Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Majkiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W/g projektu szerokość 116 cm. Mam odczucie, że to "szeroko", tzn, nie czuję jakiejś przerażającej "wąskości" :wink:

Ponieważ ścianki budowane dokładnie jak na projekcie, więc zakładam ( nie mierzyłem jeszcze ), że wymiar istotnie się nie zmienił.

pozdrawiam, majki

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

poszukaj parapetów granitowych tutaj http://www.ms.pl/index.php/produkty/poznaj_magie_kamienia/parapety

ja zamawiałam z tej firmy okna i pan mi wycenił parapety zewnętrzne z granitu na 1700 z robocizną 19 okien zamawiałam tutaj

VERTICAL

ul. Wyszyńskiego 25

95-030 Łódź

tel.: (0 42) 687 20 00

a granit taki http://www.ms.pl/var/ms/storage/images/media/images/katalog_kamienia/granit/zdjecie_duze/carmen_red/645-1-pol-PL/carmen_red.jpg

• 3 weeks później...

Witam!

Czytam Twój dziennik z zaciekawieniem. Ładny parterowy domek się szykuje.

Mam jednak uwagę dotyczacą wprowadzenia wody z rynien do drenażu. Wegług mnie nie jest to dobre rozwiazanie. W przypadku duzych opadów (na jesieni lub na wiosnę) fundamenty będą stały w wodzie, bo drenaż tylko ze studzienką chłonną nie przerobi takiej ilości wody.Jezeli studzienka się zapełni, będzie woda stała w drenażach. Wiem to z własnego doswiadczenia. Drenaż mam tylko wokół budynku (bez wody z rynien) i na wiosnę całe 2 studzienki zapełniły się, przykrywajac odpływy drenazu. Konieczne było pompowanie wody i stałe sprawdzanie studzienek. Rynny są z odzielnym wyprowadzeniem wody(nie do studzienek !), i w czasie deszczu lecą nieprawdopodobne ilości wody (dach ok 200 m2). Zobacz co bedzie się działo w razie najblizszych opadów. I jeszcze jedno. Załóż na końcach rur spustowych rewizje spustowe z sitkami, bo różne ścieci lecą z dachu. W razie, jak sie cos zatka, to bedzie problem. Nie mówiąc już o tym, że drobne ścieci będą zalegać w rurze drenażowej. Nie zamulisz jej, bo jest geowłóknina, ale ścieci będą w środku rury i te maga zatykac otwory w rurce.

Ale się rozpisałam.

Życzę powodzenia w dalszych pracach.

brzoza70 - dzięki za czytanie i odwiedziny :D

Naturalnie masz rację, może nie dopisałem dokładnie - studnia chłonna, tak sobie to nazywam, to będzie raczej zbiornik na wodę ... Na stałe będzie tam pompa do brudnej wody, o sporej wydajności i woda jaka sie tam pojawi, będzie pchana do rowu melioracyjnego. A wiem, wody może być sporo, ja mam prawie 400m2 dachu ... :-?

Także woda w drenażach stać nie powinna :wink:

Co do rewizji naturalnie się pojawią, To co teraz widać to rozwiązanie tymczasowe - potem przy każdej rynnie będzie taki "koszyczek" który będzie zbierał liście, czy co tam wpadnie ...

pozdrawiam, majki

Agata i Łukasz - dzięki za odwiedziny :D

Kąt dachu podam jak sprawdzę w domu w projekcie, nie chcę stwarzać, ale coś około 23-25 stopni. Miał z założenia być "płaski", taki bungalow 8)

A okna - chodzi Wam o te okna na "pierwszym planie" ? Wys 1,6m/szer 1,8 m.

Jakiekolwiek o innym /mniejszym/ wymiarze były by za małe - nie pasowałyby że tak powiem "stylistycznie" do dość sporej ściany i "ginęłyby" w elewacji.

pozdrawiam, majki