Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość 2mm

cześć,

co to jest za iglak? świerk?

http://img85.imageshack.us/img85/2472/007001f.jpg

nie ma ryzyka, że te paprocie uschną? podlewacie je często?

też kiedyś miałem pomysł żeby je posadzić ale obawiam się, że jest za sucho i za ciepło latem.

pozdr. ;)

007001f.jpg

Witaj Majki,

Dom absolutnie świetny - na zewn. i wewn. - less means more, to się sprawdziło u Ciebie i to lubię, gratuluję; ostatnie zdjęcie dziedzica na tle posiadłości mnie rozbroiło ;)

Chciałbym zapytać, gdzie zdobyłeś dwa leżaki pokazane na tarasie w poście #56 z 14 maja 2011 (firma, sklep, internet?); podejrzewam, że już nie znajdę podobnych (inny sezon), ale dla spokojnego sumienia musiałem zapytać :yes: idealnie prezentowałyby się u mnie na tarasie z czarnej prostej kostki, na tle jasno szarej elewacji.

Ponadto chciałbym zapytać czy pamiętasz, w jaki sposób, czym (nazwa specyfiku, lakieru, kolor) potraktowane zostało drewno tworzące belki sufitowe nad salonem. Ich kolor świetnie gra z bielą ścian i sufitów - zdecydowanie chciałbym to powtórzyć u siebie, ale na razie boję się cokolwiek kombinować aby nie zepsuć czegoś nieodwracalnie.

Ostatnia kwestia - kuchnia. IMHO hit #1 Twojego domu. Prośba o dwa wymiary:

1) grubość blatu, wysokość, długość oraz szerokość półwyspu (w tym szerokość części zabudowanej oraz tzw. nadstawki na podpórce)

2) odległość między blatem półwyspu, a wysoką zabudową - czy jest wygodnie? chodzi o swobodne operowanie jednej osoby pomiędzy np. płytą a wysoką zabudową za plecami - jak to jest w praktyce u was? U siebie chce skroić podobnie, tylko wyspę, długą na 3m i szer.... - no właśnie, tu niewiadoma; kuchnia nie jest z gumy i obawiam się czy szeroka wyspa przy której podobnie jak u Ciebie będzie można z jednej strony usiąść, nie zabierze zbyt dużo przestrzeni komunikacyjnej między blatem wyspy a drugim blatem na przeciwko, gdzie przewiduję np. zlewozmywak. Pisząc wprost, czy odległość ok. 90-100cm między wyspą, a zabudową po drugiej stronie, będzie Twoim zdaniem wygodna i praktyczna?

Przepraszam, jeśli zamuliłem zbyt mocno, ale jeśli nie teraz i nie osoby, która ma podobny układ i już z niego korzysta, to kiedy rozważać i pytać o takie kwestie?

Pozdrawiam Ciebie i rodzinę.

Witaj Majki,

Dom absolutnie świetny - na zewn. i wewn. - less means more, to się sprawdziło u Ciebie i to lubię, gratuluję; ostatnie zdjęcie dziedzica na tle posiadłości mnie rozbroiło ;)

Chciałbym zapytać, gdzie zdobyłeś dwa leżaki pokazane na tarasie w poście #56 z 14 maja 2011 (firma, sklep, internet?); podejrzewam, że już nie znajdę podobnych (inny sezon), ale dla spokojnego sumienia musiałem zapytać :yes: idealnie prezentowałyby się u mnie na tarasie z czarnej prostej kostki, na tle jasno szarej elewacji.

Ponadto chciałbym zapytać czy pamiętasz, w jaki sposób, czym (nazwa specyfiku, lakieru, kolor) potraktowane zostało drewno tworzące belki sufitowe nad salonem. Ich kolor świetnie gra z bielą ścian i sufitów - zdecydowanie chciałbym to powtórzyć u siebie, ale na razie boję się cokolwiek kombinować aby nie zepsuć czegoś nieodwracalnie.

Ostatnia kwestia - kuchnia. IMHO hit #1 Twojego domu. Prośba o dwa wymiary:

1) grubość blatu, wysokość, długość oraz szerokość półwyspu (w tym szerokość części zabudowanej oraz tzw. nadstawki na podpórce)

2) odległość między blatem półwyspu, a wysoką zabudową - czy jest wygodnie? chodzi o swobodne operowanie jednej osoby pomiędzy np. płytą a wysoką zabudową za plecami - jak to jest w praktyce u was? U siebie chce skroić podobnie, tylko wyspę, długą na 3m i szer.... - no właśnie, tu niewiadoma; kuchnia nie jest z gumy i obawiam się czy szeroka wyspa przy której podobnie jak u Ciebie będzie można z jednej strony usiąść, nie zabierze zbyt dużo przestrzeni komunikacyjnej między blatem wyspy a drugim blatem na przeciwko, gdzie przewiduję np. zlewozmywak. Pisząc wprost, czy odległość ok. 90-100cm między wyspą, a zabudową po drugiej stronie, będzie Twoim zdaniem wygodna i praktyczna?

Przepraszam, jeśli zamuliłem zbyt mocno, ale jeśli nie teraz i nie osoby, która ma podobny układ i już z niego korzysta, to kiedy rozważać i pytać o takie kwestie?

Pozdrawiam Ciebie i rodzinę.

Nie ma problemu, odpowiadam :)

Dzięki za opinie o domu, tak samo uważamy ;)

Dobra :

Leżaki : renowacja mebli tzw. kon-tiki, oddane przez znajomych. Szlifierka, lakierowanie, mycie płótna. U nas też własnie pasują super ;)

Kupisz kultowy mebel : http://allegro.pl/legendarny-fotel-kon-tiki-juta-design-loft-i2383921470.html Wywalasz pufy i masz nieziemsko wygodny mebel :)

Belki w środku : szlifowanie i po prostu Capon ( podkład ) a potem zwykły lakier do drewna ( jakiś "Polifarb" - bez szału ).

Blat : grubość 10 cm, długość 245 cm, szerokość 127 cm, wysokość 99 cm - część na "stopie", blat węższy 53 cm x 185 cm.

Odległość między wyspą a zabudową wysoką 107 cm - idealnie by sie móc obracać i mieć sporo miejsca, a na tyle mało by w drodze z lodówki do zlewu czy płyt nie zachlapać całej kuchni ...

Z Żoną stwierdziliśmy, że jest idealna odległość :)

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki, majki

Majki i ja mam pytanie o kuchnię. W wysokiej zabudowie nie ma uchwytów ani frezowań. Jak rozwiązano otwieranie lodówki i pozostałych szafek? Szafki pewnikiem click coś tam, ale lodówka???

Szafki pozostałe : tip-on

Zamrażarka, lodówka i szafka na nią - podcięcie - całkowice wygodne w używaniu.

Była fotka w dzienniku

http://img196.imageshack.us/img196/1302/001101x.jpg

Takie samo podcięcie jak przy zmywarce

http://img155.imageshack.us/img155/4880/000401.jpg

pozdrawiam, majki

Musiałam przegapić... Dzięki za odp. A to podcięcie przy lodówce jest pionowe czy poziome? Sorry, że tak podpytuję, ale jedyny stolarz z rozsądną ceną dla mnie, nie robi szafek z frezowaniem :( Chciałabym jednak uniknąć uchwytów, więc może takie podcięcia uda mu się wykonać.

A, znalazłam. Już widzę. Pokaże stolarzowi, może będzie umiał ;)

P.S. Czy Dziedzic dorobił się już piaskownicy? :)

Edytowane przez olgusieniunieczka
znalazłam w "drugim" dzienniku :D

Dziedzic jeszcze nie ma piaskownicy. Jest na razie na strychu spakowana ;)

Za malutki jeszcze :)

Ale jak to Dziedzic, pominie etap paskownicy i od razu przesiądzie sie do karety ;) :) :) ............. którą jako koń, namiętnie będzie jak znam życie, ciągnął tata .... ;)

pozdrawiam, majki

Witaj Majki :)

Zdradź proszę, jak zrobiłeś odprowadzenie wody z dachu z rury do gruntu - na zdjeciach słabo widać - czy są to jakieś plastikowe złączki? I tak bezpośrednio do gruntu? A jak się zapcha smieciami z dachu?

Pozdrawiam i podziwiam nieustająco dzieło Waszych rak i umysłów :D

Witaj Majki :)

Zdradź proszę, jak zrobiłeś odprowadzenie wody z dachu z rury do gruntu - na zdjeciach słabo widać - czy są to jakieś plastikowe złączki? I tak bezpośrednio do gruntu? A jak się zapcha smieciami z dachu?

Pozdrawiam i podziwiam nieustająco dzieło Waszych rak i umysłów :D

Podłączone do rur drenażowych. Rewizji nie mam, śmieci większe spływają do studzienek rewizyjnych w narożnikach domu, nie zatyka się nic.

pozdrawiam, majki

O, to ja się podepnę, bo właśnie wałkuję temat odprowadzania deszczówki - macie tylko drenaż, czy studnie chłonne też? Ile mniej więcej metrów tych rur drenarskich?

Drenaż trafia do studni chłonnej. Choć jak kiedyś pisałem chłonna jest tylko z nazwy ;) Po prostu zbiera wode z całych rur i jest tam wsadzona wydajna pompa, co pompuje wszystko do rowu melioracyjnego.

pozdrawiam, majki

Witaj Majki,

mam takie dwa pytanka gdzie kupowałeś ramki, które masz na korytarzu? i co to za meble tarasowe macie na tarasie czy to ikea? szukamy czegoś fajnego i nie nieziemsko drogiego

pozdrawiam

Ramki w wiatrołapie to IKEA.

Fotele na tarasie to stare PRL-owskie meble serii "kon-tiki", czasem to wyłapania na allegro, ostatnio w komentarzach podawałem link ...

pozdrawiam, majki

Witaj majki,

wykorzystuję że jesteś :) i oczywiście mam pytanie: proszę przypomnij jakie masz baterie w kuchni i dozownik jeszcze ?

Śliczna wiosna u Ciebie, tylko szkoda że róże czerwone - ale za to będzie więcej miłości ;)

Zawsze jestem ;)

Bateria to Blanco Zenos S np. taka :

http://www.kupujemy.pl/blancozenoss-stal-cena-sklep.html

Dozowniki Teka, np. takie :

http://www.torres.pl/produkt-teka-dozownik-quadro-37959.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-06&utm_content=37959#nclid=9a5c5368f1540240c062bdaac39d32ca

A czemu szkoda, że róże czerwone, nie lubisz ... ?

Choć fakt, miłości jest dużo. I tak ma być :)

pozdrawiam, majki

Ramki w wiatrołapie to IKEA.

Fotele na tarasie to stare PRL-owskie meble serii "kon-tiki", czasem to wyłapania na allegro, ostatnio w komentarzach podawałem link ...

pozdrawiam, majki

bardzo dziękuję za odpowiedź:) co do foteli to oczywiście czytałam o nich wcześniej i dlatego nie pytałam o nie:) mi chodzi o stół i krzesła, które obok nich stoją, ale są daleko i widać tylko taki ogólny zarys

pozdrawiam