Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Majki

Wychylam się w końcu z ukrycia. Przepraszam, ze napiszę długi post, ale tak to jest jak się tak człowiek zbiera i zbiera w sobie.

Od jakiegoś roku wpadam popodglądać do Ciebie i już nie raz chciałam o coś zapytać.

Ale zawsze też pomyślałam ze już pewnie ze 100 razy odpowiadałeś na takie pytanie i nie będę Ci truć. W nadziei, ze kiedys znajdę czas żeby dokladnie przeczytać Twój dziennik i komentarze i ze znajdę odpowiedzi;).

Tyle ze zwykle padam na pysk po robocie, bo ostatnio do domu zjeżdżam w okolicach 21, a wychodzę o 8 :( --- (trzeba zarabiać na budowę) --- więc nigdy się mi to nie udało.

No i w koncu nadeszła ta wiekopomna chwila, ale tylko dzięki temu ze dopadł mnie jakis wirus i od 3 dni mnie poniewiera uniemożliwiając pracę.

W chwilach bezgorączkowych, przewertowałam:

1. cały Twój dziennik budowy 29 stron 

2. 85 stron komentarzy z odpowiedziami

3. i 3 strony z domem po zamieszkaniu

prawie ze jednym tchem ;) w sumie zajęło mi to z 10 godzin (!!!!) ;)

No to chyba wypada się przedstawic - budujemy się w Rokicinach pod Łodzią, projekt Orchidea firmy Arch-dom, też porterówka z częścią poddasza ok. 30m2 wydzieloną na tzw. składzik (choć mąż ostatnio zainspirowany pobytem w Gołębiewskim podczas urlopu, ma pomysła na domowe spa na górze… ;) ale in real to chyba wtedy tylko jakbyśmy w totolotka wygrali ;) Powierzchniowo chyba też podobnie – my ok. 160 m2.

Jesteśmy tuż przed wykończeniami i zawzięłam się z tym czytaniem, bo Ty tak pięknie i rzeczowo piszesz…. Nie mówiąc juz o tym ze proponowane przez Ciebie rozwiązania są klasycznie ponadczasowe, eleganckie i takie ze chciałoby się mieć wszystko takie samo.

Najbardziej podobają mi się u Cię:

1. ogrodzenie (kombinuję podobne, jeśli możesz to proszę na PW ten projekt rozsyłany hurtowo do pozostałych ;) i namiary na wykonawcę)

2. łazienki (deszczownica i szyby prysznica super, wanna też !!)

3. kominek (cholera a już mialam projekt na swój – taki bardziej futurystyczny, z zaokrągloną obudową do samego sufitu z blachy ocynkowanej i zobaczyłam Twój i teraz zgryz – ze chcę podobny)

/edit/ wstawiam tu linka do mojego pomysłu na kominek

http://muratordom.pl/galerie/wnetrza/orchidea-aranzacja,1082,28132/ /edit/

Podsumowując – WIELKI SZACUN !!! Za budowę, wykończenia, piękne zdjęcia, rzeczowe a czasami piękne opisy, za wrażliwość, za pozytywne nastawienie do pytających, za dobre rady.

Mój ukochany mąż, który do tej pory radził sobie z kwestiami budowlanymi jak mógł (przy okazji tyrając po 12-16 h dziennie w normalnej robocie – żeby zarobic na budowę ;), nie mając wcześniej zadnego doświadczenia w tym temacie, jest o Ciebie zazdrosny !!! ;)

Przez 2 ostatnie dni słyszał peany i zachwyty nad Tobą ;) … ale ogrodzenie mu się podoba :evil:

A co do roboty… bardzo mi przykro, bo wiem jakiego ja stresu bym dostała mając na głowie kredyt – jeśli chcesz napisz mi na PW co dokladnie te „komputery” znaczą, stary mój dyrektoruje w IT firmie i szukają programistów. No chyba ze Ty sam dyrektor to nie będę mu konkurencji i w tej dziedzinie Twoją osobą robić ;)

UFFFFF…… sorki ze tak długo, ale w sumie Ciebie czytamy to i Ty poczytaj nas ;)

Edytowane przez Magdalllena

Z góry przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ... Chwilowe znów problemy z TP w domu powodują, że nie jestem dość na bieżąco :(

Bardzo dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie tego co piszę. To banał, ale to uświadamia, ze warto pisać i dzielić sie swoimi przemyśleniami z innymi.

A jeśli jeszcze się komuś to podoba, to po prostu czysta radość :)

Punktowo ;) :

1. Podeślij swojego maila to wyślę projekt

2. Tak, nieskromnie powiem, ze nam się też podobają :) Używanie to przyjemność i szyba od prysznica, z powłoką przeciw osadzaniu kamienia i wody - super :)

Celem było posiadanie prysznica, w którym nie obijam sie od ścianek przy myciu ;) , mam swobodę na wytarcie się, ogólnie jest przestrzeń :)

3. Kominek - projekt Moja Małżonka :) Już sie nie będe rozpisywał o moim zdaniu nt. kominków z półeczkami, światełkami i innymi cudownymi dodatkami ;) Jesteśmy zadowoleni i z wyglądu i z działania - grzeje cudownie :)

Jeszcze raz dziękuję za wizytę i miłe słowa. "Zaglądajcie", czytajcie, jeszcze troche popiszę ... ;)

pozdrawiam serdecznie, majki

... Chwilowe znów problemy z TP w domu powodują, że nie jestem dość na bieżąco :(...

Widzę że nie tylko ja mam problemy, a to dość dziwne, bo nie sądzę abyśmy na tej samej centrali jechali :) Ulica obok nie ma problemów, a mnie zaczyna to irytować... wrrr. Nie mówiąc o niestabilności łącza.

Co do brodzików, czy wymagane jest kładzenie brodzika na stelażu producenta, czy mogę położyć na wylewce, oczywiście równej? Mam na myśli zrobienie brodzika na poziomie podłogi.

Pozdro

Widzę że nie tylko ja mam problemy, a to dość dziwne, bo nie sądzę abyśmy na tej samej centrali jechali :) Ulica obok nie ma problemów, a mnie zaczyna to irytować... wrrr. Nie mówiąc o niestabilności łącza.

Co do brodzików, czy wymagane jest kładzenie brodzika na stelażu producenta, czy mogę położyć na wylewce, oczywiście równej? Mam na myśli zrobienie brodzika na poziomie podłogi.

Pozdro

U nas był na wylewce, bo jest max. płaski. Dzięki temu w zimę mamy od podłogówki pod nim ciepło w nóżki :) W lato nie przeszkadza chłodna podłoga.

pozdrawiam, majki

U nas był na wylewce, bo jest max. płaski. Dzięki temu w zimę mamy od podłogówki pod nim ciepło w nóżki :) W lato nie przeszkadza chłodna podłoga.

pozdrawiam, majki

a wylewkę się robi pod taki brodzik w ogóle? Bo nam Boguś zostawił to miejsce nie wylane, mówił, że się wylewa na świeżo, żeby taki płaski brodzik "ułożył" się na takiej świeżej wylewce.

a wylewkę się robi pod taki brodzik w ogóle? Bo nam Boguś zostawił to miejsce nie wylane, mówił, że się wylewa na świeżo, żeby taki płaski brodzik "ułożył" się na takiej świeżej wylewce.

Miałem zrobiona normalnie, zalana podłogówka jak w całej łazience.... W sumie pierwsze słyszę o czymś takim ... Może mało słysząłem ;)

Ach ten Boguś .... :(

pozdrawiam, majki

PS. Też Wam nie kazał polewać wylewek i tylko przykryć folią ... ? Bo ja teraz bym systematycznie zraszał, nie spaliłoby ich tak jak moich ....

(...) PS. Też Wam nie kazał polewać wylewek i tylko przykryć folią ... ? Bo ja teraz bym systematycznie zraszał, nie spaliłoby ich tak jak moich ....

U nas tylko raz kazał dzień po wylaniu i potem już pod folię bez polewania. I są bez zarzutu. Ale my robilismy wylewki w październiku więc upałów nie było.

U nas tylko raz kazał dzień po wylaniu i potem już pod folię bez polewania. I są bez zarzutu. Ale my robilismy wylewki w październiku więc upałów nie było.

No to się uczy ;)

Bo u nas tez były w październiku, kazał tylko przykryć folia malarską na 2-3 tygodnie i już ....

Mimo tego, że były pod ta folią cały czas wilgotne, to wierzch wylwewk jest tzw. spalony. Czyli beton związał na bardzo twardy na grubości 2-3 cm a pod spodem jest o wiele słabszy. Wyszło przy sprawdzaniu wytrzymałosci pod parkiet. Zrywało placki wylewki tej wierzchniej mocnej odrywając od tej słabszej.

Teraz to bym nic nie przykrywał, tylko rosił woda przez 2 tygodnie i już.

Nie jest jednak tak, że są słabe, czy same pękają, ale jak to się mówi : kwas pozostał ...

pozdrawiam, majki

PS. dziękuję ...

Miałem zrobiona normalnie, zalana podłogówka jak w całej łazience.... W sumie pierwsze słyszę o czymś takim ... Może mało słysząłem ;)

Ach ten Boguś .... :(

pozdrawiam, majki

PS. Też Wam nie kazał polewać wylewek i tylko przykryć folią ... ? Bo ja teraz bym systematycznie zraszał, nie spaliłoby ich tak jak moich ....

kazał podlać raz i przykryć folią, ale podlaliśmy 2 razy :D na razie jest ok, ale wylewki mają tydzień :) i w kotłowni zostawili ślady po nakładkach na butach! nie zatarli tego!

.... ja rozkłądałem sam styropian i mi zeszło gdzieś 1,5 miesiąca ... Boguś wpadł i wylał co swoje w 2 dni.

U znajomego w 3 dni rozłożył styro i wylał zupkę. Powierzchnia w sumie taka sama.

Widziałem te "rozłożony" styropian ... Szkoda gadać ...

pozdrawiam, majki

.... ja rozkłądałem sam styropian i mi zeszło gdzieś 1,5 miesiąca ... Boguś wpadł i wylał co swoje w 2 dni.

U znajomego w 3 dni rozłożył styro i wylał zupkę. Powierzchnia w sumie taka sama.

Widziałem te "rozłożony" styropian ... Szkoda gadać ...

pozdrawiam, majki

ha ja styro rozkładałam sama. Tzn taki miałam plan, że w garażu, kotłowni i pomieszcz gosp. zrobię to sama w jeden dzień, w sumie jakieś 55m2, dwie warstwy na zakładkę, plus dwie warstwy folii. Głupia ja! Na szczęście pomagał ojciec i jego pracownik- dłubaliśmy 7 godz! Najgorsza była kotłownia.

Na szczęscie to już za nami. Teraz głowię się jak ja wygrzeję wylewkę, bo gazu na razie niet :( NIektórym to już liczniczek bije, ech... :)

ha ja styro rozkładałam sama. Tzn taki miałam plan, że w garażu, kotłowni i pomieszcz gosp. zrobię to sama w jeden dzień, w sumie jakieś 55m2, dwie warstwy na zakładkę, plus dwie warstwy folii. Głupia ja! Na szczęście pomagał ojciec i jego pracownik- dłubaliśmy 7 godz! Najgorsza była kotłownia.

Na szczęscie to już za nami. Teraz głowię się jak ja wygrzeję wylewkę, bo gazu na razie niet :( NIektórym to już liczniczek bije, ech... :)

Zgadza się ... ja nie wiem jak ludzie to robią w 3 dni jak nieraz piszą w całym domu ... Ja to robiłem tylko popołudniami i to jeszcze z przerwami na życie ;) tak po 3-4 godziny dziennie i zeszło tyle czasu ... Ale wiem, że jest dobrze :)

A liczniczek bije ... ale bez jakiegoś wielkiego szału :) ;)

pozdrawiam, majki

majki - jak wyniki pracy reku po ociepleniu przy mrozach

No "mrozy" to teraz takie byle jakie ;)

Ale wyniki bardzo obiecujące i fajne :) Obecnie przy temp. od +5 jaki były niedawno do teraz -2,3 nawiewa stale +16-17 stopni.

Sprawdza się umieszczenie jednego z wyciągów powietrza na samej górze wysokiego salonu. Gdy napalę w kominku i masa powietrza gorącego tworzy "poduszkę" u góry, wyciągana jest do reku i mocno podgrzewa powietrze nawiewane.

Reku cały czas pracuje na 1 stopniu, wystarcza w zupełności do zwentylowania domu. Czasem przy gotowaniu właczamy na 2-3 stopień.

Wietrzenie w domu - nowe doświadczenie - reku na "3" na jakieś pół godziny i przewietrzone :)

Wilgotność w sumie stała 40%. Widze że sprawdzają się nawilżacze na kaloryferach.

pozdrawiam, majki

Witam

trafiłem tutaj za radą adi1964, idąc tropem brink'a renovent'a i niskich temperatur,

ale po kolei mam rekuperator renoventa, przewody izolowane w rękawach wełny na poddaszu nieogrzewanym, sam reku w kotłowni gdzie jest ok 10-12st na zewnątrz 0st a z reku wieje 6 góra 8 stopni jak napalę w kominku, czyli wypisz wymaluj jak kiedyś u ciebie, i tu moje pytanie, czy zanim ocieplałeś rury to były całkiem gołe czy miały standardową izolację ok 3-4cm, ile masz teraz, 10cm jak piszesz w dzienniku czy więcej? o ile wzrasta temp. na wylocie jak napalisz w kominku? też tam jeden wyciąg przy kominku i u mnie różnica póki co jest minimalna 1-2st:(