Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

witam,

pięknie macie urządzony dom i okolicę. Jestem pod wrażeniem kuchni. Ale mam pytanie techniczne - jak masz doprowadzony gaz do płyty na tym półwyspie? Na ścianie widziałam jakby taki panel, czy tam idzie rura? Jeśli tak, to jak jest doprowadzona już do samej płyty? Chcę gazówkę na wyspie i okazuje się, że przepisy są takie, że nie ma jak tego zrobić.

Bardzo ładne te drzwi wejściowe i tanie. Wyceniałam Adeco zwykłe bez żadnych szybek i wyszły mi 10 tys. zł Napiszę do tego Twojego dostawcy - może robi zlecenia też dalej. Pozdrawiam i życzę powodzenia

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

pięknie macie urządzony dom i okolicę. Jestem pod wrażeniem kuchni. Ale mam pytanie techniczne - jak masz doprowadzony gaz do płyty na tym półwyspie? Na ścianie widziałam jakby taki panel, czy tam idzie rura? Jeśli tak, to jak jest doprowadzona już do samej płyty? Chcę gazówkę na wyspie i okazuje się, że przepisy są takie, że nie ma jak tego zrobić.

Bardzo ładne te drzwi wejściowe i tanie. Wyceniałam Adeco zwykłe bez żadnych szybek i wyszły mi 10 tys. zł Napiszę do tego Twojego dostawcy - może robi zlecenia też dalej. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Dzięki :)

Tak, ten panel na ścianie to ukryta rura od gazu idąca po ścianie, schodzi na sam dół i idzie po podłodze na wierzchu, między tyłem szafek a blendą zakrywającą ich tył.

Da się i zgodnie z przepisami :)

pozdrawiam, majki

Majki a Ty masz rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka po chałupie czy nie? I czy ja dobrze wyczytałam w dzienniku, że w salonie masz obok nawiewu także "wywiew" do reku gdzieś właśnie koło kominka ?

Nie.

W salonie mam nawiew od reku, po przeciwnej stronie kominka. Nad kominkiem na samej górze mam jeden z wyciągów od reku. Zabiera stamtąd gorącą "poduszkę" powietrza jaka tam się tworzy i dogrzewa nią powietrze nawiewane do pomieszczeń.

Przy paleniu kominkiem, na nawiewie rośnie temperatura o 2-3 stopnie do reszty pomieszczeń.

pozdrówka, majki

Dzięki :)

Tak, ten panel na ścianie to ukryta rura od gazu idąca po ścianie, schodzi na sam dół i idzie po podłodze na wierzchu, między tyłem szafek a blendą zakrywającą ich tył.

Da się i zgodnie z przepisami :)

pozdrawiam, majki

dzięki, tylko, że u nas ma być wyspa, a nie półwysep, więc ten panel musiałby iść przez całą ścianę. Trzeba to rozważyć.

dzięki, tylko, że u nas ma być wyspa, a nie półwysep, więc ten panel musiałby iść przez całą ścianę. Trzeba to rozważyć.

Korytko w podłodze na rurę od gazu ?

Rura wychodząca centralnie pod wyspą z podłogi ?

Zaaranżowana mała ścianka z GK schodząca z sufitu na wyspę i tam ukryta rura od gazu ?

Gdybam ? ;)

pozdrawiam, majki

Korytko w podłodze na rurę od gazu ?

Rura wychodząca centralnie pod wyspą z podłogi ?

Zaaranżowana mała ścianka z GK schodząca z sufitu na wyspę i tam ukryta rura od gazu ?

Gdybam ? ;)

pozdrawiam, majki

rozważaliśmy ten pierwszy wariant - takie korytko będzie się jednak brudzic. W weekend spotkanie z instalatorem i spytam o Twoje pomysły, dzięki

W sumie nie wiem ... Ale odczuwalnie są ciepłe, szczelne, jak dotyka się ręką czy samych drzwi czy naświetla to nie czuć jakiegoś ogromnego zimna ;)

Czekam w sumie cały czas na człowieka od kamery termowizyjnej to będę miał konkrety.

pozdrawiam, majki

Prześlesz namiary do tego człowieka na priv?

Nie bardzo ... to grzecznościowo kolega, sprzęt firmowy ... I tak jak na razie sam nie wiem czy zdecyduje się / będzie mógł do nas przyjść ....

Wybacz ....

pozdrawiam, majki

Edytowane przez majki
.

Majki sorki, może powtórzę pytanie zadane już wcześniej ale co tam ... chciałem podpytać jakiego producenta masz centralkę od Reku? I czy można ją tak bez problemu poobkładać styropiankiem.

Masz też z tego co czytam wyciąg reku przy kominku - u nas o dziwo jest nawiew, wykonawca twierdził, że wówczas ta ciepła poducha jest rozbijana. Osobiście też obstawałem przy wyciągu i pobraniu ciepełka na cały dom, ale on twierdził, że tak jest lepiej ... nie wiedząc, że u Ciebie jest inaczej nie miałem nawet podstaw do dyskusji :-)

My wreszcie mamy ciepełko z pompy, ale ta skubana warczy i brzęczy, a niestety ścianka 11,5 cm z Ytonga nie należy do najlepiej wygłuszających i w pokoju za kotłownią ją słychać, dlatego myślę czy też nie obstawić jej wełną czy styro.

Zapytam jeszcze w kwestii sufitów, jeżeli opuszczałeś sufit w jakimś miejscu (chodzi mi o takie dodatkowe zejście np nad stołem, wyspą czy coś) to o ile jest to obniżenie. Moi fachowcy twierdzą, że 10 cm wystarczy moim zdaniem to trochę mało i przydałoby się jakieś 15 może więcej, ale nie mam pewności - z góry dzięki za jakieś wytyczne :-)

Majki sorki, może powtórzę pytanie zadane już wcześniej ale co tam ... chciałem podpytać jakiego producenta masz centralkę od Reku? I czy można ją tak bez problemu poobkładać styropiankiem.

Masz też z tego co czytam wyciąg reku przy kominku - u nas o dziwo jest nawiew, wykonawca twierdził, że wówczas ta ciepła poducha jest rozbijana. Osobiście też obstawałem przy wyciągu i pobraniu ciepełka na cały dom, ale on twierdził, że tak jest lepiej ... nie wiedząc, że u Ciebie jest inaczej nie miałem nawet podstaw do dyskusji :-)

My wreszcie mamy ciepełko z pompy, ale ta skubana warczy i brzęczy, a niestety ścianka 11,5 cm z Ytonga nie należy do najlepiej wygłuszających i w pokoju za kotłownią ją słychać, dlatego myślę czy też nie obstawić jej wełną czy styro.

Zapytam jeszcze w kwestii sufitów, jeżeli opuszczałeś sufit w jakimś miejscu (chodzi mi o takie dodatkowe zejście np nad stołem, wyspą czy coś) to o ile jest to obniżenie. Moi fachowcy twierdzą, że 10 cm wystarczy moim zdaniem to trochę mało i przydałoby się jakieś 15 może więcej, ale nie mam pewności - z góry dzięki za jakieś wytyczne :-)

Po kolei ;) :

Centrala to Brink Renovent 400 ( Large ) - bez problemu poobkładąłem styrop, klejony na silikon do ścianek, trzyma ok, a jakbym chciał się dostać to po prostu odklejam płytę styro i już - przykleje z powrotem.

Przy kominku wyciąg - nawiew moim zdaniem bez sensu. Bo co ten nawiew zrobi ? Przecież to jest mały strumień rzędu 100m3/h więc nie rozdmucha tego po domu ... Wyciąg jest w/g mnie logiczny, u nas się sprawdza, w mroźne dni, działa trochę jak GWC po napaleniu w kominku ;)

Nie mam opuszczanych sufitów. Nie mam ufo ;)

pozdrawiam, majki

Po kolei ;) :

Centrala to Brink Renovent 400 ( Large ) - bez problemu poobkładąłem styrop, klejony na silikon do ścianek, trzyma ok, a jakbym chciał się dostać to po prostu odklejam płytę styro i już - przykleje z powrotem.

No proszę czyli u mnie ten sam klocuszek pracuje :-)

Przy kominku wyciąg - nawiew moim zdaniem bez sensu. Bo co ten nawiew zrobi ? Przecież to jest mały strumień rzędu 100m3/h więc nie rozdmucha tego po domu ... Wyciąg jest w/g mnie logiczny, u nas się sprawdza, w mroźne dni, działa trochę jak GWC po napaleniu w kominku ;)

Właśnie tak to argumentowałem, jednak nie dali się przekonać - siłą rzeczy wydaje mi się, że ciepełko i tak trafi do reku, tyle tylko że zajmie mu to więcej czasu.

Nie mam opuszczanych sufitów. Nie mam ufo ;)

pozdrawiam, majki

Ładnie, ładnie, u nas w takim razie będzie kilka "ufów" :-)

Majki, super domek. Ja jestem na razie w lesie (dosłownie) i, jak się ostatnio okazało, w wodzie :( Ale mam nadzieję, że w końcu też będę urządzać swoją chałupkę i w związku z tym mam dwa pytania:

1. co to jest przy zlewie w kuchni, takie dwa małe jakby kraniki?

2. możesz zdradzić ile kosztowały Twoje sofy?

Dzięki, pozdrawiam :)

Majki, super domek. Ja jestem na razie w lesie (dosłownie) i, jak się ostatnio okazało, w wodzie :( Ale mam nadzieję, że w końcu też będę urządzać swoją chałupkę i w związku z tym mam dwa pytania:

1. co to jest przy zlewie w kuchni, takie dwa małe jakby kraniki?

2. możesz zdradzić ile kosztowały Twoje sofy?

Dzięki, pozdrawiam :)

Hej :)

1. Dozowniki, Teka - do mydła w płynie i płynu do zmywania naczyń

2. Trudne pytanie ;) Podam na PW.

pozdrawiam, majki

Cześć Majki:D

Mógłbyś się podzielić namiarem na stolarza, który robił Ci kuchnię?http://smileys.smileycentral.com/cat/23/23_132_6.gif

I pytanie mam, właśnie dotyczące kuchni: na fotkach widzę, że kuchenkę(ki) i zlew masz położone na blacie, czy nie chciałeś by były wpuszczone w blat i zlicowane, czy może były jakieś inne przeciwwskazania? Ja właśnie mam dwie sprzeczne informacje... w jednym miejscu powiedzieli mi, że to niemożliwe, bo blat "spuchnie" w innym gość mówi, że trzeba zasilikonować i będzie ok:o Rozgryzałeś temat?