Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tinek, dziękuję :oops: Muszę przyznać, że także śledzę Twój dziennik, tym bardziej że Łask odrobine znam ... i zawsze jak tam jestem wypatruję Twojego domu, ale za diabła nie wiem gdzie się wybudowałeś ... :roll: :wink:

Może jakaś podpowiedź, to pooglądałbym na żywo tą piękną więźbę :D

olorobal - dziękuję, miło mi :D :oops:

pozdrawiam, majki

Witam

Dziękuję za wpis i kibicowanie – staramy się. :D

Piszesz świetny dziennik. Nie ukrywam, że od czerwca jest u mnie na pierwszym miejscu w top10. :D Zdjęcia zachwycające i ta dbałość o szczegóły, po prostu ahhh...

Dom piękny, sama już bym go nie wybudowała 8) :lol:

Życzę powodzenia na finiszu. Pozostaję nadal stałą czytelniczką. :)

Pozdrawiam

P.S Dziś część desek pojechała dalej, ale nie martw się są w dobrych rękach – u kuzyna :lol:

Piszesz świetny dziennik. Nie ukrywam, że od czerwca jest u mnie na pierwszym miejscu w top10. :D Zdjęcia zachwycające i ta dbałość o szczegóły, po prostu ahhh...

Jest mi niezmiernie miło ... :oops:

P.S Dziś część desek pojechała dalej, ale nie martw się są w dobrych rękach – u kuzyna :lol:

Super, niech dalej budują domy :D

pozdrawiam, majki

Bardzo fajny domek i super prowadzony dziennik, też zamierzam go budować :) Ważym elementem dla mnie był zadaszony taras, widzę że też nie masz zamiaru chowac sie przed deszczem do domu :) będę śledził postepy, pozdrawiam, Michal.

Dziękuję za odwiedziny, imienniku :wink:

Gratuluję wyboru najlepszego projektu na świecie 8)

pozdrawiam i powodzenia, majki

spytaj się instalatora dlaczego nie izoluje rur na styropianie

Nie mam co pytać, przecież jeszcze nie skończył ... :roll:

Jak skończy to zaizoluje, już mam stertę pianek w domu :D

Poza tym - od spodu 10 cm styro, od góry jeszcze będzie 5, to już jest niezła izolacja, lepsza niż te parę mm pianki wokół rurki.

Dzięki za odwiedziny i lekturę dziennika.

pozdrawiam, majki

Gość M@riusz_Radom

Cześć

Pytanko - układasz pex'a na styropianie i nakładasz rury na siebie - czyli krzyżują się ( widać to na zdjęciach ). Człowiek, który robił u mnie wylewki twierdzi, że licząc od najwyższego miejsca ( czyli w Twoim przypadku od górnej krawędzi otuliny górnej rury ) musi położyć warstwę nie mniej niż 5cm wylewki.

U Ciebie wychodzi na to, że 5cm wylewki + 6cm ( uśredniona wysokość dwóch rurek w otulinach ) da Tobie wylewkę o grubości 10 -11 cm.

O ile nie jest to problemem w przypadku pomieszczeń gdzie nie masz podłogówki, o tyle w drugim przypadku znaczenie ma i to kolosalne. 10 cm wylewki nad ogrzewaniem podłogowym to tak, jakby go wogóle nie było ( ogrzewania ) - to słowa mojego wykonawcy.

Czy nie zastanawiałeś się, aby te rurki poprowadzić w styropianie ? Wiem, że teraz na to za późno, ale chętnie poznałbym Twoją opinię w sprawie grubości wylewek w domu.

Są i tacy, co kładą pex'a na chudziaku i dopiero na to układają styro - choć nie wiem, czy to poprawna taktyka - ale wtedy nie ma problemu ze zbyt grubą wylewką.

M@riusz_Radom - miło mi, że zajrzałeś :)

Wytłumaczę, bo może coś jest niejasne :wink:

Niech zdjęcie posłuży za przykład :

http://img301.imageshack.us/img301/6868/000901nx9.jpg

Nad tą podłogówką, tak jak nad pozostałymi miejscami będzie już tylko wylewka, tu sie nic nie krzyżuje ...

W miejscach gdzie się rury krzyżują, nie będzie podłogówki...

Tam gdzie sie krzyżują, to tylko "drogi" dojścia rurek do pola podłogówki.

Od poziomu styro z ta folią aluminiową do góry wylewki będzie 7 cm. Czyli od "góry" rurek do "góry" wylewki właśnie ok. 5 cm ... Chyba dobrze tłumaczę ? :wink:

Myśle że jest ok.

Co do pexa na chudziaku, a potem styro - szkoła falenicka i otwocka :wink:

Obecnie sam nie wiem co lepsze, niby styro mniej styrane po łażeniu po nim, ale trzeba się więcej namęczyć by poukładać potem styro i ta "mniejsza" izolacja rurek. U mnie będą w "kanapce" :wink: 10 cm - 5 cm styro...

Jakby coś, to dawaj swoje uwagi.

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam, majki

Ale super domek :o . Bardzo ładnie wszystko wyszło.

Co do płytek z cegły to my już mamy doświadczenie - nakleiliśmy takie na podmurówce (cięte z klinkieru). W Budaxie tną każdą cegłę, którą mają na stanie na płytki (z każdej cegły wychodzą więc 2 sztuki).

jestem ciekawa, jak wyjdzie kominek (Zdjęcia, zdjęcia!!! :wink: )

Ale super domek :o . Bardzo ładnie wszystko wyszło.

Co do płytek z cegły to my już mamy doświadczenie - nakleiliśmy takie na podmurówce (cięte z klinkieru). W Budaxie tną każdą cegłę, którą mają na stanie na płytki (z każdej cegły wychodzą więc 2 sztuki).

jestem ciekawa, jak wyjdzie kominek (Zdjęcia, zdjęcia!!! :wink: )

Dziękuję :oops: Ale poczekaj, jeszcze nie skończyliśmy ... 8)

I jak się sprawdzają te płytki ? Bardzo widać, że to "płytka" czy "ujdzie" ?

Zdjęcia kominka jasne, że będą - to macie jak w banku :lol:

pozdrawiam, majki

Pozdrowienia majki!Bedę teraz stałym bywalcem wszelkich szczególnie łódzko-pabianicko-ksawerowskich-dzienników budowy.Wspaniale ci idzie.Juz ci zazdroszczę etapu.Miałeś szczeście do ludzi.Niestety widzę po forum że o dobrych robotników ciężko.Życzę szcześcia.

maciek