Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przejrzałam dziennki i bez czytania zajęło mi to ok godz. super wyszło, super się razem zgrywa wnętrze zewnętrze itd, gratuluję teraz czekać tylko na ogród nam przyszlo, też pewnie slicznie zagra. Taka wizja mnie naszła żeby ten zygzak kostki od furtki do wejścia uzupełnić takim samym zygzakiem bukszpanu lub cisa strzyżonym na kanciasto i niziutki i z czasem wysoki będzie super wygladał.

Można kilka pytań, pierwsze co to za kostka na tarasie czy to jest brąz, czy bardziej szary?

Gdzie, za ile taki grzybek do kominka się nabywa?

Brama i furtka ideał, jak mnie będzie stać to zrobię identylko (można na pw orientacyjny koszt poprosić?)

Podasz jeszcze firmę i model klamek i dozowników?

Drzwi zewn. to jest schueco czy adeco u tych drugich udało mi się jedynie ustalić że robią same panele a w schueco nie ma żadnego katalogu.

Jeśli mogę o drzwiach zewnętrznych - Oknoplast robi drzwi z panelami Adeco, Oknoplus chyba czy jakoś podobnie też. Jareko też ma te drzwi w swojej ofercie.

Majki,

chciałam Ci złożyć osobiste podziękowania, za Twój dziennik.

Dobra lektura, fachowe informacje, mnóstwo inspirujących pomysłów.

Ogrodzenie, które Ty masz jest moim marzeniem. :rolleyes:

Ja swój domek zaczęłam budować 1,5 m-ca temu. Jestem na etapie dachu, a już bardzo chciałabym być na tym etapie budowy co Ty. Kiedyś się ziści. :D

Pozdrawiam aga

Aż nie wiem co odpisać ... :)

Nic tylko pozostaje mi życzyć Ci spełnienia marzeń. Twoich marzeń.

pozdrawiam, majki

Przejrzałam dziennki i bez czytania zajęło mi to ok godz. super wyszło, super się razem zgrywa wnętrze zewnętrze itd, gratuluję teraz czekać tylko na ogród nam przyszlo, też pewnie slicznie zagra. Taka wizja mnie naszła żeby ten zygzak kostki od furtki do wejścia uzupełnić takim samym zygzakiem bukszpanu lub cisa strzyżonym na kanciasto i niziutki i z czasem wysoki będzie super wygladał.

Można kilka pytań, pierwsze co to za kostka na tarasie czy to jest brąz, czy bardziej szary?

Gdzie, za ile taki grzybek do kominka się nabywa?

Brama i furtka ideał, jak mnie będzie stać to zrobię identylko (można na pw orientacyjny koszt poprosić?)

Podasz jeszcze firmę i model klamek i dozowników?

Drzwi zewn. to jest schueco czy adeco u tych drugich udało mi się jedynie ustalić że robią same panele a w schueco nie ma żadnego katalogu.

Polecam poczytać ;)

Ogród jest planowany i zostawiam to czyichś pewnych rękach :)

Po kolei ;)

"Kostka" na tarasie to płyty betonowe, podawałem link pare postów wyżej, kolor szary oczywiście :)

Nie zatrybiłem z tym "grzybkiem" do kominka, o co chodzi ... ?

Koszt wypełnienia metalowego w ogrodzeniu to 11 tysi.

Klamki są Kuchinoxa, dozowniki Teka.

Drzwi zew. to profil Schuco z wypełnieniem Adecco.

pozdrawiam, majki

No tak, Majki ma tak swojsko i prosto i konsekwentnie i czyściutko, ale ja nie o tym miałam dzisiaj mówić :)

I co, na jaki rekuperator się zdecydowałes Majki?

Swojsko, kojarzy mi się kiepsko ;) A prosto i konsekwentnie jak najbardziej :)

Rekuperator będzie Brink "400"

pozdrawiam, majki

Swojsko, kojarzy mi się kiepsko ;) A prosto i konsekwentnie jak najbardziej :)

Rekuperator będzie Brink "400"

pozdrawiam, majki

oj chyba nie kojarzy Ci sie z moim "swojsko":P

A tak na serio to masz coś uzytkowego na górze w chałpie, czy tylko strych się uchował, bo coś kiedyś pokazywałes i modziłes, ale może to o "uwidocznienie" belek chodziło.

Co do rekuperacji to 400 oznacza jego wydatek?Nie robiłes gwc? Mi dobrali bartosza 400, ale mam gwc, mam większą kubaturę, no mnie ścieło, chyba muszę sama usiąść i poobliczać to wszystko, bo coś nie gra- z drugiej strony niby firma z wielkim doświadczeniem, więc czego mysi ogonek drży?

oj chyba nie kojarzy Ci sie z moim "swojsko":P

A tak na serio to masz coś uzytkowego na górze w chałpie, czy tylko strych się uchował, bo coś kiedyś pokazywałes i modziłes, ale może to o "uwidocznienie" belek chodziło.

Co do rekuperacji to 400 oznacza jego wydatek?Nie robiłes gwc? Mi dobrali bartosza 400, ale mam gwc, mam większą kubaturę, no mnie ścieło, chyba muszę sama usiąść i poobliczać to wszystko, bo coś nie gra- z drugiej strony niby firma z wielkim doświadczeniem, więc czego mysi ogonek drży?

Pewno "swojsko" ma dla nas inne konotacje ;) Mnie się rymuje swojsko ...wiejsko ;)

"Użytkowego" na górze to mam tylko pokoik nad garażem. Na razie składnica rzeczy_róznych_które_trzeba_wyrzucić_albo_przenieść_w_inne_miejsce :) ;)

Kiedyś tam będzie pokoik może gościnny to za dużo nazwane, ale taki roboczo_twórczy ;) Jakąś roślinke w nim posadzę :p

U mnie firma zaproponowała na moje 1200 m3 tą "400". Jakoś na razie ufam po dotychczasowym kontakcie i sposobie wykonywania prac i podejścia do niej...

pozdrawiam, majki

/edit/ tak 400 to wydajność reku ...

Edytowane przez majki
400

Korzystałem z firmy od rekuperacji. Onie rozprowadzają kanały i montuja reku. Sam będe tylko docieplał dodatkowo kanały na nieogrzewnych strychu.

pozdrawiam, majki

Cześć Majki, ja jeszcze dopytam o firmę. Czy działa tylko w Twoich okolicach, czy także dalej i jeśli mógłbyś mi na pw napisać o ogólnych kosztach, byłabym wdzięczna. Ciągle waham się, czy u siebie robić instalację, czy nie...

Kostka o niebo lepiej wygląda na Twoich fotach niż u producenta.

Chodzi mi o grzybek od doprowadzenia powietrza do kominka.

No ba ! :)

Grzybek kupowałem w tym smamy sklepie co i kominek i wkład stalowy ... to po prostu metrowy kawałek rury kwasówki + taki wywietrznik oryginalnie do wentylacji, ale i wygląda i sprawdza sie zaj.ście :)

pozdrawiam ,majki

Cześć Majki, ja jeszcze dopytam o firmę. Czy działa tylko w Twoich okolicach, czy także dalej i jeśli mógłbyś mi na pw napisać o ogólnych kosztach, byłabym wdzięczna. Ciągle waham się, czy u siebie robić instalację, czy nie...

Koszt to 16 koła. Materiał, robocizna i sam reku. Czyli chyba cena znośna. Niby robią tylko w łódzkim ale jak cchesz to podam namiary na PW.

Ale to musze powiedzieć jedna z porażek naszego domu ... :(

Wywalone 2 ceglane kominy z kanałami wentylacyjnymi, które nie są w ogóle wykorzystywane ... Ano, wiem, trzeba było przewidzieć na początku ... A went. grawitacyjna niestety ale nie działa w domu szczelnym. Choćby skały srały. A z otwartymi albo rozszczelnionymi oknami w zime to raczej byłoby słabo ...

pozdrawiam, majki

Kostka o niebo lepiej wygląda na Twoich fotach niż u producenta.

Z tymi płytami to było jeszcze tak, że jak przyjechały na paletach, to Żona powiedziała : po moim trupie !!! Wyglądały okropnie :(

A po położeniu nabrały blasku i aż ze składu kostki były wycieczki chętne na oglądanie ;)

Jak je jeszcze zafugujemy, to będzie miodzio :)

pozdrawiam, majki

Koszt to 16 koła. Materiał, robocizna i sam reku. Czyli chyba cena znośna. Niby robią tylko w łódzkim ale jak cchesz to podam namiary na PW.

Wywalone 2 ceglane kominy z kanałami wentylacyjnymi, które nie są w ogóle wykorzystywane ... Ano, wiem, trzeba było przewidzieć na początku ... A went. grawitacyjna niestety ale nie działa w domu szczelnym. Choćby skały srały. A z otwartymi albo rozszczelnionymi oknami w zime to raczej byłoby słabo ...

pozdrawiam, majki

a do pieca nie potrzebowałeś? bo mnie wychodzi, ze ja wywaliłam kasę na o jeden za dużo pzrewód wentylacyjny...i jeszcze się o niego kłóciłam, bo go zapomnieli wybudować...ech. a swoją ekipe od reku umieściłes na tablicy? ja co prawda właśnie czekam na wycenę, ale od przybytku głowa nie boli :)

pozdrawiam, majki

Jeżeli tylko jeden element nieudany, to i tak nie jest źle... ;)

U nas nie jest źle z wentylacją, okna drewniane niby szczelne, ale na razie wystarcza. Ale odzysk ciepła zimą i brak owadów latem też jest nie bez znaczenia... tylko szkoda tej kasy na kominy, fakt. Jeszcze się zresztą nie zdecydowałam na przerobki, ale kontakt chętnie wezmę i relacje poczytam! :)

pozdrawiam!

a do pieca nie potrzebowałeś? bo mnie wychodzi, ze ja wywaliłam kasę na o jeden za dużo pzrewód wentylacyjny...i jeszcze się o niego kłóciłam, bo go zapomnieli wybudować...ech. a swoją ekipe od reku umieściłes na tablicy? ja co prawda właśnie czekam na wycenę, ale od przybytku głowa nie boli :)

Nie no, jasne, do pieca of kors :) I do kominka też ... Tyle, że obok w kominie od kominka sa jeszcze 4 kanały wentylacyjne ... A w kominie od pieca jest 1 kanał ... dymowy za dużo ... bo kondensacik poszedł sobie za ścianę ... :(

Na razie nie polecam, bo czekam na zakończenia prac, to wtedy się będę chwalił ( mam nadzieję ;) )

pozdrawiam, majki

Jeżeli tylko jeden element nieudany, to i tak nie jest źle... ;)

U nas nie jest źle z wentylacją, okna drewniane niby szczelne, ale na razie wystarcza. Ale odzysk ciepła zimą i brak owadów latem też jest nie bez znaczenia... tylko szkoda tej kasy na kominy, fakt. Jeszcze się zresztą nie zdecydowałam na przerobki, ale kontakt chętnie wezmę i relacje poczytam! :)

pozdrawiam!

Jeszcze tylko zrobiłbym osobno kotłownie, oddzieloną od pom. gospodarczego i wejście albo z zewnątrz domu albo z garażu. A tak to więcej wad nie widzę :)

Poczekajmy na początki prac choć jak zaczną działać, to będe rozdawał namiary :)

pozdrawiam, majki

Majki a gdzie ma u Ciebie zawisnąć reku?

Bo ja myślałam, że u mnie będzie na poddaszu nieużytkowym, ale jeden pan radzi w garazu...i masz tu babo placek. Podobno o temperaturę idzie- nie może byc minusowa. Czy jeśli ocieplę strych wełną- tzn podłogę i połacie dachu, ale nie będę ogrzewała, to temp spadnie tam poniżej zera??

Majki a gdzie ma u Ciebie zawisnąć reku?

Bo ja myślałam, że u mnie będzie na poddaszu nieużytkowym, ale jeden pan radzi w garazu...i masz tu babo placek. Podobno o temperaturę idzie- nie może byc minusowa. Czy jeśli ocieplę strych wełną- tzn podłogę i połacie dachu, ale nie będę ogrzewała, to temp spadnie tam poniżej zera??

No właśnie na strychu nieogrzewanym ... Reku jest ocieplone samo w sobie, ale jak znam siebie, to zrobie mu jeszcze ciepłą kołderkę ;)

Ale generalnie od początku człowiek co mi to bedzie robił, twierdzi, ze nie ma problemu z umiejscownieniem reku...

pozdrawiam, majki