Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bruce - chyba nadążam za metaforą ... Stevie Wonder - czyli ślepy ?

A co dokładnie Cie nie pasuje :wink: ?

Uprzedzając odpowiedź, zgadzam sie co do nazwijmy to "dokładności" wymurowania ścian :-? , ale piony i poziomy są :wink:

Jak jest jeszcze coś nie tak, to napisz, wole wiedzieć ...

dzięki za odwiedziny

pozdrawiam, majki

PS. A "kolega" też niezadowolony ? :wink:

mam pytanie i jak finansowo wyszło przecieranie drzewa. Bo mniej więcej w tym samym czasie my cięliśmy. Mieliśmy 32 metry drzewa tartak za przecieranie wziął 100 zl od metra plus 30 zł za transport więc 130 zło trochę dużo ale sprzedał nadmiar desek i na koniec zapłaciliśmy 2900 razem z łatami kontrłatami i dużym zapasem desek dwu calowych (teraz będziemy je sprzedawać jak skończą dach i już nie będą potrzebne)

alektyc - ja mam surowego 29m3, "mój" tartak bierze po 70 zł za przetarcie 1m3. Tylko jeśli wam zostało sporo desek, to musieliście mieć bardzo równe, albo duże drzewa. bo mnie jak widzę na belki straczy, na łaty też, ale desek będę miał pewno za mało i na kontrłaty nie starczy. Zależy też czy dużo potrze\bowaliście drzewa na same krokwie, bo u mnie jest tego około 11 m3 ...

pozdrawiam, majki

No my mieliśmy w sumie z łatami 12 m3

i niektóre drzewa były b. grube a inne cienkie,

a kontrłaty to przecież cienkie są więc powinno się z odpadów wyciąć.

Wydawało mi się moje dość drogo ale w sumie wyszło ok.

Zostało nam 2,5 metra desek więc je Pan z tartaku sprzedał i odliczył od przecierania, ale wyciął za dużo desek czołowych (2 razy) i teraz mi leżą na działce i przeszkadzają, podobnie jest z łatami i kontrłatami.zc

alektyc - widzisz, ja samego drzewa na dach mam 11 m3, do tego łat 1500 metrów bieżących + kontrłaty ... :roll:

A skąd wy jesteście, bo może jak blisko, to bym tych łat i kontrłat zabrał po przystępnej cenie ? :wink:

Bo ja już wiem, że muszę dokupić około 2 m3 desek, łat około 1m3 i kontrłat około 1m3 :-?

pozdrawiam, majki

• 3 weeks później...
Zerknęłam do twojego dziennika i widzę, że fachowcy od więrzby czekają na dźwig. U nas koszowe mają przekrój 14 na 24 i długość 9 metrów. Gdy wspomniałam o dźwigu dziwnie na nas popatrzyli i stwierdzili że sami sobie poradzą, byli w pięciu robili szybko starannie i schludnie, a na dekarzy nadal czekamy. Pozdrawiam i mam nadzieję budowanie swojego domku sprawi ci przyjemność. :D

terka - to nie fachowcy od więźby, ale jeszcze murarze - kończą swoją robotę położeniem belek stalowych. To u mnie takie elementy które są na "styku" murów i dachu...

Budowanie sprawia mi wielka frajdę. Jak przestaje, to powtarzam sobie pierwsze zdanie :wink: :lol:

karlasta - dobrze kombinujesz, dobrze ... :wink:

TYLKO i WYŁĄCZNIE - NIKON :lol: D50 + "szklarnia" :wink:

A co, też tylko lustrzaneczka u Ciebie ... ?

pozdrawiam, majki

karlasta - obydwa już wycofane z produkcji :( Wiem, boli :cry:

Jak coś bierz D80, a jeśli już, to D70s - całkiem "profi" aparat i do tego chwalony "kit" 18-70 Nikkora 8)

Pozdrawiam zwolenniczkę jedynego dobrego aparatu na świecie - czyli cyfrowej lustrzanki. I to do tego Nikona 8)

PS. Jakby co, zostawiam "exify" w zdjęciach, można popatrzeć :wink:

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Tosinek - dzięki za odwiedziny :)

Więc tak :

- Schuco - http://www.mielczarek.winkhaus.pl/ - jak na razie jestem bardzo zadowolony, cena jaką dostałem zamaiata wszystkie inne wyceny :D

- brama może i piękna, ale jeszcze jej nie ma :wink: To tylko wizualizacja z projektu jeśli chodzi Ci o avatar przy moim nicku.

- za domek dziękuję :lol: Wiem, że piękny 8)

- a stropu nie ma, tylko kawałek nad garażem - jak to wygląda - możesz popatrzeć w dzienniku, są tam zdjęcia jak to wszystko od wewnątrz jest zrobione.

pozdrawiam, majki

• 2 weeks później...