majki 01.12.2010 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Normalnie Las Vegas! Las Vegas - to dopiero będzie pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 01.12.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Las Vegas - to dopiero będzie pozdrawiam, majki Majki, ty coś na te święta knujesz;)Ja wiem, pragniesz lampkami odmrozić szybkę w gazomierzu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.12.2010 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 cześć, pytanie trochę mało związane z budową - jak się robi takie ładne zdjęcia nocne?????? no wiem, aparat i umiejętności przede wszystkim........... ale jakąś małą poradę można prosić?????????????? dzięki z góry Nie, dlaczego, każde pytanie jest dobre Zdjęcia nocne to temat rzeka ... Tak bardzo lakonicznie i po krótce : - jak najmniejsze ISO - małe szumy, no chyba że mamy moje wymarzone D3 to sie nie specjalnie przejmujemy - statyw, bardzo sztywny i mało chybotliwy - zdjęcia nie poruszone, mam zwykły i musze uważać żeby nie drgał - przysłona - im większa od f11 robią się "gwiazdki" na zdjęciach przy każdym źródle światła ( to taki efekt, ja lubię, ale jak każdym efektem nie można przesadzać ). Widac to na zdjęciu gdzie jest lampa uliczna. - czas - adekwatny do przysłony. Tutaj moje sa na f16 więc czas naświetlania to ... 30s. I tutaj własnie braku poruszenia aparatu przez te 30s daje zdjęcie ostre. Jak poruszysz - rozmyte. - oczywiście im mniejsza przysłona f2,8 - 5,6 tym krótszy czas ale i doświetlenie ciemnych elementów mniejsze ... Musze jeszcze kiedyś upilnować jakiś samochód na ulicy. Na pierwszym zdjęciu są światła od samochodu ( efekt czerwonej smugi ) ale mam inną wizję takiego zdjęcia : światła tylko od jakiegoś momentu w kadrze... Jestem amatorem, ale pytaj, może będe w stanie jakoś pomóc pozdrawiam, majki PS. musze kiedyś na nocne zdjęcia do IKEI obok jechać, jest tam sporo motywów nocą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.12.2010 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Majki, ty coś na te święta knujesz;)Ja wiem, pragniesz lampkami odmrozić szybkę w gazomierzu:) Tak, wstawię tam halopaka 500W. Będę miał jednyny na wsi gorejącą skrzynkę gazową Do czasu kiedy polece w kosmos Fakt, na święta coś knuję pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 01.12.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 ja myśle ze najbliższa okazja na zdjęcia nocne to ta co się szampan leje ciurkiem:)Majki, tylko pamiętaj-nie używaj źródełek ledowych, bo nie odmrozisz tego licznika do wiosny-(a może to i lepiej:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.12.2010 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 ja myśle ze najbliższa okazja na zdjęcia nocne to ta co się szampan leje ciurkiem:) Majki, tylko pamiętaj-nie używaj źródełek ledowych, bo nie odmrozisz tego licznika do wiosny-(a może to i lepiej:)) :) pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 01.12.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Dzięki za odpowiedź Majki. Ja w krawężnikach nie będę kuć, więc szukam opraw natynkowych. Ej 20 stopni na nawiewie to całkiem, całkiem dobrze! Mi taka temperatura w domku w zupełności by wystarczyła... tylko Młode jakoś niezahartowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.12.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 "Z rzeczy domowych : przy -12 reku nawiewa mi +2oC ... Jest słabo ..." Majki - nawiewa Ci 2 stopnie?Powiedz, czy jak nie miałeś WM odczuwałeś jakiś dyskomfort? Na który biegu masz takie wyniki? Ty masz tego Brinka 400? Może fak umieszczenia go na nieogrzewanym poddaszu ma tez wpływ na wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 02.12.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Nie, dlaczego, każde pytanie jest dobre Zdjęcia nocne to temat rzeka ... - statyw, bardzo sztywny i mało chybotliwy - zdjęcia nie poruszone, mam zwykły i musze uważać żeby nie drgał - - czas - adekwatny do przysłony. Tutaj moje sa na f16 więc czas naświetlania to ... 30s. I tutaj własnie braku poruszenia aparatu przez te 30s daje zdjęcie ostre. Jak poruszysz - rozmyte. - oczywiście im mniejsza przysłona f2,8 - 5,6 tym krótszy czas ale i doświetlenie ciemnych elementów mniejsze ... .. dzięki o statywie to się domyślałem, zresztą widać cień na jednym ze zdjęć, przy zdjęciach "z ręki" to jak jest czas >1s to już wychodzi poruszone statywu nie mam ale jak nie będzie dziś -10C wieczorem to się pobawię przy różnych przysłonach i ISO i porównam. jakby co to pozwolę sobię na jeszcze jakies dalsze pytania pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 02.12.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Zdjęcia nocne cudne.Fajnie się prezentuje domek, oświetlenie i śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Dzięki za odpowiedź Majki. Ja w krawężnikach nie będę kuć, więc szukam opraw natynkowych. Ej 20 stopni na nawiewie to całkiem, całkiem dobrze! Mi taka temperatura w domku w zupełności by wystarczyła... tylko Młode jakoś niezahartowane... Ekhm ... 2 stopnie C DWA, /cenzura/ 2 stopnie ... 20 to ja bym był weri hapi pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 "Z rzeczy domowych : przy -12 reku nawiewa mi +2oC ... Jest słabo ..." Majki - nawiewa Ci 2 stopnie? Powiedz, czy jak nie miałeś WM odczuwałeś jakiś dyskomfort? Na który biegu masz takie wyniki? Ty masz tego Brinka 400? Może fak umieszczenia go na nieogrzewanym poddaszu ma tez wpływ na wyniki? Walczę z tym ... Na pewno reku daje komfort, ze w domu jest mniejszy "zaduch" ( jednak ), łazienki się nie parują, spadła wilgotność, zaczyna być 35% ... Na pewno fakt umieszczenia na poddaszu nieogrzewanym wpływa, nie miałem wyjścia .... Docieplam kanały, reku też muszę jeszcze kocykiem owinąć ... Tak, mam Brinka 400, pracuje na "1" - 100m3 pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 dzięki o statywie to się domyślałem, zresztą widać cień na jednym ze zdjęć, przy zdjęciach "z ręki" to jak jest czas >1s to już wychodzi poruszone statywu nie mam ale jak nie będzie dziś -10C wieczorem to się pobawię przy różnych przysłonach i ISO i porównam. jakby co to pozwolę sobię na jeszcze jakies dalsze pytania pozdr. M. Wal śmiało Aparat można położyć na czymś sztywnym, nieraz to kamień, nieraz sama ziemia ( choć wiem, teraz śnieg to ciężko ) - warunek - musi być sztywny ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Zdjęcia nocne cudne. Fajnie się prezentuje domek, oświetlenie i śnieg. Dziękuję pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Walczę z tym ... Na pewno reku daje komfort, ze w domu jest mniejszy "zaduch" ( jednak ), łazienki się nie parują, spadła wilgotność, zaczyna być 35% ... Na pewno fakt umieszczenia na poddaszu nieogrzewanym wpływa, nie miałem wyjścia .... Docieplam kanały, reku też muszę jeszcze kocykiem owinąć ... Tak, mam Brinka 400, pracuje na "1" - 100m3 pozdrawiam, majki Czytałam, że im mniejszy poziom wentylacji, tym mniejszy odzysk. Ale z drugiej strony jak puścisz więcej to dom przesuszony. i znowu trzeba stosować nawilżacze. Bo te 35 wilgotności to juz chyba za mało. W wątku 3 litrowym M.cerata pisze tez o swoich doświadczeniach z rekuperatorem i jest bieżąca dyskusja. Nie wiem czy czytałeś. Okresowe wyłanczanie reku , a potem went. ze zwiększoną moca to tez ponoć niedobry pomysł, bo może się coś w przewodach "rodzić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Czytam, ten wątek, czytam, cały czas Wyłączać, nie wyłączam, chodzi cały czas na 1 35% to już mało ... Nawilżasz taki na kaloryfer ( kamionkowy pojemnik ) w pokoju dziecka już jest, tam się utrzymuje 40%, chyba dokupie jeszcze ze 2-3 i powiesze w różnych miejcach ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.12.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Mam obawy że z tą WM to więcej problemów niz pożytku. A licząc kosztowo, to juz w ogóle się nie opłaca. Gdyby nie to że dom jest parterowy i trudności "złapania" wentyacji do komina to w ogóle bym nie brała pod uwagę WM. Bo biorąc pod uwagę koszt instalacji + koszt prądu,być może konieczność GWC (koszt, pompki, prąd), ewen. przesuszenie, zakup nawilżaczy - tez na prąd?, nie będę mieć kaloryferów,filtry no i kolejne urządzenie do ew. nadzoru i napraw to nie wiem, czy nie wytrzmałabym tego mniejszego komfortu (teraz mieszkam w domu z wen. grawitacyjną i jest OK). Ale boję się, że może pojawić się jakaś pleśń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 02.12.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 cześć Majki, ..trochę mnie nie było u ciebie, a tu proszę widzę ,że udamawiasz wnętrza( zdjęcia,aniołki). Czekam na więcej fotek...wspaniałych zresztą. W związku z tym mam pytanie, jaki masz aparat? Ja aktualnie mam Panasonica DMC-FZ28, ale w porównianiu z twoimi zdjęciami to porażka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Mam obawy że z tą WM to więcej problemów niz pożytku. A licząc kosztowo, to juz w ogóle się nie opłaca. Gdyby nie to że dom jest parterowy i trudności "złapania" wentyacji do komina to w ogóle bym nie brała pod uwagę WM. Bo biorąc pod uwagę koszt instalacji + koszt prądu,być może konieczność GWC (koszt, pompki, prąd), ewen. przesuszenie, zakup nawilżaczy - tez na prąd?, nie będę mieć kaloryferów,filtry no i kolejne urządzenie do ew. nadzoru i napraw to nie wiem, czy nie wytrzmałabym tego mniejszego komfortu (teraz mieszkam w domu z wen. grawitacyjną i jest OK). Ale boję się, że może pojawić się jakaś pleśń To temat rzeka, a ja tu specem na pewno nie jestem ... Reku chyba z założenia nie jest opłacalne. Odzysk jakieś 80%, do tego prąd na wentylatory, sukcesywna wymiana filtrów, z reguły przesuszenie domu ... Ale ktos mi kiedys powiedział inną rzecz. Wentylacja grawitacyjna, to np. okna roszczelnione, wieje sobie -12 jak teraz i działa To chociaż z reku wieje mi +2 Mam po prostu nadzieje, że jak podocieplam kanały, samo reku będzie lepiej. Może dołoże nagrzewnicę, może zrobie samemu, kombinuję ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.12.2010 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 cześć Majki, ..trochę mnie nie było u ciebie, a tu proszę widzę ,że udamawiasz wnętrza( zdjęcia,aniołki). Czekam na więcej fotek...wspaniałych zresztą. W związku z tym mam pytanie, jaki masz aparat? Ja aktualnie mam Panasonica DMC-FZ28, ale w porównianiu z twoimi zdjęciami to porażka... To tak wspólnie z Żonką to udomowianie Stary Nikon D50 i słoiki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts