Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

Widze ze Duch tylko krazy po Polsce i jak Sw .Mikolaj rozdaje prezenty-deseczki :lol:

Rozumiem ze z posrdo tych 4 bedzeicei decydowac ktore uslojenie drewna wam najbardziej odpowiada tak? (mi podoba sie 3 od gory)

Ja jednego dnia chcialabym podloge merbau a drugiego dochodzi do glosu praktycznosc ( na jasnych mniej widac brud) i zastanawiam sie nad jesionem :lol:

Do podlog to jeszcze ho ho ho wiec teraz zapytac o cos innego:czym sie kierowales przy wyborze dachowki?Czy ze wzgledu na cene nie wziales dachowki ceramicznej?(drozsza).Brass bardzo mi odpowiada ze wzgledu na kolor i ksztalt ale widze ze duzo osob odradza dachowki betonowe :oops: i zaczelam miec watpliwosci :oops:

A wiesz, że nie rozmawiałem z nim o tym usłojeniu ... :roll: Odebrałem raczej, że jest to po prostu próbka przykładowych deseczek, choć uważam, że wymieszanie tego typu słojów jest fajne - to przecież naturalne drewno.

Jakbym chciał mieć idealnie powtarzalne, to bym kupił panele :roll: :-? /bleee/

Co do dachu. Mamy go 400 m2. I to wszystko w tym temacie ... :lol:

Wiem ile kosztowałaby mnie dachówka ceramiczna a ile kosztowała mnie betonowa. Nie wdając się w dyskusję która lepsza, zdecydowała cena ...

Co do jakości nic nie mogę zarzucić, dach nie cieknie, przy kominach szczelnie ... czego chcieć więcej ... ?

A przy tym wygląda 8)

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hi hi Duch nawiedził nareszcie Majkiego :) I niebawem u niego zabawi pewnie na dłużej - ale będzie strasznie :)

Ale oby tylko strasznie-fajnie i strasznie-pięknie, a nie strasznie-źle :wink:

pozdrawiam, majki

Będzie strasznie pięęęęknie.

A strasznie to będzie straszył po okolicy :) jakna ducha przystało

Wiitaj majki. :)

Napiszesz, kogo wybrałeś ? Ja znam podłogi pana Krzysztofa z Limanowskiego i pana Ludwika z Aleksandrowskiej, a wcześniej Jego taty.

Ciekawi mnie, kogo wybrałeś.

Rozmawiałam wczoraj z p. Ludwiekiem, ma mnie odwiedzić, jadąc do Ksawerowa :) . Może do Ciebie właśnie ?

Oczywiście zakładam też, że to ktoś zupełnie inny.

pozdrawiam.

Majki

czy wymyśliłeś już sposób "obróbki" połączenia rynien z tymi rurami z PCV od drenażu?

A co myślisz o takim sposobie: przy każdej rynnie zainstalować takie wpusty z "koszyczkami", a dalej już PCV a potem drenaż (bez studzieniek rewizyjnych). Czy rury drenarskie też dałeś ze spadkiem? Czy masz jakieś może zdjęcia, które pokazują, w jaki sposób zrobiłeś studnie chłonne? Czy między studzienką rewizyjną a studnią dałeś rury drenarskie, czy PCV? Bardzo proszę, napisz więcej szczegółów...

pozdarwiam

Wiitaj majki. :)

Napiszesz, kogo wybrałeś ? Ja znam podłogi pana Krzysztofa z Limanowskiego i pana Ludwika z Aleksandrowskiej, a wcześniej Jego taty.

Ciekawi mnie, kogo wybrałeś.

Rozmawiałam wczoraj z p. Ludwiekiem, ma mnie odwiedzić, jadąc do Ksawerowa :) . Może do Ciebie właśnie ?

Oczywiście zakładam też, że to ktoś zupełnie inny.

pozdrawiam.

Miałem wycenę od ICA, Parkietusa, DrewnoStylu i ... forumowego Ducha.

Wybrałem jedyne słuszne rozwiązanie :lol: :wink:

Ducha ...

Z firm lokalnych w razie czego zdecydowałbym się na DrewnoStyl.

pozdrawiam, majki

Majki

czy wymyśliłeś już sposób "obróbki" połączenia rynien z tymi rurami z PCV od drenażu?

A co myślisz o takim sposobie: przy każdej rynnie zainstalować takie wpusty z "koszyczkami", a dalej już PCV a potem drenaż (bez studzieniek rewizyjnych). Czy rury drenarskie też dałeś ze spadkiem? Czy masz jakieś może zdjęcia, które pokazują, w jaki sposób zrobiłeś studnie chłonne? Czy między studzienką rewizyjną a studnią dałeś rury drenarskie, czy PCV? Bardzo proszę, napisz więcej szczegółów...

pozdarwiam

Pomysłu jeszcze nie mam, ale opcja z koszyczkami jest jak najbardziej ok.

Rury drenarskie ze spadkiem oczywiście, zdjęcia studni chłonnej nie mam, ale jak juz pisałem chłonna to ona jest tylko z nazwy. Wpada do niej woda z rynien i drenażu i odsysa ją pompa na razie na trawę, a w przyszłości do rowu melioracyjnego.

Studnia chłonna ( brak zdjęć z realizacji ) to wkopane 3 kręgi betonowe fi 1000. W górnej części 2 kręgu wpada rura od drenaży ( PCV fi160 ).

Między ostatnią studzienką rewizyjną a studnią chłonną, PCV fi 160.

Bałbym sie dawać drenaż bez studzienek rewizyjnych, zawsze to jest szansa coś przepchać/zajrzeć ...

pozdrawiam, majki

majki te deseczki to jesion???

Tak, to jesion :D

pozdrawiam, majki

:D fajnie ... u nas też takie będą.

a jak wykańczasz??? lakier, olej ....???

Witam w klubie 8)

Lakier, Szanowna Małożonka prosiła o jebitny połysk, ale Duch zrobił takie oczy :o i dał do zrozumienia, że praktyczne to za bardzo nie będzie ...

Sugeruje pół-połysk ... Ale ma być szał, więc nie wiem czy praktyczność nie pójdzie w kąt ... :wink:

pozdrawiam, majki

Heejoo,

Od naszego spotkania wiele się zadziało u Was.

Serdecznie pozdrawiamy całą Rodzinkę

:D

Oj, tak ... teraz tempo jest niezłe ... jak wir w koncie :lol:

Zmienia się codziennie tak, że z każdym dniem dom się robi coraz bardziej "domowaty" ... :D

Serdeczne pozdrowienia dla Szanownych Znajomych :D

majki

Gość justyna_m
majki te deseczki to jesion???

Tak, to jesion :D

pozdrawiam, majki

:D fajnie ... u nas też takie będą.

a jak wykańczasz??? lakier, olej ....???

Witam w klubie 8)

Lakier, Szanowna Małożonka prosiła o jebitny połysk, ale Duch zrobił takie oczy :o i dał do zrozumienia, że praktyczne to za bardzo nie będzie ...

Sugeruje pół-połysk ... Ale ma być szał, więc nie wiem czy praktyczność nie pójdzie w kąt ... :wink:

pozdrawiam, majki

mi duszek tłumaczył, że pod lakierem to ten jesion zżółknie i lepiej jak się czymś tam innym go wykończy a nie pamiętam czym ... jakś farbą chyba ale nie pamiętam dokładnie...my chcemy raczej uzyskać naturalny jasny wygląd jesionu.

mi duszek tłumaczył, że pod lakierem to ten jesion zżółknie i lepiej jak się czymś tam innym go wykończy a nie pamiętam czym ... jakś farbą chyba ale nie pamiętam dokładnie...my chcemy raczej uzyskać naturalny jasny wygląd jesionu.

No, nam dokładnie na tym samym zależy. Jakiś lakier ma być, co zapobiega, ale na pewno nie likwiduje w 100% efektu "starzenia" podłogi.

To przecież naturalne drzewo, niech się starzeje razem z nami :lol:

pozdrawiam, majki

Majki

jakis czas temu zglebilam caly Twoj dziennik i przypomina mi sie, ze na etapie zasypywania fundamentow piachem budowlancy niezbyt dobrze go ubili, co zreszta pozniej poprawiali ............... u mnie wlasnie dzisiaj panowie ubijali piach, ale zrobili to tak, ze jak sie noga machnie to wszystko sie sypie ..... wg nich nie da sie tego poprawic, bo ponoc nie kazdy piach nadaje sie do ubijania ......... a jak bylo z tym u Ciebie ? robiono cos dodatkowego, zeby ubic dobrze ten piach :-? Dodam, ze fundament mamy wysoki na ok 70-80 cm a zageszczarka 300 kg

a odbiegajac od interesujacej mnie kwestii to musze przyznac, ze super jest ten Wasz dom :lol: :lol: :lol: Oko moze sie nacieszyc :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam serdecznie

Majki

jakis czas temu zglebilam caly Twoj dziennik i przypomina mi sie, ze na etapie zasypywania fundamentow piachem budowlancy niezbyt dobrze go ubili, co zreszta pozniej poprawiali ............... u mnie wlasnie dzisiaj panowie ubijali piach, ale zrobili to tak, ze jak sie noga machnie to wszystko sie sypie ..... wg nich nie da sie tego poprawic, bo ponoc nie kazdy piach nadaje sie do ubijania ......... a jak bylo z tym u Ciebie ? robiono cos dodatkowego, zeby ubic dobrze ten piach :-? Dodam, ze fundament mamy wysoki na ok 70-80 cm a zageszczarka 300 kg

a odbiegajac od interesujacej mnie kwestii to musze przyznac, ze super jest ten Wasz dom :lol: :lol: :lol: Oko moze sie nacieszyc :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam serdecznie

Mój "fachoffffiec" od siedmiu boleści /tu następuje ciąg słów na p. k. h. j. itp :evil: / zasypał wszystko od razu i też powiedział, że będzie ok :evil:

Powiedziałem, że tak to ja się nie zgadzam i wymogłem, żeby na następny dzień lali wody cały czas w ten piach i cały dzień miała jeżdzić zagęszczarka.

Pod wieczór było /wydaje mi się :oops: ok/ Piach twardy, ciężko się już go kopało ...

Ale mam świadomość, że nie jest na 100% poprawnie ... :roll:

Pocieszam się dwoma faktami :

- jako chudziak poszedł B20 :wink:

- do tej pory nic się nie dzieje ( 2 lata ) a bezpośrednio na chudziaku stoją działówki z silikatów ...

Dziękuję, że dom się podoba :D :oops: Mam nadzieję, że będzie jeszcze ładniej :wink:

pozdrawiam, majki