Fenix999 23.10.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Gratuluje Majki- podglądaczka A co do palenia w kominku to w moim nie wygaszam (jeszcze nie mieszkam) ale jak włożę 3 szczapy o 19 to o 6 rano wystarczy dołożyć pozdrawiam Co to za szczapy że się palą tyle godzin ? Ja mam wrażenie że się u mnie wszystko błyskawicznie spala na popiół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 24.10.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 szczapy takie solidne długość tak z 50cm. kupiłam trochę drewna, dziadek i bracia porąbali, jest z zeszłego roku ale leży bez przykrycia więc mokre. kominek, szyba czarna(spartherm), komin wygrzany, dopływ powietrza minimalny, na razie nie zależy mi na pięknej czystej szybie, a że leniwość wielka więc podtrzymuję ogień po najmniejszej lini oporu:) nie będę już zaśmiecać wątku. rozmowy o Majkiego budowie są bardziej twórczepodglądaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.10.2010 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 cóż, z tymi kosztami to nie jest tak jak piszesz..... jeżeli tzw. opłaty stałe za gaz w taryfie W3 wynoszą około 69 PLN/mies (48,30+8,20 netto + vat 22%) bez względu na to czy się gaz zużywa czy nie to przy zużyciu 27 m3 gazu w ciągu 3 mies nie ma możliwości zeby rachunek wyniósł 180 PLN. Poza tym 27m3 gazu na grzanie wody na 3 mies to raczej trochę mało, na 2 mies to i owszem. Gazownia Łodzka tj. inaczej mazowiecki PGNiG wystawia rachunki co 2 mies i wtedy podane wartości są mniej wiecej realne. Oczywiście nie liczymy tu jeszcze zużycia gazu do ogrzewania........... woda nie jest darmo bo prąd do pompy i amortyzacja tej pompy też kosztują. woda ze studni ma sens jedynie w przypadku używania jej do podlewania ogrodu bo nawet zakłądając podlicznik żeby nie płacić za odprowadzanie ścieków za wodę do podlewania to i tak wychodzi dość dużo w skali roku, szczególnie jak jest upalne lato tak jak w tym roku. prąd min. 100 PLN/mies tzw. ochrona/alarm - no nie wiem ile? 100 PLN/mies?? pozdr. i jeszcze jedno - podatek od nierucomości liczony od powierzchni domu i działki Za gaz mam rachunek obecnie przed sobą. I dokładnie 180,05 zł za 3 miesiące, jest to kwota FV, urpościłem myśl, bo wiadomo, że nie pąłci sie tylko za gaz ale za wszystko Ale nie dopisałem, że w tych 27 m3 za te 3 miesiące jest jeszcze gaz do gotowania nw kuchni gazowej, więc na CWU będzie jeszcze mniej :) Wody nie mam innej, bo nie mamy wodociągu Więc wodę mam ze studni ale mając też "uzdatniacz" mam wodę lepszą niż z niejednego wodociągu O prądzie się nie wypowiadam, bo u nas jest odrobinkę inaczej Ale masz rację co do ochrony, to 120 zł miesięcznie. Zapomniałem, trzeba dodać ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.10.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Majki a nie wygasza Ci się ten piec na dreno jak w robocie jesteście? Chyba, że rabotajesz doma- to przepraszam. Zapytuję, bo my chcemy w tzw. porach przejsciowych palic w kominku. W piecu na drewno pali się 24h? P.S. "Dołanczam" się do gratulacji Wygasza Tzn, palę od powiedzmy 17 do 22-23 ( 2 kosze drzewa, bardziej obrazowo, pół taczki ) i wystarcza obecnie by mieć po południu i wieczorem te 23 stopnie, a rano jak i tak nas nie ma, jest 21 stopni. I tak w kółko pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.10.2010 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 jeżeli nie ma wodociągu w pobliżu to masz rację, jeżeli jest to nie. Jeżeli budujesz dom w okolicy gdzie nie ma infrastruktury to niewątpliwie koszt doprowadzenia mediów może być wysoki. Ale coś za coś. Jakie koszty eksploatacji przyłącza masz na myśli? Jest to coś około 10 PLN/mies wg rachunków ze ZWiK-u. Policz sobie koszty utrzymania tej pompy, amortyzacji instalacji, koszty wymiany filtrów itp. woda w Lodzi jest bardzo tania, nie masz pojęcia ile kosztuje woda i ścieki np. w W-wie koszt m3 scieków wynosi w Lodzi 2,35 PLN/m3 + 7% VAT więc policz sobie ile kosztuje wywóz 1m3 szamba? Ile kosztuje wywóz szamba w skali roku? W opisanym tu przypadku (170/1,5)*12mies = 1360 PLN rocznie. Mało czy dużo??? Nie wspomnę o amortyzacji szamba itp. kosztach. Uważasz, że wywóz szamba nie zdrozeje po nowym roku? tak jak i woda i kanalizacja? ja mam "ogródek" dość duży i podlewam wodą z wodociągu na podliczniku, nie jest tak źle. Niestety koszty utrzymania domu są w tym kraju bardzo wysokie (w stosunku do średnich zarobków chyba najwyższe w UE) tylko nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i wydaje im się, że w blokach płacili za dużo "za nic" a w domu mieszkają "darmo". Niestety tak nie jest. pozdr. ps. Majki, sorry za dyskusję w Twoich komentarzach Nie ma problemu, cieszę się, że gadacie Tak jak pisałem w poprzednim poście, nie mam wodociągu. Ale nie narzekam. Jak na razie nie będe dyskutował bardzo autorytatywnie o kosztach utrzymania domu. Widzę, że na razie mam taniej, a nawet jeśli będzie tyle samo, to za metraż 4x większy Pewno wszystko koszty w przyszłym roku będe znał, więc wtedy będe na swoim przypadku mógł stwierdzić na sto% czy mam taniej czy nie pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.10.2010 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Ale po zakupieniu tego n-ru Muratora jestem trochę rozczarowana, To tylko fragmenty tekstów, no i bardzo mało zdjęć i w kiepskiej jakości. Na szczęście mamy dostęp do oryginalnych dzienników.... Wiem ... Cóż ja biedny żuczek mogę ... Zaglądajcie do dziennika, to będzie wszystko na bieżąco pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.10.2010 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 szczapy takie solidne długość tak z 50cm. kupiłam trochę drewna, dziadek i bracia porąbali, jest z zeszłego roku ale leży bez przykrycia więc mokre. kominek, szyba czarna(spartherm), komin wygrzany, dopływ powietrza minimalny, na razie nie zależy mi na pięknej czystej szybie, a że leniwość wielka więc podtrzymuję ogień po najmniejszej lini oporu:) nie będę już zaśmiecać wątku. rozmowy o Majkiego budowie są bardziej twórcze podglądaczka Nie zaśmiecasz, wszelka dyskusja mile widziana pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.10.2010 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) Doczekałam się ogrodzenia , wiesz ? No powiedz, powiedz, powiedz, że ładne :) Edytowane 27 Października 2010 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 27.10.2010 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Doczekałam się ogrodzenia , wiesz ? No powiedz, powiedz, powiedz, że ładne :) Widziałem ... Co ja Ci mam powiedzieć, wiesz fajnie wyszło.... Szczerze mówiąc nie dawałbym dwóch kolorów na mury i te dachówki ... jakoś tak ich nie czuję ... Ale na pewno jest oryginalnie i dobrze zrobione pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.10.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Dzięki Majki Tak mi się wymyśliło z tymi kolorami, ale na koniec wyszło nawet nie najgorzej Twój jednolity jest bardzo ładny. Ale teraz mamy dwa różne płoty , a nie takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 27.10.2010 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Dzięki Majki Tak mi się wymyśliło z tymi kolorami, ale na koniec wyszło nawet nie najgorzej Twój jednolity jest bardzo ładny. Ale teraz mamy dwa różne płoty , a nie takie same Dokładnie My z tą "jednolitością" u nas to trochę uszkodzeni jesteśmy No to teraz nasze płoty będą w inspiracjach :) pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 30.10.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Za gaz mam rachunek obecnie przed sobą. I dokładnie 180,05 zł za 3 miesiące, jest to kwota FV, urpościłem myśl, bo wiadomo, że nie pąłci sie tylko za gaz ale za wszystko Ale nie dopisałem, że w tych 27 m3 za te 3 miesiące jest jeszcze gaz do gotowania nw kuchni gazowej, więc na CWU będzie jeszcze mniej :) Wody nie mam innej, bo nie mamy wodociągu Więc wodę mam ze studni ale mając też "uzdatniacz" mam wodę lepszą niż z niejednego wodociągu O prądzie się nie wypowiadam, bo u nas jest odrobinkę inaczej Ale masz rację co do ochrony, to 120 zł miesięcznie. Zapomniałem, trzeba dodać ... pozdrawiam, majki nie było mnie jakiś czas więc dopiero dziś mogę odpisać co do gazu to musisz mieć chyba inną grupę taryfową bo ja mam ostatni rach. za gaz od 11/08 do 13/10 w kwocie 175,55 PLN brutto w tym 24 m3 gazu rozliczonego po dwóch cenach - do 30/09 i od 01/10 bo chyba była zmiana ceny jak to w tym kraju w jedynym słusznym kierunku czyli w górę coś wątpię żeby PGNiG stosowało inne ceny w Łodzi i pod Łodzią z jakością wody z wodociągu to masz rację ale w Lodzi i tak nie jest taki s.... jak w W-wie a do kosztów dochodzą jeszcze śmieci....... i wspomniany podatek od nieruchomości żeby urzędy miały z czego żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.10.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Śmieci ! Masz rację ... To dodatkowo u mnie 54 zł miesięcznie, wywózka 4 razy na miesiac pojemnik 120l. Faktycznie, jakoś nie spisąłem wszystkiego, robi się coraz mniejsza różnica Ale nadal metrażem nadrabiam pozdrowionka, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 30.10.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 jeśli chodzi o metraż to fakt..................... stosunek kosztów ogólnych do metrów kwadratowych jest nie do pobicia :) ja mam jeszcze jedną pozycję kosztów, których nie będę podawał publicznie ale nie są one aż tak wysokie, no w W-wie byłyby min. 2-3 x wyższe ale W-wa to chore miasto........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 02.11.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ciekawa jestem Majki jaka sofe zamowiles. U Ciebie idealnie wygladalaby Barcelona van der Rohe (o ile dobrze pamietam). Kazesz 1,5 mca czekac i nie powiesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.11.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ta co piszesz dla nas za ... nowoczesna. Hmmm jakby to powiedzieć, nie ten klimat, gdybyśmy mieli loft industrialny to pewno tak, ale w tym co chcemy osiągnąć, nie pasowałaby ... Będzie prosta, klasyczna, po prostu. W dobrym tego słowa znaczeniu No i tak jak mówiłem, nie oklepany już obecnie narożnik. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 02.11.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 ok, czekam wiec pozdrowka ps dzieki za namiary na szkolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 11.11.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 cześć, pytanie z czystej ciekawości - ile prądu zuzywa taki rekuperator? jeżeli ma wymieniać ileś m3 powietrza (kilkaset na godz??) to wentylator musi mieć chyba z 0,5kW? dzięki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.11.2010 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 cześć, pytanie z czystej ciekawości - ile prądu zuzywa taki rekuperator? jeżeli ma wymieniać ileś m3 powietrza (kilkaset na godz??) to wentylator musi mieć chyba z 0,5kW? dzięki pozdr. Z tego co mówi moja ekipa na "normalnym" biegu 40W, na wyższym ok 60W. Ale to sie chyba potwierdza : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?108338-Opinie-na-temat-rekuperatora-Brink-Renovent-HR pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.11.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 (edytowane) No, mam właśnie rachunek za gazy, za 3,5 miesiąca 266 zł. Łącznie z grzaniem wody i gotowaniem. Ale mam kozę. 2mm, dlaczego, dlaczego u nas rachunki przysyłają co 3 miesiące, a u ciebie co 2??? Przecież to obok!!! Nie cierpię tej kumulacji oplat. A tak nawiasem - ile zapłaciłeś za ub sezon grzewczy (tak pażdż - kwiecień)? Edytowane 11 Listopada 2010 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts