styropian jak również tynk i robocizna. I dopiero teraz należy się zastanowić czy warto oszczędzać na grubości styropianu - jeśli się okaże że jest go jendak za mało i za parę lat trzeba będzie go dołożyć, to za tynk i robociznę trzebą będzie znów zapłacić tyle samo. Koszt grubszego styropianu z takiej perspektywy robi się pomijalnie mały.