adamgrazia 11.02.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 adamgrazia - dzięki ... za wszystko Z rad na pewno skorzystam Jakby co, mam namiary - będę się kontaktował pozdrawiam, majki[/quote no problem, wal śmiało, aha sorki za te literówki, jakoś mi palce pewnie zesztywniały )) Jak bedziesz miał jakieś pytania w sprawie instalacji i kotłów to zapraszam. P.S. Jak dokładnie bedziesz grzał cwu gazem? Poprzez kocioł? Może bojler gazowy byłby niezłym rozwiązaniem? Popatrz tu: http://www.aristonheating.pl/products/sga_wall_lst.php pozdrawiam O dżizas tylko nie bojler CWU z zasobnika ładowanego kotłem jednofunkcyjnym - taką mam wizję. pozdrawiam, majki majiki, ale to jak ma grzac te wode? przepływowo? czy ładowac jakis zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.02.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 No jakiś zasobnik, szacuję, taki ze 120-150l, może 2 wężownice - ta druga "na kiedyś" do wykorzystania ... solary czy coś ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamgrazia 11.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A w ile osób bedziecie mieszkać? 150 to mało jak chcesz podpiąc kiedys kolektory.P.S. ostatnio staniały....kolektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.02.2009 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Na razie jest nas 3, może sie uda .. 4 Wiem, ze mało, ale tu mam właśnie dylemat : dawać od razu tak 300l i nie wiem czy będę miał kolektory, czy 150 a później wymieniać ... Bo jak długo kolektorów mieć nie będę to grzać 300 l wody to kiepski biznes ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamgrazia 12.02.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Na razie jest nas 3, może sie uda .. 4 Wiem, ze mało, ale tu mam właśnie dylemat : dawać od razu tak 300l i nie wiem czy będę miał kolektory, czy 150 a później wymieniać ... Bo jak długo kolektorów mieć nie będę to grzać 300 l wody to kiepski biznes ... pozdrawiam, majki No właśnie, wszystko zalezy od Twoich planów no i oczywiście ich realizacji. Pamiętaj, zawsze możesz zrobić tak: teraz założyć 150 z jedną wężownicą, a w momencie montowania kolektorów, dołożyć drugą, też z jedną węzownicą i zrobić ją zasileniem tego pierwszego. Czyli połączyć zasobniki szerogowo, co Ty na to? Rozwiązanie wydaje sie rozsądne, a działac będzie na bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.02.2009 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Tak, to jest myśl ... Pozostaje kwestia miejsca w kotłowni, ale to jakoś zawsze da się rozwiązać ... Musze to wszystko sobie dobrze przemyśleć dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.02.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Majki tyle razy ogladalam fotki twojego domu a dzisiaj dopiero cos mnie tknelo odnosnie tych wnek pod kaloryfery-tez takie chce Widze juz jak byly robione (pod otworami okiennymi putaki ukladany byl odwrotnie)Mam pytanie czy takie "murowanie" musiales zaznaczyc w projekcie na etapie adaptacji czy bylo to juz pomysl i realizacja podczas murowania.Jakiej szerokosci wyszla Ci ta wneka i czy cala szerokosc kaloryfera sie w niej chowa?Czy z pky widzenia budowlanego ta czesc sciany nie bedzie bardzo wychladzac domu?Jest ciensza i otwory w pustaku ustawione sa "nieekonomicznie"Moze glupie pytania ale ja na budowlance malo sie znam i patzre tylko pod katem estetycznym Pamietam ze cos pisales iz drzwi na taras masz jakies niestandardowe (mozesz napiosac ich wymiary ) oraz jaka masz szeroksoc wneki (tej tarasowej) oraz cala szerokosc zadaszenia tarsu .Ufffffff duzo tych pytan Jezeli bedzie Ci sie chcialo pomierzyc to prosilabym jeszcze o podanie szerokosci okapu oraz ile masz zostawionej wysokosci miedzy gorna krawedzia ona a okapem.Na fotkach fajnie wyglada iz cien okapu nie zakrywa Ci swiatla okna dlatego tak sie dopytuje Pozdrawiam i gratuluje pieknego i konczonego ze smakiem domku (kolro dachu ,podbitki i rynien juz zerznelam do ulubionych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.02.2009 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witaj, miło mi że zajrzałaś Z chęcią na wszystko odpowiem : - wnęki na kaloryfery są jak najbardziej ok. Nie czuję jakby ich mogło nie być ... to przecież "old school" budowania" kaloryfer = wnęka - były już od etapu projektu - tak chcieliśmy - szerokość / głębokość raczej wnęki jest na około 15 cm. - cały kaloryfer się chowa - pewno to zimniejszy element ściany, tym bardziej, że jak zauważyłaś pustaki są postawione źle : w drugą stronę . Powinny być dosięte na szerokość, ale nasz dziad od etapu surowego nie zdanżał z myśleniem - drzwi na taras 2100 szerokość, 2400 wyskość - wszystko ok z drzwiami - "wnęka" tarasowa ... szerokośc jest 1 metr, taras zadaszony jest daszkiem o wymiarach 3 m x około 3,5 m - okap ma szerokość 50 cm, jak zapewne widziałaś jest w dwóch miejscach szerszy : na fixem na taras - 1m i nad ściana z oknami łazienek - 1,5m - dokładnie tak : okapy nic nie zacieniają, bo z jednej strony duże okna, a z drugiej jak np. pada to ściany są suche, chyba, że deszcz zacina Dziękuję jeszcze raz za wizytę Mam nadzieję, że na "koniec" dom będzie jedną spójną kompozycją Jakby coś to pytaj. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 20.02.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ...a czy ja mogę jeszcze poprosić o dane dotyczące komina? Jakią ma średnicę? Mam zmartwienie, bo chyba u mnie wkład Dovre może nie pasować z powodu zbyt małego otworu kominowego! (sorry, może juz to podawaleś w dzienniku, tylko ja nie znalazłam?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.02.2009 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ...a czy ja mogę jeszcze poprosić o dane dotyczące komina? Jakią ma średnicę? Mam zmartwienie, bo chyba u mnie wkład Dovre może nie pasować z powodu zbyt małego otworu kominowego! (sorry, może juz to podawaleś w dzienniku, tylko ja nie znalazłam?) Komin mam przesadzony W sensie - poszedłem "na bogato", ale tak było w projekcie, choć może dzięki temu teraz cug jak diabli ... Kanał dymowy w rozmiarze "cegłaxcegła" czyli ile ... ? ... dwadzieścia parę na dwadzieścia parę Generalnie kwasówka fi200 weszła i jeszcze luz miała ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 20.02.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 no tak... to rozumiem... a mnie wykonali komin "tradycyjny", czyli szerokości jednej cegły (jakieś 14x27), na co w trakcie nie zwróciłam uwagi, nie przerabiałam jeszcze tego tematu - no i "masz babo placek"! Ciekawe, czy jeszcze jakieśtakie niespodzianki mnie czekają?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.02.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 "27" mówisz ... to dlatego głowę mogę wsadzić do komina i niebo widzę ... 14x27 mam wentylacyjne ... no tak to nawet będzie problem wsadzić kwasówkę fi150 ... a to podobno minimum przy kominku ... Chyba, żeby nie dawać wkładu ... przecież ideą komina murowanego jest właśnie brak wkładu. Ale wiem, wiem dlaczego sie z reguły wkłada : a bo dziury z zaprawie, a to "mokry" dym od mokrego drzewa i wykwity ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.02.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dzieki za dokladne info Zaskoczyles mnie z ta kwasowka w kominie.Myslalm ze jak jest z cegly to wlasnie sie nic nie daje bo cegla sama z siebie ma za zadanie wciagac nadmierna wilgoc itd (tak mi doradzal moj majster) Bede musial o tym z nim jeszcze raz porozmawiac no i dopytac jak bedzie ten komin murowal zebym tez nie miala zbyt waskiego otworu.Wychodzi ze u Ciebie przewod ma srednice 27X27. Ladne rzeczy wybierasz sobie do lazieneczek- o ceny nie pytam bo zanim ja zaczne dom wykanczac (ktorego jeszcze nie zaczelam budowac) to pewnie sto razy sie pozmieniaja (oby w dol lecialo Prosze tylko o podanie z jakiej firmy masz ten zestaw do wanny i pod prysznic. Juz sie nie moge doczekac kiedy zaczniesz pokazywac fotki wyflizowanej lazienki-na pewno bedzie boska Zastanawia mnie tylko czy dobrze przemysleliscie sprawe drzwi przesuwanych pod prysznic?Taka przesowke bedzie bardzo ciezko domyc .Chyba ze te Twoje drzwi beda przesowno-uchylne bo tez takie kiedys widzialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.02.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 kakusek - tak, komin ma przekrój 27x27. Niby wiem, że murowany właśnie po to żeby nie dawać wkładu, ale jak ma być porządnie ... Baterie do łazienek i natrysk - TRES Drzwi do prysznica, wolimy przesuwane, bo może być ciężko z otwieraniem - miejsce . Z tego co widziałem i wiem, drzwi nie mają wielu zakamarków, więc mycie nie powinno stanowić problemu pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malypatrys 24.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Na wstępie pogratuluję skrupulatności w prowadzeniu dziennika Czy macie może już więcej fotek kominka? Oraz czy sami zajmujecie się obudową?? Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgdalena 25.02.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam Gdzie te ,,kible'' tak tanio kupiłeś i po ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.02.2009 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Na wstępie pogratuluję skrupulatności w prowadzeniu dziennika Czy macie może już więcej fotek kominka? Oraz czy sami zajmujecie się obudową?? Pozdrawiam cieplutko Dziękuję Na razie więcej fotek nie ma, kominek stanął w miejscu, czekamy na kamień na obłożenie. Kominkiem zajmuje sie ekipa. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.02.2009 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam Gdzie te ,,kible'' tak tanio kupiłeś i po ile?? Glaz-Bud Łódź, Przybyszewskiego 99 Stelaż Grohe kompletny + przycisk chromowany prostokątny dwudzielny + miska Subway "normalna" + deska wolnoopadająca - 2300 brutto. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgdalena 25.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 27.02.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 witam, widzę nowe fotki, prace postępują rozumiem ze nie ma gazu w okolicy bo piec na paliwo stałe jest jednak troszkę uciążliwy w użyciu. No trzeba coś przy nim robić........ kibelki fajne, a na bramę garazową masz jakiś pomysł? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts