Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

Majki pewnie, ze drzwi piękne!!!! O Hormannie pisałam tylko dlatego ,że Ty marudziłeś,że kupileś inne. Ja na zdjęciu nie poznałabym ,że to coś innego.

O nawiązanie bramy do drzwi, chodziło mi bardziej o nowoczesna stylistykę drzwi. Myslę, że te poziome sztachetki ,robią ją ciut inną niż wszystkie, chyba bardziej nowocześnie wygląda niż z pionowymi prętami. Wydaje mi się ,ze powinny pasować do drzwi.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj z tego co widzę to zmieniając projekt zmieniłeś zewnętrzne rozmiary budynku i zdaje się również dach, w tym kąt jego nachylenia. Ja mam zamiar poczynić podobne zmiany, ale mam pytanie czy architekt za taką adaptację nie skasował Cię jak za projekt indywidualny. Bo jeden z architektów tak mi powiedział,że wydłużenie budynku, zmiana rozmiaru dachu i kąta jego nachylenia to już projekt indywidulany i cena będzie za taką adaptację astronomiczna. Jak to było U Ciebie, możesz zdradzić?

Witaj z tego co widzę to zmieniając projekt zmieniłeś zewnętrzne rozmiary budynku i zdaje się również dach, w tym kąt jego nachylenia. Ja mam zamiar poczynić podobne zmiany, ale mam pytanie czy architekt za taką adaptację nie skasował Cię jak za projekt indywidualny. Bo jeden z architektów tak mi powiedział,że wydłużenie budynku, zmiana rozmiaru dachu i kąta jego nachylenia to już projekt indywidulany i cena będzie za taką adaptację astronomiczna. Jak to było U Ciebie, możesz zdradzić?

Ależ oczywiście - mamy projekt indywidualny. Już kiedyś chyba pisałem w komentarzach. Zakres zmian przekroczył zdecydowanie zwykłą adaptację.

Ale jest mocno nawiązujący jak powtarzam, do pierwowzoru D24 :D

Cena nie była jakas bardzo astronomiczna, raczej średni "standard" za projekt indywidualny :wink:

pozdrawiam, majki

Zastanawialiśmy się z żoną nad plastikiem, ale po pierwsze cena, a po drugie jak będzie pusty to woda może wyprzeć go do góry.

Pozdrawiam.

Majki sorki ze w Twoim dzienniku, ale nasunelo mi sie..

ekipa ktora u nas montowala szambo (tez betonowe) mowila ze przy wysokich wodach gruntowych wykladaja dno dziury pod szambo (betonowe) folia. Ma to podobno zapobiegac podsiakaniu i napelnianiu szamba wodami gruntowymi a nie tym co powinno w szambie sie znalezc ;) Nie wiem czy to dobry pomysl, ale tak slyszalam...

Zastanawialiśmy się z żoną nad plastikiem, ale po pierwsze cena, a po drugie jak będzie pusty to woda może wyprzeć go do góry.

Pozdrawiam.

Majki sorki ze w Twoim dzienniku, ale nasunelo mi sie..

ekipa ktora u nas montowala szambo (tez betonowe) mowila ze przy wysokich wodach gruntowych wykladaja dno dziury pod szambo (betonowe) folia. Ma to podobno zapobiegac podsiakaniu i napelnianiu szamba wodami gruntowymi a nie tym co powinno w szambie sie znalezc ;) Nie wiem czy to dobry pomysl, ale tak slyszalam...

Nie no śmiało, można w moim :D

Teraz juz "po ptokach" ale dno musiałbym mieć bardzo równe, żeby przy wkładaniu kilkutonowego szmaba nie podziurawiła się folia i nie poprzerywała ...

Zobaczymy jak będzie "w praniu" :wink:

pozdrawiam, majki

Majki przegladnelma Twoje dzialania przy ocieplaniu podlogi i chcialam zapytac o jedna sprawe.Widze ze dales 15 cm ocieplenia.Pisales ze tylko gdzieniegdzie dawales siatle zbrojeniowa.Czy nie obawiasz sie ze przy tak "grubym" ociepleniu podloga moze Ci siadac i pozniej moga pekac plytki?A moze w wylewce miales jakies zbrojenie rozproszone?

Ja tez bym chciala dac 15 cm tylko ciagle sie boje zeby to wszystko pozniej nie popekalo :(

Czy moglbys tez ciut wiecje napisac o oknach?Jakie masz okucia i wspolczzynnik szyby?Czy twoje okna sa od ktoregos przedstawiciela z tej listy : http://www.schueco.com/web/pl/home/schueco_in_ihrer_naehe/tworzywo_sztuczne_pvc/Lodzkie czy masz okna od Jezierskiego?

Ja wlasnie dalam do pierwszej wyceny przedstawicielowi Jezierskiemu i troszke jestem powalona cena.

Z okuciami W2 kolorem obustronnym i szyba P2 wyjdzie ponad 30 tys :-( (zachcialo sie babie duzych przeszklen) Myslalam jeszcze o roletach ale bede musiala je pewnie zachowac w sferze marzen :oops: (przeciez jeszcze wogole nie policzylam 6 okien dachowych)

U Ciebie tez nie widze rolet-swiadomie z nich zrezygnowales?

Kurcze ile pytan Ci nastukalam-chyba wscibska ze mnie baba :roll: :wink: :D

Majki przegladnelma Twoje dzialania przy ocieplaniu podlogi i chcialam zapytac o jedna sprawe.Widze ze dales 15 cm ocieplenia.Pisales ze tylko gdzieniegdzie dawales siatle zbrojeniowa.Czy nie obawiasz sie ze przy tak "grubym" ociepleniu podloga moze Ci siadac i pozniej moga pekac plytki?A moze w wylewce miales jakies zbrojenie rozproszone?

Ja tez bym chciala dac 15 cm tylko ciagle sie boje zeby to wszystko pozniej nie popekalo :(

Czy moglbys tez ciut wiecje napisac o oknach?Jakie masz okucia i wspolczzynnik szyby?Czy twoje okna sa od ktoregos przedstawiciela z tej listy : http://www.schueco.com/web/pl/home/schueco_in_ihrer_naehe/tworzywo_sztuczne_pvc/Lodzkie czy masz okna od Jezierskiego?

Ja wlasnie dalam do pierwszej wyceny przedstawicielowi Jezierskiemu i troszke jestem powalona cena.

Z okuciami W2 kolorem obustronnym i szyba P2 wyjdzie ponad 30 tys :-( (zachcialo sie babie duzych przeszklen) Myslalam jeszcze o roletach ale bede musiala je pewnie zachowac w sferze marzen :oops: (przeciez jeszcze wogole nie policzylam 6 okien dachowych)

U Ciebie tez nie widze rolet-swiadomie z nich zrezygnowales?

Kurcze ile pytan Ci nastukalam-chyba wscibska ze mnie baba :roll: :wink: :D

Pytaj o co chcesz :oops: :wink:

Nie boję się, że wylewka popęka, bo jest wszędzie między 6-7 cm. I oczywiście zbrojenie rozproszone. Siatka tylko w garażu i pom gosp.

Na razie mam 3 pęknięcia ( ok 1 m ) i już nic więcej. Wylewka ma już ponad 6 m-cy więc więcej chyba nie popęka.

Te 3 pęknięcia - w pokojach :wink:

Okna od tego przedstwiciela : MIELCZAREK GRZEGORZ PPHU

Jezierski jest bleee :lol: :wink: Nie mam dobrego zdania o tej firmie, ale to moja wizja i trzeba ją szanować :wink:

Kolor jak widać obustronny, WK2, P2, klamki z kluczykiem, ramka w kolorze okna, okucia roto, wszystkie okna w wersji rozwiernej i uchylnej - taka promocja :wink:

Z rolet zrezygnwaliśmy świadomie, albo P2 albo rolety ... Oczywiście jest tez alarm ...

Ja mam 35 m2 przeszklenia jak robiłem wyceny ... :o

Jakby coś, pytaj śmiało :D

pozdrawiam, majki

Wlasnie pisze maila do mojego architekta z wytycznymi co do ocieplenia itd

Troche sie balam dawac 15 cm styro na posadzke ( mialam wczesniej zaprojektowane 10 cm) ale skoro mowisz ze u Ciebie nie popekalo to moze u mnie tez sie nic zlego nie stanie (moze mu tez napisze zeby przewidzial 6 cm tej wylewki :oops: ) Zalezy mi na cieplym domu chociaz juz i tak troche dalam ciala bo nie bede miala wentylacji mechanicznej (koszta)

U mnie tez wyszlo okolo 35 m kw przeszklen wiec dlatego dopytuje o firme bo na razie zrobilam tylko wycene u przedstawiciela jezierskiego i lekko mi mina zrzedla :( Rolety chcialabym zalozyc nie ze wzgledu ochrony przeciw wlamaniowej ( bedzie alarm) ale bardziej aby zatrzymac cieplo w zimowe mrozne noce :D i czasem ochronic wnetrze przed nadmiernymi promieniami slonca :lol:

Patrzylam juz na przedstawicieli sucho w moich rejonach ( malopolskie) ale niestety nie mamy takiego duzego wyboru jak u Ciebie.U nas bardziej kroluje Oknoplast itd ktory tez nie nalezy do tanich :roll:

A tak z ciekawosci mozesz podac ogolna sume jaka zaplaciles u nich za okna w takim standardzie?(moze byc na priv)

Czy robiles tez wyceny w Oknoplascie i czy byly duze roznice pomiedzy tymi firmami?U Jezierskiego jest bardzo dluga gwarancja (10 lat) a to tez ma znaczenie :D

Wlasnie doczytalam o gladziach-idziecie szeeeerokoo :wink:

Parapety bardzo fajne i takie elegant :D

Majki tak czytam te twoje wypowiedzi i zazdroszcze tego ciaglego "zadowolenia: z budowy domku.Wogole nie odczuwa sie jakiegos zmeczenia,zniechecenia itd

Ja jeszcze nie wystartowalam a juz mam chwilowe doly-moze dasz "przepis" na dobre samopoczucie w trakcie budowy :lol:

A tak wogole to kiedy przewidujecie przeprowadzke?[/i]

Dzieki-juz wszystko wiem :) A powiedz mi jeszcze jaki masz wspolczynnik szyby k=1 ?czy wziales cos nizszego oraz jaka wogole masz nazwe tego okna bo ja wycenialam CT-70 (Cava).

Twoje okna maja piekny kolor albo Ty tak potrafisz "podrasowac" fote :wink:

Szyba "zwykła" k=1,0, Profil Cava, najładniejszy w Schuco ( moim zdaniem ) 8)

pozdrawiam, majki

PS. Okna mają faktycznie zaj.sty kolor, kto nie wchodzi do domu, to mówi "drewniane okna?" :lol:

Wlasnie doczytalam o gladziach-idziecie szeeeerokoo :wink:

Parapety bardzo fajne i takie elegant :D

Majki tak czytam te twoje wypowiedzi i zazdroszcze tego ciaglego "zadowolenia: z budowy domku.Wogole nie odczuwa sie jakiegos zmeczenia,zniechecenia itd

Ja jeszcze nie wystartowalam a juz mam chwilowe doly-moze dasz "przepis" na dobre samopoczucie w trakcie budowy :lol:

A tak wogole to kiedy przewidujecie przeprowadzke?[/i]

Z tymi gładziami, to faktycznie poszło "na bogato" :lol: Ale, już ... nie ma co gadać :wink:

Zadowolenie jest faktycznie, radość z powstawania czegoś nowego jest ogromna. Ale czasami wkurw też jest, ale jak to w życiu ...

Ja z natury jestem optymistą, więc dla mnie nigdy nie ma problemu ... :wink:

Przeprowadzka wiosna-lato 2010.

Przeprowadzić się chcemy do wykończonego domu, a nie na plac budowy :-?

No, może "firanki" nie muszą być wszędzie :wink: :lol:

pozdrawiam, majki

Majki zagladnelam na Twoje rzuty i widze ze masz okna balkonowe na wysoksoc 2,40 cm.Ja mam zaprojektowane na 2,30 cm ale wczoraj odkrylam ze pomeidzy gorna krawedzia okna a linia dachu jest az 48 ,5 cm :( Wydaje mi sie to dosc sporo.Moglbys luknac w swoj projekt i powiedziec jaka ty masz odleglosc na scianie z zewnatrz pomiedzy oknami a dachem?Nie smiem prosic abys lecial na budowe i to mierzyl :wink: Zalezy mi bardzio na fajnym wygladzie domku a u Ciebie okapy sa mniej wiecej takie same szerokie jak u mnie i chcialam porownac ile "powinno" byc tej pustej sciany.Mam tylko mozliwosc powiekszyc okna o 10 cm (byloby wtedy 38,5 cm) ale sie wacham bo po pierwsze znow powiekszy sie metraz przeszklen (pamietsz moj bol poprzedniej wyceny :lol: ) a po drugie boje sie dodawac kolejne centymetry do wysokosci przy tak szerokich przeszkleniach.

Ladniutko i przyjemnie :) Fajnie to sobie wymysliliscie ze nie macie wszedzie "sufitow"

Majki a czemu zona Sama musiala myc oczy waszego domku?Tobie Bozia raczek nie dala czy Ty do innych rzeczy jestes stworzony :wink: Ja tam swojego puszcze na pierwszy ogien i ewentualnie same szyby po nim przetre :lol:

Rączki Bozia dała i ja w czym mogę w domu Żonie pomagam :D Tym razem tylko ja miałem techniczne zajęcia, montaż szufelki w wiatrołapie, czy kontakty w gospodarczym ...

Np. obecnie w domu zmywak to moja funkcja :lol:

pozdrawiam, majki