Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który impregnat lepszy ? Drewnochron czy Vidaron ?

Recommended Posts

• 2 months później...

No jestem już po remoncie zadaszenia na budynku. Zdecydowałem się na Vidaron i widzę że był to dobry wybór. Zabezpieczane były końcówki krokwi, podbitka oraz meble ogrodowe.

Po zastosowaniu tego preparatu powierzchnia drewna zrobiła się jakby bardzo gładka i po opadach deszczu krople na niej stoją nie wsiąkając, pewnie jest to zasługą wosku który zawiera preparat.

Malowałem po dwie warstwy to co na dach a meble jedna warstwa na drewnochron którym były pomalowane przez producenta.

• 3 years później...
  • 4 months później...

Zdecydowanie Vidaron. Spośród ogólnodostępnych produktów na rynku moim zdaniem Vidaron jest najlepszy - równie dobry jest Sadolin, jednak droższy. A że impregnatu zazwyczaj idzie dużo ze względu na choćby 2-3 warstwy konieczne do zabezpieczenia drewna, to cena ma znaczenie.

Testowałem kiedyś znany, drogi, skandynawski produkt którego nazwy może nie będę wymieniał. Między nim a Vidaronem nie ma żadnej różnicy poza tym, że kosztował 2 x więcej.

Dlatego z czystym sumieniem polecam Vidaron.

Inna sprawa to przeznaczenie - reklama telewizyjna mówi o 6 latach gwarancji i aby tak było, należałoby użyć najpierw impregnatu - 2, nawet dla pewności 3 razy, potem lakierobejcy ze 2 razy z przetarciem pomiędzy warstwami. Wówczas efekt będzie na 100 % doskonały. I ta uwaga dotyczy zarówno Vidaronu, jak i Sadolinu.

Fajnym rozwiązaniem jest też olej z Vidaronu. Teoretycznie zalecany jest do tarasów, ale olejowałem też meble ogrodowe i przyznam, że efekt jest doskonały, bo jakby wyciągnął słoje drzewa. Coś pięknego...

• 9 months później...
  • 5 months później...
Ja generalnie używam bezbarwnego impregnatu, też tego zresztą. Warto jednak czasem sprawdzić jakiś kolor jeśli masz ku temu możliwości i próbować jak ludzie próbują z kolorem ścian, bo można się miło zaskoczyć, ale niestety dobierając kolor można też niemiło. :) W każdym razie barwę dobierać z głową. :)

• 5 weeks później...
Kupiłem impregnat Vidaron bezbarwny, pomalowałem drewno, najpierw je oczywiście przygotowałem do impregnacji. Było w fatalnym stanie. Producent obiecuje 6 lat trwałości impregnatu. Mam pytanie: sporo środka zostało mi jeszcze - czy jak przechowam puszkę w normalnych warunkach i wyciągnę za 3 lata to substancja będzie jeszcze nadawać się do użycia?

Vidaron generalnie jest okej moim zdaniem. Co do przechowywania to trudno powiedzieć, jeżeli pojemnik będzie dobrze zamknięty, nie przechowywany na słońcu to powinno być okej.

• 7 months później...
To prawda - dobre przechowanie wystarczy. Substancje tego typu raczej się nie psują

Nie do końca jestem przekonany...

Nie zdążyłem w zeszłym roku zaimpregnować wszystkich desek jakie kupiłem. Produkt Vidaron trzymałem w garażu w ciemnym, nienasłonecznionym miejscu. W zimę temp. dodatnia. Po otwarciu puch (5L) na dnie bezbarwnego impregnatu znalazłem warstwę 3cm gluta na dnie puszki.

Co z tym zrobić?? Da się to jeszcze wymieszać? Czy produkt ma jeszcze jakąś wartość?

Proszę o pomoc.

Moim zdaniem Vidaron i Drewochron to slaba jakość - lepiej kupic np.:

- Sudwest

- Remmers

- Adler

- Sikkens

Popieram zdanie tego Pana. Widać, że chłop zna się na rzeczy!

Pierwsze malowanie Remmersem, drugie Sudwestem, następnie Adler, bo ładny odcień daje, a na koniec zaimpregnować Sikkensem.

Ja tak mam i sobie bardzo chwalę :wiggle:

Edytowane przez portaga

Popieram zdanie tego Pana. Widać, że chłop zna się na rzeczy!

Pierwsze malowanie Remmersem, drugie Sudwestem, następnie Adler, bo ładny odcień daje, a na koniec zaimpregnować Sikkensem.

Ja tak mam i sobie bardzo chwalę :wiggle:

Za to widze ty sie znasz. Dla mnie Vidaron i Drewnochron są nic nie warte.

Wymieniłem kilka sensownych firm, ktora produkują dobre produkty - tyle. Wiadomo większość maluje/impregnuje Vidaronem lub Drewnochronem bo jest to tanie i dostępne wszędzie. Sudwest przykładowo kosztuje ok 40zl za L podkładu i 40 zł za L wykończenia. a Vidaron kosztuje ok 12zl za 0,7. Adler Pullex kosztuje ok 34 zl za 0,75 podkładu i 55zl za 0,75 wykończenia Adler Lignovit - podkład to ok 70 zl za L + 70 wykończenie za L dobry "impregnat" kosztuje ok 100zl za l i składa się przynajmniej z podkładu i wykończenia. A żeby uzyskać odpowiednia jakość maluje się/ impregnuje się ok. 3x. W zależności od produktu czasem 2x podkład i 1x wykończenia albo 1x podkład i 2x wykończenie.

Do pakietu ww. firm można jeszcze dodać Osmo.

Nie polecam konkretnych produktów bo to wszystko zalezy od tego co chce sie uzyskać i co dokładnie się maluje/impregnuje. Wymieniam jedynie sensowne firmy.

Edytowane przez doin_oakenhelm