Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia glebinowa - czy potrzebne pozwolenie?

BizonGod

Recommended Posts

Na terenie gdzie jest wodociąg może być problem. U mnie przed budową wodociągu wywierciłem studnię 30m 10m3/h po kilku latach było mi mało chciałem drugą niestety odpowiedź negatywna (w między czasie wybudowali wodociąg) Woda wykorzystywana do chłodzenia i wpuszczana do drugiej studni zlokalizowanej około 120m dalej

• 2 weeks później...
Witam!

Na zgloszenie do starostwa na studnie (do30m, 5m3/h)

dostalem odmowe. Ponoc potrzebne jest pozwolenie na

budowe. Czy ktos mial juz taka sytuacje?

Co z tym zrobic?

Pozdrawiam

Karol

Cześć.

Czym dokładnie umotywowano odmowę?

Na budowę studni o podanych przez Ciebie parametrach nie trzeba żadnego PnB ani nawet zgłoszenia!

Jest jedno małe "ale" :) Zgodnie z "Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" :

§ 32. [Konstrukcja]

(...)

4. Teren otaczający studnię kopaną, w pasie o szerokości co najmniej 1 m, licząc od zewnętrznej obudowy studni, powinien być pokryty nawierzchnią utwardzoną, ze spadkiem 2% w kierunku zewnętrznym.

§ 33. [Zabezpieczenie studni] Przy ujęciu wód podziemnych za pomocą studni wierconej teren w promieniu co najmniej 1 m od wprowadzonej w grunt rury należy zabezpieczyć w sposób określony w § 32 ust. 4, a przejście rury studziennej przez nawierzchnię utwardzoną należy uszczelnić.

(...)"

I WŁAŚNIE NA TĘ OBUDOWĘ STUDNI POTRZEBNE JEST ZGŁOSZENIE ROBÓT!

Dalej Prawo Budowlane:

"Art. 29. [Zwolnienia od uzyskania pozwolenia]

(...)

2.[32] Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

(...)

10) wykonywaniu ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych;

(...)"

W moim starostwie nawet nie chcieli przyjąć zgłoszenia budowy studni, przyjęli zgłoszenie wykonania obudowy tejże.

Poczytaj przepisy, żądaj podania podstawy prawnej gdy czegoś Ci odmawiają :)

Pozdrawiam!

Tomku