Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć Majki

nie powiem ładny masz domek :D . Do tego stopnia, że zaczęłam zastanawiać się nad zmiana koloru dachówki. Miała być czerwona(rupp sirius) ale teraz bardziej podoba mi się w Twoim kolorze. Czy tak na "żywca" to ona jest b. czarna czy raczej grafitowa (tak wygląda na zdjęciach)?.

Słyszałam, że z czasem ta ciemna się bardziej niszczy (matowieje)czy wiesz coś na ten temat?. Trochę to wydaje mi się naciągane no bo niby dlaczego jeden kolor miałby się niszczyć bardziej niż drugi.

Jaki planujesz kolor elewacji

pozdrawiam gośka

cześć Majki

nie powiem ładny masz domek :D . Do tego stopnia, że zaczęłam zastanawiać się nad zmiana koloru dachówki. Miała być czerwona(rupp sirius) ale teraz bardziej podoba mi się w Twoim kolorze. Czy tak na "żywca" to ona jest b. czarna czy raczej grafitowa (tak wygląda na zdjęciach)?.

Słyszałam, że z czasem ta ciemna się bardziej niszczy (matowieje)czy wiesz coś na ten temat?. Trochę to wydaje mi się naciągane no bo niby dlaczego jeden kolor miałby się niszczyć bardziej niż drugi.

Jaki planujesz kolor elewacji

pozdrawiam gośka

Cześć :D

Miło mi, że Ci się podoba. Nam też :wink:

W rzeczywistości jest grafitowa, ale sporo zależy od światła i jego kąta padania. Czasem jest ciemno szara, czasem czarna - zmienna, fajna ...

Nie słyszałem, żeby ciemna się bardziej niszczyła, ale przede wszystkim stawiam na szczelność. to jest dla mnie priorytet, potem kolor. Jak coś się przebarwi, to cóż ...

Kolor elewacji ... hmmmm .... rozmowy trwają ... :lol:

W planach : biały, bardzo jasny kremowy, bardzo jasny beżowy.

Myśleliśmy o jasnym szarym ( najspójniejszy do wszystkich elementów ), ale poszlibyśmy chyba w zbyt "chłodny" dom i taki ... hmmm .... "sformalizowany" ...

I tak jeszcze myślę : gdyby u nas dach był czerwony, potem podobne ogrodzenie, dom byłby zwykły. Dodając tralki, łuki, itp łatwo byłoby nawiązać do architektury domów południa ( Włochy, Hiszpania ).

Tak jest surowiej, ale bardziej "elegancko". Jeśli osiągniemy tylko efekt końcowy jaki zamierzyliśmy, dom będzie spójny, jednolity, a jednocześnie niewysilony, nie przeładowany formą, dodatkami, zdobieniami ...

Ło się rozpisałem :roll:

Wiesz, zawsze możesz wpaść :oops: i podoglądać na żywca :wink:

pozdrawiam, majki

Gość 2mm
Płaciłem 2 zł/cegła. Teraz to dobra cena, "normą" jak gadałem z kilkoma innymi zaczyna być 2,5-3 zł :evil:

pozdrawiam, majki

no to robocizna zdrożała jakieś 33-100%

dom całkiem fajny, to jest projekt indywidualny czy taki z "katalogu"?

trochę znam Ksawerów bo kiedyś nawet cos tam ogładałem ale nic z tego nie wyszło..........

pozdr. M.

Płaciłem 2 zł/cegła. Teraz to dobra cena, "normą" jak gadałem z kilkoma innymi zaczyna być 2,5-3 zł :evil:

pozdrawiam, majki

no to robocizna zdrożała jakieś 33-100%

dom całkiem fajny, to jest projekt indywidualny czy taki z "katalogu"?

trochę znam Ksawerów bo kiedyś nawet cos tam ogładałem ale nic z tego nie wyszło..........

pozdr. M.

No niestety, jak wszystko ... :cry:

Dom z katalogu Muratora - D-24. Choć adaptacja przekroczyła "zwykłą" adaptację i zrobił się projekt indywidualny. Ale duchem i kształtem nawiązujący do swojego pierwowzoru.

pozdrawiam, majki

• 2 weeks później...

hej Majki :D

zaglądam do Twojego dziennika co jakis czas. Robota fajnie idzie do przodu.

U nas ze względu na miejscowy plan zagospodarowania (który jest chwilowo zaskarzony ale niestety tylko chwilowo) nie mogę założyć dachówki grafitowej. Plan przewiduje "dachówkę w naturalnym kolorze" nie jest to dokładny cytat ale wynika z niego że to czerwień i pochodne tego koloru.

Wielka szkoda, bo opracowałam sobie kolorystycznie elewacje, drzwi, bramę.

Te kolory elewacji które bierzesz pod uwagę na pewno wyjdą swietnie. Też o takich myślałam. U siebie zrobie własnie takie (w zestawieniu z tym czerwonym dachem.. eh :cry: ) chociaz nie bedzie to tak ładnie jak z grafitem.

pozdrawiam gośka

zaglądam do Twojego dziennika co jakis czas. Robota fajnie idzie do przodu.

U nas ze względu na miejscowy plan zagospodarowania (który jest chwilowo zaskarzony ale niestety tylko chwilowo) nie mogę założyć dachówki grafitowej. Plan przewiduje "dachówkę w naturalnym kolorze" nie jest to dokładny cytat ale wynika z niego że to czerwień i pochodne tego koloru.

Wielka szkoda, bo opracowałam sobie kolorystycznie elewacje, drzwi, bramę.

Te kolory elewacji które bierzesz pod uwagę na pewno wyjdą swietnie. Też o takich myślałam. U siebie zrobie własnie takie (w zestawieniu z tym czerwonym dachem.. eh :cry: ) chociaz nie bedzie to tak ładnie jak z grafitem.

pozdrawiam gośka

Wiesz, domy z czerwoną dachówką też są śliczne :D Tylko tak jak pisałem kiedyś, każdy dom, każda architektura musi być spójna - i wtedy jest super.

Nie przejmuj się, domek będzie piękny na pewno :D

pozdrawiam, majki

Gość justyna_m

Witaj majki

Przejrzałm Twoj dziennik i stwierdziłąm, że należy znaleźć chwilkę czasu i założyć własny... :) aż wstyd, że do tej pory jeszcze nic nie napisałam.

Twój domek jest śliczny. Również zamierzamy położyć antracytowy dach i planujemy identyczne ogrodzenie jak Twoje - chodzi mi o klinkier:) Jednak stolarka u nas będzie antracytowa, idziemy w bardziej nowoczesny styl.

Gratuluję postępu na placu budowy!!! czekam na następone zdjęcia:)

Ja swoją przygodę z Nikonem (D80) zaczęłam dopiero miesiąc temu więc moje zdjęcia nie są jeszcze tak doskonałe jak Twoje.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego albumu. Link poniżej:)

Justyna

justyna_m - zakładaj dziennik, zakładaj :D

No powiem, że taki dom z oknami też w graficie, to będzie nieźle ... 8)

Jak patrzyłem, na Twój "rzut poz zmianach" to powiem, że jakbym patrzył na nasz dom ... Bardzo duże podobieństwo.

To jest ten jedyny układ, prawda ? 8)

A przygoda z aparatem ( jakimkolwiek ) i fotografią to jak podróż w nieznane ... Ale albo się to kocha, albo "pstryka" :wink:

Pięknych zdjęć i postępów na budowie życzę :D

pozdrawiam, majki

Gość justyna_m

Witaj majki

Rzut po zmianach, który jest zamieszczony w galerii to prawie ostateczna wersja. Jedyne co zmieniliśmy to powiększylismy jednak okno w sypialni do rozmiarów 2250x2250 (3x750) takich jak w salonie i jadalni. Uznalismy, że bedzie ładniej wyglądało. Poza tym wszystko zostaje tak jak jest pokazane. W środę wylali nam wieniec i są już pierwsze ścianki działowe. Właśnie przesyłam dzisiejsze zdjęcia z wizyty na budowie...pogoda u nas jest okropna więc nie wyszły za dobrze...cały dzień lał deszcz:(

Bardzo długo zastanawialismy się nad kolorystyką. Na początku stawialiśmy na czekoladowy dach i takie też okna ... jednak ostatecznie odcienie brązu jakie są dostępne w dachówkach cementowych były dla nas za jasne więc zostało nam zdecydować się na antracyt. Podobają nam się również okna w kolorze złoty dąb ... takie jak u Ciebie jednak stwierdziliśmy, że fajne będą też takie ciemne jak dachówka.

Mam teraz wolny weekend to może posiedze nad dziennikiem. Mam jeszcze pytanie: na jaką stronę wrzucasz zdjęcia aby później móc umieszczać je na formum? Nie umiem tego jeszcze dbrze robić:(

Pozdrowiam

Justyna

• 2 weeks później...

idziesz jak burza :wink: z tym odkurzaczem. Powiedz bo jestem laikiem czy zakładając odkurzacz centralny te rurki od niego będą znajdować się pod wylewkami ? i jesli tak to jaką trzeba przewidzieć grubośc posadzki. U mnie wiecej niz 20 cm nie będzie, to górna granica a jeszcze chciałam ogrzewanie podłogowe.

pozdrawiam gosia

Cześć

Dzięki za odwiedziny :D

Ano szaleję :wink: :lol:

U mnie będzie 15 cm styro + 7 cm wylewki + ze 3 cm na parkiet, więc miejsca jest ....

Rurka ma około 5 cm średnicy, więc u Ciebie, w 20 cm spokojnie sie też zmieści.

Zamierzam, potem układając styropian, wycinać / docinać go tak, że będą w styro.

pozdrawiam, majki

Witam "sąsiada" :)

Pytania o ocieplenie - bo sam zaczynam...

1. Czy przed położeniem drugiej warstwy kleju, pierwszą gruntowaliście ?

2. W myśl zasady "mokre na mokre" nie boisz się, że druga warstaw odpadnie, odparzy ?

3. Ile wyszło Ci kleju do przyklejenia styropianu ?

4. A ile do zatopienia siatki ?

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...

Wnętrze całkowicie odbiegające od obecnych "trendów", setek półeczek z halogenikami, UFO pod sufitem ze świetlówkami, wężem świetlnym koło wanny :lol: :roll: :lol:

Zobaczymy co nam razem z tego wyjdzie ... :wink:

pozdrawiam, majki

Witam

I masz całkowitą rację, wnętrze super "na czasie" (nie wiem jak to teraz młodzież mówi) szybko się zestarzeje i znudzi, a jak zrobisz elegancko i bez "wodotrysków" - zawsze będzie ładnie i przyjemnie dla oka

pozdrawiam i życzę szybkiej przeprowadzki

TINEK

P.S.

czytam Twój dziennik prawie od początku (forum juz od b. dawna) i podpatruję :wink: