Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

witam,

widzę nowe fotki, prace postępują :D

rozumiem ze nie ma gazu w okolicy bo piec na paliwo stałe jest jednak troszkę uciążliwy w użyciu. No trzeba coś przy nim robić........

kibelki fajne,

a na bramę garazową masz jakiś pomysł?

pozdr.

Jest gaz w ulicy - ja to nazywam dywersyfikacją źródeł mocy :lol:

Założenie jest takie : palę drewnem / węglem jak jesteśmy w domu.

Czyli zakłądam sob-niedz + święta + dni wolne + ew. urlop.

W tygodniu jak nas nie ma dla komfortu pracuje piec gazowy

Jak ruskie zakręsą kurek - mam kominek + piec na drewno :wink:

Brama garażowa - na 99% Poltau w Łodzi na Wycieczkowej.

Za swoją bramę mam wycene na 6500 z montażem i napędem.

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest gaz w ulicy - ja to nazywam dywersyfikacją źródeł mocy :lol:

Założenie jest takie : palę drewnem / węglem jak jesteśmy w domu.

Czyli zakłądam sob-niedz + święta + dni wolne + ew. urlop.

W tygodniu jak nas nie ma dla komfortu pracuje piec gazowy

Jak ruskie zakręsą kurek - mam kominek + piec na drewno :wink:

pozdrawiam, majki

Bardzo mądre i rozsądne podejście, u mnie na wsi gazu nie ma, będzie piec na paliwo stałe i kominek na "w razie co", i dla przyjemności, na palenie ciągłe kominkiem się nie nastawiam.

Jeszcze odnośnie kominów, też mam wymurowane z cegły (uważam, że porządnie), i nie zamierzam wkładać do środka rur żaro

pozdrawiam

TINEK

(kibicuję Ci cały czas :D )

Gość 2mm

Brama garażowa - na 99% Poltau w Łodzi na Wycieczkowej.

Za swoją bramę mam wycene na 6500 z montażem i napędem.

pozdrawiam, majki

co do ogrzewania to masz rację, z tym gazem to różnie moze być co pokazuje historia...........

ja w Poltau kiedyś byłem, bo mieszkam niedaleko - jak dla mnie to zwykli naciągacze, strasznie drodzy. Składają sami te swoje bramy z profili podobno Włoch itp. Próbowali mnie oszukać na naliczeniu vatu. Ale moze teraz się zmienili, nie wiem.

pozdr.

Witam,

chcialem sie zapytac odnosnie tej bramy, bo my z malzonka mamy dokladnie taki sam proble, a mianowicie podciag jest nizszy o 6 cm od nadproza i koles z firmy z ktorej bierzemy brame zaproponowal nam dwa rozwiazania:

1. zmniejszenie wysokosci bramy (uwazamy z zona ze zmniejszenie z 2,25 na 2,07 przy szerokosci 2,5 spowoduje popsucie wygladu tej bramy)

2. zastosowanie innego napedu (jakiegos tlokowego czy jakos tak), niestety ten wariant, ze wzgledu na zakup oddzielnie bramy oraz napedu powoduje podwyzszenie kosztow tej bramy, a jak wiadomo kazdy grosik sie liczy.

Wiec z malzonka zastanawiamy sie nad wariantem nr 1 przy czym lekko go zmodyfikowalismy, mianowicie zmniejszenie wysokosci do 2,125 (niestety mam dwie obawy przy tym podejsciu: obnizenie nadproza - nie wiem jak ? oraz zmniejszenie wylewki - boimy sie ze zimno bedzie lecialo? )

Czy Tobie firmy proponowaly podeobne rozwiazania czy jakies inne?

Pozdrawiam

M@jkel

Witam,

chcialem sie zapytac odnosnie tej bramy, bo my z malzonka mamy dokladnie taki sam proble, a mianowicie podciag jest nizszy o 6 cm od nadproza i koles z firmy z ktorej bierzemy brame zaproponowal nam dwa rozwiazania:

1. zmniejszenie wysokosci bramy (uwazamy z zona ze zmniejszenie z 2,25 na 2,07 przy szerokosci 2,5 spowoduje popsucie wygladu tej bramy)

2. zastosowanie innego napedu (jakiegos tlokowego czy jakos tak), niestety ten wariant, ze wzgledu na zakup oddzielnie bramy oraz napedu powoduje podwyzszenie kosztow tej bramy, a jak wiadomo kazdy grosik sie liczy.

Wiec z malzonka zastanawiamy sie nad wariantem nr 1 przy czym lekko go zmodyfikowalismy, mianowicie zmniejszenie wysokosci do 2,125 (niestety mam dwie obawy przy tym podejsciu: obnizenie nadproza - nie wiem jak ? oraz zmniejszenie wylewki - boimy sie ze zimno bedzie lecialo? )

Czy Tobie firmy proponowaly podeobne rozwiazania czy jakies inne?

Pozdrawiam

M@jkel

Witam prawie "imiennika" :D

Nam pan z hormana powiedział, że albo ręcznie podnoszona brama :evil: albo zmniejszona z otworu 2,1m na 1,8 m i nadmurowanie nadproża :o :roll:

Byli na wycenie : Wiśniowski, Krispol i lokalna łódzka firma Poltau. Żadna nie widziała problemu, a wszystkie oferty oscylują w granicach 7 koła i nie ma tam mowy o jakiś "cudach" w napędzie.

Na 99% będzie ten Poltau.

pozdrawiam, majki

Nam pan z hormana powiedział, że albo ręcznie podnoszona brama :evil: albo zmniejszona z otworu 2,1m na 1,8 m i nadmurowanie nadproża :o :roll:

Byli na wycenie : Wiśniowski, Krispol i lokalna łódzka firma Poltau. Żadna nie widziała problemu, a wszystkie oferty oscylują w granicach 7 koła i nie ma tam mowy o jakiś "cudach" w napędzie.

pozdrawiam, majki

Witam :)

ale te poprzednie firmy zwracaly uwage na ten podciag, bo u nas tez pare bylo i zaden z kolesi nie zwrocil nawet uwagi na to ze podciag jest,

dopiero ten facet nas uswiadomil ze moze okazac sie lipa przy montazu, a wtedy podejrzewam ze z lekka bym sie zdenerwowal, kasa poszlaby w cholere.

A slyszales moze o firmie Henx z Andrespola, niestety zeby na pomiar ktos przyjechal to trzeba zaplacic, ale jak sie wysle pomiary mailowo to tez przedstawia wycene. Jezeli chodzi o brame normstahla to maja taniej niz w lodzi :)

Pozdrawiam

Witam,

Rewelacyjny dziennik. Fajnie się czyta, a jeszcze lepiej ogląda zdjęcia.

Poczytałem i zgłaszam się z pytaniem. Zauważyłem, że ścianki działowe postanowiłeś zrobić z silikatów 8 cm. Czy nie napotkałeś/przewidujesz problemów w związku z taką cienką ścianką? Np. czy może być problem z zamontowaniem drzwi, wkuciem się w taką ścianę (w końcu to tylko 8 cm - łatwo przekuć się na wylot) itp.?

Ja jestem pewien, że będę miał działówki z silikatów, ale nie wiem jeszcze czy 8 cm czy 12 cm (w dwunastce łatwiej schować instalacje, no i chyba łatwiej zamontować drzwi).

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wykańczaniu! :-)

pozdrawiam, majki

Witam :)

ale te poprzednie firmy zwracaly uwage na ten podciag, bo u nas tez pare bylo i zaden z kolesi nie zwrocil nawet uwagi na to ze podciag jest,

dopiero ten facet nas uswiadomil ze moze okazac sie lipa przy montazu, a wtedy podejrzewam ze z lekka bym sie zdenerwowal, kasa poszlaby w cholere.

A slyszales moze o firmie Henx z Andrespola, niestety zeby na pomiar ktos przyjechal to trzeba zaplacic, ale jak sie wysle pomiary mailowo to tez przedstawia wycene. Jezeli chodzi o brame normstahla to maja taniej niz w lodzi :)

Pozdrawiam

Nie słyszałem nic o tej firmie ..

pozdrawiam, majki

Witam,

Rewelacyjny dziennik. Fajnie się czyta, a jeszcze lepiej ogląda zdjęcia.

Poczytałem i zgłaszam się z pytaniem. Zauważyłem, że ścianki działowe postanowiłeś zrobić z silikatów 8 cm. Czy nie napotkałeś/przewidujesz problemów w związku z taką cienką ścianką? Np. czy może być problem z zamontowaniem drzwi, wkuciem się w taką ścianę (w końcu to tylko 8 cm - łatwo przekuć się na wylot) itp.?

Ja jestem pewien, że będę miał działówki z silikatów, ale nie wiem jeszcze czy 8 cm czy 12 cm (w dwunastce łatwiej schować instalacje, no i chyba łatwiej zamontować drzwi).

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wykańczaniu! :-)

Tak, silikaty wiedziałem od początku, że będą na ścianki działowe. Wiadomo : same zalety :D

Sćianka 8 cm, po otynkowaniu ma gdzieś 11, więc nie jest źle ... Tam gdzie wiedziałem, że będzie kucie czy ukrywanie rur, jest silikat 12, po otynkowaniu około 15 więc jest miejsce...

Ja nie narzekam 8)

pozdrawiam, majki

Bardzo lubie ,, Dziennik Majkiego'' :oops:

Kiedy bedzie gotowy kominek bo się doczekać nie mogę?? :roll: :roll:

Pozdr. M

Dzięki :D Ale wiesz ... to dla mnie też odpowiedzialność ... Żeby w ogóle pisać, by pisać w miarę sensownie i dokładnie ... by "się podobało" :lol: :wink:

Kominek ... czekamy na ramke z kamienia wokół wkładu i jak wejdzie nasz Wykonawca od wykończeniówki :wink: to dokończy.

Czyli finalnie szacuje gdzieś ... maj ... :roll:

Cierpliwości :wink:

pozdrawiam, majki

...no i kiedy łazienki? ;)

Spokojnie :) , jak napisałem wyżej, jak wejdzie nasz Pan Jarek to się weźmie za łazienki.

Tylko nie wiem, czy dawać zdjęcia z każdego etapu jak to mam w zwyczaju 8) czy na koniec tak z "grubej rury" :lol:

Zobaczymy jak wyjdzie w praniu ...

pozdrawiam, majki

Majki - glazurnik, tak trzymać! Mam wrażenie, że twoje płytki są równiejsze od moich, będę się musiał bardziej starać na przyszłość ;)

Daj spokój, nieśmiały sie robię :oops: :lol:

Niby ok, ale można się czepić - ja to wiem. W niuansach klękam :( Największy sęk to narożniki płytek, by każdy był w tej samej "odległości" od ściany ... :roll:

Pukam napierdalakiem gumowym :lol: ale jak puknę w jeden róg to drugi sie podnosi :cry:

Ale jakoś daję radę, na razie powiedzmy 2 ściany. Przy 4 będzie miód-malina :lol:

pozdrawiam, majki

Jeszcze ze dwie kotłownie i glazurnikowi nie będzie warto płacić! :D
[list=]

Kurna, wiedziałem, że coś źle zrobiłem. Trza było 3 kotłownie w domu dać, albo 1 dużą tak ze 25m2 :lol: :lol: :lol:

Spoko, jeszcze pewno płytki w garażu na ścianie...

Łazienek nie tykam, tam musi być miazga 8)

pozdrawiam, majki