Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przejrzałem ostatnie posty. Faktycznie znalazłem wykonawcę, który wysoko sobie ceni swoje usługi.

:D :D :D

Zajrzyj do mojego dziennika.

Powiem tylko, że np za cały dach (robocizna i materiały- dachówki, więźba itp) dałem 44 tys.

Widać że jest o co walczyć.

Oczywiście było to w sumie rok temu i mogą byc pewne różnice w zakresie prac ale kwota 270k PLN za stan zamknięty wręcz poraża.

• 2 weeks później...

PaF - nie znam :(

Nie wiem czy chcę znać ... :o

Mnie interesi głównie teraz co na ściany. Jutro drobny rekonesans po hurtowniach. Telefon do archi i pytanie o zmianę projektu.

Jak nawet zaoszczedzę koło 5kpln na ścianach, to już jest ok, a szacuje że to będzie w moim przypadku ponad 10 kpln ...

pozdrawiam, majki

Ceny z dziś z Plecewic:

U220 3,8 + vat

K3 2,95 + vat

no i oczywiście dojdzie jeszcze własny transport.

Dziś po południu już nie mieli U, zeszło na pniu, było K3.

Znalazłem skład z U220 z Radzymina po 3,9 bez rachunku z przechowaniem do lata, drogo to czy tanio? sam już nie wiem, brać czy nie brać, oto jest pytanie, poważna zagwozdka.

W innym miejscu mieli U220 z Plecewic ale po 5,2 za sztukę cena kosmiczna w porównaniu z ww.

A mam wykonawcę bez pokrycia dachu stan surowy za 32kpln

Ceny z dziś z Plecewic:

U220 3,8 + vat

K3 2,95 + vat

no i oczywiście dojdzie jeszcze własny transport.

Dziś po południu już nie mieli U, zeszło na pniu, było K3.

Znalazłem skład z U220 z Radzymina po 3,9 bez rachunku z przechowaniem do lata, drogo to czy tanio? sam już nie wiem, brać czy nie brać, oto jest pytanie, poważna zagwozdka.

W innym miejscu mieli U220 z Plecewic ale po 5,2 za sztukę cena kosmiczna w porównaniu z ww.

A mam wykonawcę bez pokrycia dachu stan surowy za 32kpln

Faktycznie to co się wyrabia jest niesamowite. W ubiegłym roku za 5,2 można było siporeks kupić

:o

Bentul - pewno az tyle czekać nie trzeba. Spierać się nie będę i stanowczo wypowiadać :wink:

Ale... Z tego co wyczytałem tu na forum, z rozmów z budowlańcami, znajomymi którzy juz budowali - dobrze poczekać. Podobno to nawet jest 3 miesiące, ale ponieważ mnie aż tak się nie spieszy, więc miesiąc fundamenty będą stały.

Przykład z życia - bloczek fundamentowy zaraz po wyprodukowaniu ( mokry ) rozlatuje się przy lekkim puknięciu. Dopiero po gdzieś 2 tygodniach wysycha.

W każdym bądź razie ja będę czekał z fundamentami miesiąc.

pozdrawiam, majki

• 2 weeks później...

Hej

Widzę z relacji w dzienniku, że też kombinujesz z tymi materiałami, a bloczka nie mogłeś gdzieś kupić bez fakturki. Ja biorę wszystko co można bez tego, tym bardziej że bank nie będzie wymagał faktur, zrobią sobie fotki i tyle. A ze zwrotem vatu to jak dla mnie lipa, bo odzyskać można tylko 15%, a 7% i tak zostanie wydane. A tak w ogóle to ile będą warte te marne grosze za pół roku, czy rok, niewiele, teraz lepiej "topić" w materiały co się da.

Kupiłem dziś cegłę pełną po 0,5 zł II gat., ale jak porównałem ją z I gat. to się okazuje że różnica jest niewielka, a majster mówi że za takie pieniądze trzeba brać.

Pozdro

Ach... gdybym to ja mógł bez faktury ... 8)

NIGDZIE - nie znalazłem bez faktury, teraz to wszyscy chcą na fakturę :evil:

Tam gdzie kupiłem, było najtaniej.

A z materiałami kombinuję, bo co zrobić ...

Można powiedzieć, że przespałem zimę, ale skąd ja mogłem wiedzieć, ze tak będzie np. w styczniu czy grudniu ... ?

Wychodzi na to, że zrobi sie prawie lepianka, tu PTH, tam max, gdzie indziej keramzyt ... :-? Nie chwytam się tylko rozpaczliwie ( jak widziałem ostatnio posty na forum ) jakiś kilkuletnich :o "od kogoś" bloczków z bet.kom., czy słomianych :o :lol:

Staram się wybierać jeszcze możliwie dobre materiały.

A co do zwrotu Vatu to o tym nie myślę, jak się uda to fajnie, ale jak się da to bede kupował bez faktury.

Jak się da ...

pozdrawiam, majki

No a mnie się "żywa gotówka" skończyła na zakupy :evil: :evil:

Teraz szukam "martwej gotówki" w bankach albo lepiej jakbym znalazł bogatego kuzyna, wujka lub cóś podobnego :lol:

Ale jak policzę to chyba z 10kpln zaoszczędziłem i to sie w tym momencie liczy, mogę śmiało w lipcu zaczynać.

Tak że "będę w Twoim cieniu" jakby z budową, wyprzedzasz mnie o jedną długość :lol: :lol:

Powodzenia w kombinowaniu i budowaniu

• 2 weeks później...