Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie budowa!

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fundamenty - murowanie 009.jpg

fundamenty - murowanie 008.jpg

Wcześniej przez ponad tydzień mój J. razem ze swoim tatą wybierał ziemię z wnętrza wylanych fundamentów, czego niestety nie obfotografowałam, ponieważ od niedzieli do piątku przebywałam z synem w szpitalu. Synuś paskudnie złamał lewą rączkę w ramieniu. Złamanie było groźne, bo złamana kość uderzyła w tętnicę ramienia, mocno ją poturbowała, zrobił się ogromny krwiak wewnątrz ramienia, co spowodowalo zanik tętna w dłoni. Aby uratować sprawność ręki mój mały Miniu musiał spędzić 40 godz. z ramieniem na wyciągu i pod podłączoną machiną do badania tętna ręki. Tak paskudnego złamania lekarz podobno jeszcze nie widział(a wiekowy jest) mało,że kość uderzyła w tętnicę to jeszcze złamała się nierówno z licznymi luźnymi fragmentami-BRRRR... Mam nadzieję, że wszystko zakończy się dobrze, niemniej jednak myślę o wizycie u jakiegoś dobrego specjalisty w Piekarach Śląskich, aby zobaczył wynik operacji. Takie przeżycia na początek budowy.

• 3 months później...

Nadrabiam zaległości:

Rafa 005.jpgstan gotowości fundamentów.

Zmieniliśmy naszą ekipę budowlańców. Ta, która tworzyła fundamenty okazała się niesolidna. Nie wyciągnęła nam uzbrojenia z fundamentów w narożnikach, mimo,że wyraźnie mieli to na planie. Wychodzę z założenia, że my (ja i mój J.) nie musimy znać się na na czytaniu planu budowy. Od tego są fachowcy, którzy biorą niemałe pieniądze, a jednak coś partolą, bo mniej pracy. Nóż się w kieszeni otwiera... Obecnie mamy inną ekipę, mam nadzieję, że będzie ok.

Materiały już czekająRafa 007.jpg

Dachówka zamówiona- Creaton Domino- łupek angoba, zaliczka za nią zapłacona. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli nam zacząć szybko budowę.

• 2 months później...

Uzupełniam dziennik.

Z początkiem lutego zadzwonił do mnie pan z hurtowni z informacją, że jest nasza dachówka (po 2,5 miesiącach czekania). Dostawa miała nastąpić po naszym powrocie z ferii, ale... Gdy wróciliśmy do domu zaczęła się odwilż i olbrzymi samochód z dachówką zakopał się tuż przy naszej posesji. Z rozładunku i w ogóle z dachówki nici. Cierpliwie czekając na nocne przymrozki doczekałam się i w połowie lutego pokrycie naszego przyszłego dachu było już na podwórku. Zdjęcie w niedługim czasie.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jutro tj.27.06.2012 roku o godz. 13 30 pomiar okien. Mam do wyboru dwie firmy i nie mogę się zdecydować, której okna wybrać. Jedne są 7-komorowe, ale mniej "opływowe" futryny i ciut cieplejsze (o 0,1); ntm. drugie ładniej się prezentują, a przede wszystkim otwierając drugą połówkę okna mam na drugim skrzydle klamkę ( u pierwszej firmy jest dźwignia w drugim skrzydle). Wycenę robiliśmy jeszcze u trzeciej firmy, jednak cena jaką nam podano za okna, rolety i drzwi wejściowe była prawie 8 000 zł. wyższa. Tak więc...