Gość 2mm 16.10.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 no tak, tylko ta podloga w garażu nie jest zbyt równa? tzn. wjeżdżasz mokrym samochodem po deszczu albo ze śniegiem i woda powinna po lekkich nachyleniach podlogi spływać do odpływu..... bo tak to albo będą stały kałuże albo woda będzie się rozlewać np. w kierunku ścian u mnie w garażu z tym był własnie największy problem, bo idiota budowlaniec, który robił wylewki tak jakoś nie pomyslał, że powinny być lekkie pochyły podłogi...... a potem żaden "fachowiec" od glazury nie chciał się podjąc położenia płytek bo to za trudne.......... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.10.2010 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Odpływ mam, będą kratki przy bramie garażowej ... Wiem, że z tym moze być problem ... Ale gdybym miał dawać choć lekki spadek to na blisko 6 m długości musiałbym zacząć płytki w jednym końcu gdzieś na 3 cm kleju Biorę tylko przykład z garażu rodziców, gdzie też nie ma spadków i samochód mokry po deszczu czy ze śniegiem, nie "daje" aż tak dużo tych kałuż ... Ale jak będzie zobaczymy, najwyżej ze ściągaczką, albo mopem będe latał pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 17.10.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 zgadza się ja mam spadki probione cos na kształt koperty z tym że odpływy są jakby w linii prostej na środku garażu i przy szerokości około 5,9m przy ścianach jest około 1,5 cm wyżej niż na środku. Woda jakoś sama spływa ale duży śnieg zgarniam z samochodu przed wjazdem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.10.2010 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 ale duży śnieg zgarniam z samochodu przed wjazdem A już myślałem, że tylko ze mną coś jest nie tak Ja też zawsze u Rodziców "obkopywałem" samochód ... większy śnieg z nadkoli pospadał a reszta to już nie problem pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadiaart 17.10.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Hej, Publikacja wyszła świetnie - WIELKIE GRATULACJE !!! Zresztą od samego początku, naszego zaistnienia na forum, Twój dziennik jest naszym najbardziej ulubionym dziennikiem. I to żadna tajemnica (zresztą pisałam Ci to już kiedyś), iż wiele się z niego dowiedzieliśmy i nauczyliśmy. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam Nad'art Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.10.2010 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Dzięki Ja tez nie mam co pisać, że jestem ogromnym fanem Waszego dziennika, a fakt, że Was mogłem poznać czyni mnie jeszcze bardziej dumnym Gratulki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 17.10.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 A już myślałem, że tylko ze mną coś jest nie tak Ja też zawsze u Rodziców "obkopywałem" samochód ... większy śnieg z nadkoli pospadał a reszta to już nie problem pozdrawiam, majki dlaczego nie tak????? powiem więcej - ja staram się "obkopać" samochód przed wjazdem na podjazd..... po co wwozić wodę, sól, piach i inny s...f z naszych "cudownych" ulic/dróg??? potem słona woda dostanie się jakoś na trawę i będzie kiepsko rosła a za odsnieżanie i czyszczenie uliczki dojazdowej i tak płacę extra bo to nie jest ulica miejska..... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.10.2010 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 dlaczego nie tak????? powiem więcej - ja staram się "obkopać" samochód przed wjazdem na podjazd..... po co wwozić wodę, sól, piach i inny s...f z naszych "cudownych" ulic/dróg??? potem słona woda dostanie się jakoś na trawę i będzie kiepsko rosła a za odsnieżanie i czyszczenie uliczki dojazdowej i tak płacę extra bo to nie jest ulica miejska..... pozdr. Read my brain, read my brain ... :) pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 18.10.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Majki - wielkie gratulacje za wyróżnienie na łamach Muratora !!! Cieszę się bardzo, bo głosowałam na Twój dziennik ( jeden z moich ulubionych ) Fajna z Was rodzinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.10.2010 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Majki - wielkie gratulacje za wyróżnienie na łamach Muratora !!! Cieszę się bardzo, bo głosowałam na Twój dziennik ( jeden z moich ulubionych ) Fajna z Was rodzinka Ogromnie dziękuję pozdrawia serdecznie, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 18.10.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Majki, również gratuluję, choć przyznam, że jeszcze nie zakupiłam Muratora. Jutro zrobię to koniecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 19.10.2010 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Majki, również gratuluję, choć przyznam, że jeszcze nie zakupiłam Muratora. Jutro zrobię to koniecznie! Dziękuję pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 19.10.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 WIELKIE GRATULACJE.... nie muszę powtarzać, bo już pisałam, ale powtórzę - Twój dziennik jest do tej pory ściągą na mojej budowie.... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 19.10.2010 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 WIELKIE GRATULACJE.... nie muszę powtarzać, bo już pisałam, ale powtórzę - Twój dziennik jest do tej pory ściągą na mojej budowie.... pozdro Ogromnie dziękuję ... To dla mnie na prawdę wielka radość pozdrawiam serdecznie, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 22.10.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 (edytowane) cóż, z tymi kosztami to nie jest tak jak piszesz..... jeżeli tzw. opłaty stałe za gaz w taryfie W3 wynoszą około 69 PLN/mies (48,30+8,20 netto + vat 22%) bez względu na to czy się gaz zużywa czy nie to przy zużyciu 27 m3 gazu w ciągu 3 mies nie ma możliwości zeby rachunek wyniósł 180 PLN. Poza tym 27m3 gazu na grzanie wody na 3 mies to raczej trochę mało, na 2 mies to i owszem.Gazownia Łodzka tj. inaczej mazowiecki PGNiG wystawia rachunki co 2 mies i wtedy podane wartości są mniej wiecej realne.Oczywiście nie liczymy tu jeszcze zużycia gazu do ogrzewania........... woda nie jest darmo bo prąd do pompy i amortyzacja tej pompy też kosztują.woda ze studni ma sens jedynie w przypadku używania jej do podlewania ogrodu bo nawet zakłądając podlicznik żeby nie płacić za odprowadzanie ścieków za wodę do podlewania to i tak wychodzi dość dużo w skali roku, szczególnie jak jest upalne lato tak jak w tym roku. prąd min. 100 PLN/mies tzw. ochrona/alarm - no nie wiem ile? 100 PLN/mies?? pozdr. i jeszcze jedno - podatek od nierucomości liczony od powierzchni domu i działki Edytowane 22 Października 2010 przez 2mm dodanie linijki tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 22.10.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Majki a nie wygasza Ci się ten piec na dreno jak w robocie jesteście? Chyba, że rabotajesz doma- to przepraszam. Zapytuję, bo my chcemy w tzw. porach przejsciowych palic w kominku. W piecu na drewno pali się 24h? P.S. "Dołanczam" się do gratulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 22.10.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 cóż, z tymi kosztami to nie jest tak jak piszesz..... woda nie jest darmo bo prąd do pompy i amortyzacja tej pompy też kosztują. woda ze studni ma sens jedynie w przypadku używania jej do podlewania ogrodu bo nawet zakłądając podlicznik żeby nie płacić za odprowadzanie ścieków za wodę do podlewania to i tak wychodzi dość dużo w skali roku, szczególnie jak jest upalne lato tak jak w tym roku. pozdr. woda ze studni to czasami jedyne rozsądne wyjście i wg mnie opłacalne. Majki ma szambo więc za kanalizację nie płaci, podlicznik na ogród nie potrzebny. U nas koszt podłączenia do wodociągu potwornie drogi. Opłacało się wybudować głebokaśną studnię, kupic do niej potężną pompę i jeszcze filtry do całego domu- i tak taniej niż przyłącze- o kosztach eksploatacji nie wspomnę. Woda z wodociągów droga w tym kraju. A jak się ma choć skrawek ogródka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 22.10.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 woda ze studni to czasami jedyne rozsądne wyjście i wg mnie opłacalne. Majki ma szambo więc za kanalizację nie płaci, podlicznik na ogród nie potrzebny. U nas koszt podłączenia do wodociągu potwornie drogi. Opłacało się wybudować głebokaśną studnię, kupic do niej potężną pompę i jeszcze filtry do całego domu- i tak taniej niż przyłącze- o kosztach eksploatacji nie wspomnę. Woda z wodociągów droga w tym kraju. A jak się ma choć skrawek ogródka... jeżeli nie ma wodociągu w pobliżu to masz rację, jeżeli jest to nie. Jeżeli budujesz dom w okolicy gdzie nie ma infrastruktury to niewątpliwie koszt doprowadzenia mediów może być wysoki. Ale coś za coś. Jakie koszty eksploatacji przyłącza masz na myśli? Jest to coś około 10 PLN/mies wg rachunków ze ZWiK-u. Policz sobie koszty utrzymania tej pompy, amortyzacji instalacji, koszty wymiany filtrów itp. woda w Lodzi jest bardzo tania, nie masz pojęcia ile kosztuje woda i ścieki np. w W-wie koszt m3 scieków wynosi w Lodzi 2,35 PLN/m3 + 7% VAT więc policz sobie ile kosztuje wywóz 1m3 szamba? Ile kosztuje wywóz szamba w skali roku? W opisanym tu przypadku (170/1,5)*12mies = 1360 PLN rocznie. Mało czy dużo??? Nie wspomnę o amortyzacji szamba itp. kosztach. Uważasz, że wywóz szamba nie zdrozeje po nowym roku? tak jak i woda i kanalizacja? ja mam "ogródek" dość duży i podlewam wodą z wodociągu na podliczniku, nie jest tak źle. Niestety koszty utrzymania domu są w tym kraju bardzo wysokie (w stosunku do średnich zarobków chyba najwyższe w UE) tylko nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i wydaje im się, że w blokach płacili za dużo "za nic" a w domu mieszkają "darmo". Niestety tak nie jest. pozdr. ps. Majki, sorry za dyskusję w Twoich komentarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 23.10.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Majki a nie wygasza Ci się ten piec na dreno jak w robocie jesteście? Chyba, że rabotajesz doma- to przepraszam. Zapytuję, bo my chcemy w tzw. porach przejsciowych palic w kominku. W piecu na drewno pali się 24h? P.S. "Dołanczam" się do gratulacji Gratuluje Majki- podglądaczka A co do palenia w kominku to w moim nie wygaszam (jeszcze nie mieszkam) ale jak włożę 3 szczapy o 19 to o 6 rano wystarczy dołożyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 23.10.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Ale po zakupieniu tego n-ru Muratora jestem trochę rozczarowana, To tylko fragmenty tekstów, no i bardzo mało zdjęć i w kiepskiej jakości. Na szczęście mamy dostęp do oryginalnych dzienników.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts