Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sójka II - po mojemu... Komentarze

Inż.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć,

Postanowiłem, że w każdym pokoju na poddaszu, klatce schodowej i łazience zrobię kanały wentylacyjne, żeby mieć spokój z wilgocią...

Tak do końca nie wierzę w wentylację przez okna np. w zimę...

Rury spiro to standard jeśli chodzi wentylację:

http://tablica.pl/oferta/rury-spiro-flex-5m-harmonijkowe-ksztaltki-rozne-IDldn9.html

Dla każdego pokoju montuję kanał 100, łączę je poprzez trójnik, i wyprowadzam na zewnętrz rurą o średnicy 125-150mm.

Dla łazienki niezależna rura 125mm i wentylator...

Obie rury wyprowadzam w ścianie szczytowej, później zaślepię to jakąś ładną kratką...

Jeszcze zastanawiam się nad montarzem przepustnicy, aby zabezpieczyć się przez cofką powietrza do środka...

Wełnę jaką wybralismy to ISOVER UNI mata, 0,039W/m2K

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/Uni-Mata

Wełna szklana, powiem ze przy układaniu nie ma problemu, nie jest specjalnie gryzaca,

a nawet wręcz przeciwnie, biorac pod uwagę co ludzie piszą o układaniu wełny,

jak zabezpieczają się... to ja w normalnych ciuchach układam i tylko okulary mam...

maska to wymóg pyłu jaki zbiera się z wełną z pokłogi, bo sama wełna nie pyli...

U nas jest między jętkami 18cm i na wierzch 10 cm...

Jak szukalismy wełny, to nalataliśmy sie, zależało mi na tej 18cm aby była,

a w marketach nie maja takiego wymiaru,

po za tym nie polecam tych Castoramowych, super promocji...

należy zwracać uwagę na współczynnik przewodzenia ciepła i ciężar własny (gęstość)...

wybrać jakiś kompromis... finasowo-jakościowy...

Wełnę marketową warto też kupić, 1-2 rolki do utykanie gdzie się da...

Dodatkowo powiem, że udało nam się dostać wełnę mineralną twardą ROCKWOOL PanelRock i PanelRok F...

http://przewodnik.rockwool.pl/produkty/panelrock-f.aspx

Ta to dopiero pyli...

Stosują ją na sufit podwieszany, dobrze przylega do ścian, kładą ją ponad 0,5m nad stelażem, wiec będzie ciepło...

Jeśli możesz zastanów się nad twardą, chodz powiem, że nic nie stracisz jak będzie rolkowa na strop...

W Waszym przypadku można sobie sprawę ułatwić, układając legary pod podłogę strychu, tak żeby dzielić całą rolką na pół...

Jak bedziesz cieła rolką to przed rozpakowaniem, jak jest jeszcze w foli... bez problemu ostry kuchenny nóż 30-40cm straczy...

Koniecznie w każdym pokoju należy zastosować folię koloru żółtego...

Więcej grzechów nie pamiętam... postaram się zrobić wyczerpójący temat jak zabudowuję poddaszę...

• 2 weeks później...

Bą żur :) Wpadłem zerknąć, jak prace i coś mnię w oczy zakłuło... Czyżbym widział łączenia płyt krzyżowo na zejściu sufitu ze skosem?

Inż, bój się Boga, bo Cię normalnie anatemą obłożą JM Flash i Rom-Kon ;)

Jeśli nie zacząłeś jeszcze spoinować, to spróbuj pozmieniać miejscami płyty tak, aby łączenia wychodziły na zakładkę.

zależało mi na tej 18cm aby była,

a w marketach nie maja takiego wymiaru,

To ja tez sie nalatam. Mam 20cm krokwie, odejmujac przerwe (dylatacje) pomiedzy ociepleniem a membrana zostaje mi 18- 19cm. Kupiles przez Internet? Z checia dalabym druga warstwe tylko 5cm zamiast 10cm , zeby nie pomniejszac i tak malych pokoi. Ale nie wiem czy to aby nie za malo.

PS. Dobrze, ze jeden nad drugim czuwa. Czasem nie sposob o mala pomylke, a tak jesli jeszcze mozna cos poprawic jest git :)

Cieszę się że ktoś czuwa... ale musiałem trochę poczekać na tego czuwajace:)

Jak jest się na budowie, i czas i temperatura przeszkadza to zdarzają się błedy...

Plusem jest to, że mogę sobie zawsze wrócić... bo robię etapowo... nie ma gotowo...

na stelażu podciągałem się... nawet nie drgnoł...

Dzięki Martinezio za czuja...

Do MSU - kupowałem w składzie bud... cenę wydzierałem jak lew... i nawet teraz widzę, że jeszcze ceny tak nisko nie spadły...

Ile ci wychodzi po podłodze pokoje? jak nie mniej niż 12-15m to spokojnie... a skos aż tak dużo nie zabiera... jak ścianka kolankowa jest wysoka...

Spoko :) Dla mnie to żaden problem, ale nie jestem w stanie ogarnąć wszystkich tematów i też robię "etapowo" :D

MSU: ja bym dał grubszą wełnę. To aż tak bardzo nie ograniczy pokoi, bo schodzisz de facto z wysokości, a nie z powierzchni podłogi ;) Za to zyskujesz spore oszczędności w energii co.

Ja mam u siebie 18+12 :)

Martinezio - więc wiesz o czym mówie... niby dłużej schodzi... ale człowiek jakoś spokojniejszy jak może bez bólu poprawić...

MSU - nie daj się zwieść, ocieplenia trzeba dać... weź pod uwagę, że z czasem wełna osiada pod własnym ciężarem...

Jeśli nie powstrzymują cię kwestie finansowe to tylko 18 między krokwie a może nawet 20.... a na wierzch 10...

Powiem ci jeszcze dodatkowo, że znacznie lepiej układa sie wełnę grubszą, lepiej trzyma kształt... bo nie miła sytuacja przy układaniu jak wyskoczy z pomiedzy stelaży akurat jak przyklejasz folię...

Naprawdę nie będziesz żałować...

Postaram się zrobić trochę szczegółowych fotek na nowym pokoju... do oceny...

Chodz ostatnie oznaki zimy nie wróża dobrze... chybą się lepiej ubiore :)

Od membrany paroprzepuszczalnej nie trzeba robić dylatacji. Dylatacja jest niezbędna przy pełnym deskowaniu, aby ew. wilgoć z desek nie wchodziła w wełnę, tylko przepływ powietrza mógł spokojnie deski oszuszyć :)

no widzisz, ja sie nie upieram specjalnie na tą dylatacje :), ale na przyklad w instruckji Rockwool'a (film instruktazowy) podaja ze nalezy zrobic odstep od membrany i nie dociskac do konca.

Hmm... To widocznie jakaś nowinka, albo przerost formy nad treścią... Membranę stosuje się właśnie po to, aby m.in. zlikwidować dylatację i zwiększyć grubość izolacji termicznej. Membrana jest sucha i nie ma możliwości przechowywania w sobie wody w żadnej postaci. Co innego drewno - te dość skutecznie potrafi zmagazynować sporą ilość wody i stąd konieczność dylatowania.

No, ale ok - jeśli producent zaleca, to lepiej się stosować do zaleceń, aby nie utracić gwarancji. Dlatego też ja u siebie nie mam Rockwoll-a ;) Jak dla mnie to za droga marka.

MSU podeslij te info o tej przerwie wentylacyjnej...

Ja znalezłem cos takiego i nie ma tutaj nic o szczelinie...

http://przewodnik.rockwool.pl/elementy-budynkow/stropodachy-wentylowane-i-poddasza/ocieplenie-dwuwarstwowe-polaci-dachowej-poddasza-uzytkowego-–-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej.aspx?page=3597

U siebie kładłem 18 tyle co wysokość krokwi...

Jeśli chcesz robić pustkę wentylacyjną to musisz przy okapie dachu i ściany mieć szczelinę wentylacyjnę...

a często się o tym zapomina i przykleja styropian do samego dachu...

Uwaga montażowa:

widziałem na filmie instruktażowym jak układają 2 warstwę twardą wełną, powiem ci ze ekstra układa się z rolk...

Kroisz na wysokość - 40cm i lecisz z rolki między profile... zobaczysz jak bedziesz sie bawiła...

Przeca pisze, ze sie nie upieram - ja dopiero sie ucze, czytam, łaze po watkach i ogladam :) A jak wyjdzie - zobaczymy

Tutaj jest link do poddasze jest nasze z tym filmem ( post 5732)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...&p=5125191

Inz, mozesz wylinkowac ten film instruktazowy - z checia obejrze w celach edukacyjnych :D

Obejrzałęm, oceniam na 3+...

producent zaleca pozostawienie przestrzeni wentylacyjnej...

Ale nie jest ona konieczna...

Pare uwag:

1. ciekawiło mnie w jaki sposób mocuja folię żółtą - nie było:P

2. zaleca się sklejenie membrany na łączeniach... ja skleiłem i powiem że odrazu czuć, że nie wieje:)

3. nie podoba mi się jednek sposób mocowania na ES, grzybki wydaję się mocniejsze... chodź rodzą pewne broblemy...

4. nie przywiązali wełny między krokwiami... a stanowi to istotny ciężar dla stelaży...

Dobrym sposobem jest robić poddasze gdy wieje, odrazu czuć czy gdzieś nie dalismy ciała...

• 4 weeks później...