Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sójka II - po mojemu... Komentarze

Inż.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

To co otwieramy sezon:) Ja po dzisiejszym dniu czułam miesnie wszedzie, cos tam dzialalismy przez zime, ale tylko tak na pol gwizdka. Jak przez weekend wzielismy sie konkretnie, to sa skutki :cool:

PS.Brodzik, terra czy pacyfik ( zeby nie bylo, ze sie nie znam na inspirach :cool:)) Tez celujemy w jak najnizszy, a najlepiej 3cm

• 2 weeks później...

Witam,

odp. Kalio:

Podwyższyłem do 2,9 - 3,0m w pokojach, w korytarzu będzie chyba z 3,2m... garderoba jedynie bedzie miała sufit ponizej jetek na 2,38m... w przypadku tego pomieszcznia nie ma potrzeby...

odp. MSU:

Oj koleżanka się zepsuła po zimie...

Proszę bardzo zgapiać:) zastanawiam się czy nie zebrać kanały z pokoi i nie wyprowadzić je do łazienki a dopiero z łazienki wywalać jednym kanałęm z wentylatorkiem.... zawsze odzyska sie część ciepła... a raczej opóźnij jejgo wyrzucenie na zawnątrz... muszę pomysleć...

Chcę wełnę skończyć już w kwietniu - jest szansa - bo jak sie ciepło zrobi to bedzie masakra:) tzn wszystko się do człowieka będzie lepiło:)

Na budowy samoroby !!!

Chcę wełnę skończyć już w kwietniu - jest szansa - bo jak sie ciepło zrobi to bedzie masakra:) tzn wszystko się do człowieka będzie lepiło:)

Na budowy samoroby !!!

Z tą samą myślą chcę przed słońcem wrzucić chociaż warstwy międzykrokwiowe na skosach. Myślę, czy warto wrzucać kratki wentylacyjne na stryszku na szczytach. Nie widzę nic optymalnego wizualnie :/ Chyba pozostawię wentylację okapowo-kalenicową...

Dobry pomysł z tą wełną między krokwie, chodz nie wiem czy nie zrobisz sobie niedzwidziej przysługi... bo później będziesz musiał przykręcić grzyby...

Wentylacja ja u siebie robię tylko w jednym szczycie taką wyrzutnię dla wentylacji http://www.went-dom.pl/strona.php?27340 widziałem w składzie po 78zł/125mm.

Chyba sie skuszę... może tobie się spodoba... bo raczej lepiej mieć wentylację nić nie...

Dobry pomysł z tą wełną między krokwie, chodz nie wiem czy nie zrobisz sobie niedzwidziej przysługi... bo później będziesz musiał przykręcić grzyby...

Na te pare centymetrów się zmieszczę - wełna jest elastyczna :) A co do wyrzutni - ładna, ale podobne z nierdzewki tyle że bez tej bajeranckiej pół-kopułki bywają po około 15 zeta. Ja coś podobnego planuję do wyrzutu powietrza z okapu kuchennego przez ścianę.

Witam,

Nie wiem co na to odbuór...

Nie rozumiem Twojej sugesti...

Mam zrobione kanały wentylacyjne w kuchni, jeden będzie grawitacyjny drugi bedzie miał podłaczony wyciąg i bedzie wymuszany tylko podczas gotowania... więc przez 90% swojego życia będzie też grawitacją...

Na poddaszu mam grawitację w pokojach i korytarzu... w łazience jedynie będzie wentylator załączany z oświetleniem... czyli też można będzie go jakoś wydzielić żeby tylko się załączał jak sie będzie siedzieć na tronie... reasumując 90% to grawitacja...

Odeszłem od wentylatora kanałowego, gdyż musiałbym go schować w zabudowie do której nie będą miał dostępu....

A jak się coś odłączy, zepsuje... to bałagan na całe poddasze... już o suszeniu głowy przez żonę nie wspomnę...

Cześć Ciotka...

Maluszek raczkuje jak rakieta... staje już przy sprzęcie (krzesło, meble)

Ma zacięcie do elektryki... oczy trzeba mieć do okoła głowy... oczywiście zabezpieczyłem wszystkie gniazdka, także trochę spokojniej jest...

Ostatnio na budowę powiesiłem maluszkowi huśtawkę na jętkach.... radość synka - bezcenna... za huśtawkę zapłacisz mester...

Żyję chodz jakaś choroba mnie bierze...

W tygodniu ma prawo, na weekend nie można...

Wczoraj spisałem sobie plan ile to jeszcze trzeba zrobić... aż mnie głowa boli...

Mam nadzieję, że uda się i starczy na wszystko pieniędzy...

Powodzenia...

Edytowane przez Inż.

Nie rozumiem Twojej sugesti...

Z tego, co pamiętam, to miałeś pomysł łączenia wyjść z wszystkich pomieszczeń piętrowych do wspólnego kanału poziomego i wyprowadzenie na szczyt w spiroflexach - w poziomie powietrze i tak będzie raczej stało bez wentylatora.

Wczoraj spisałem sobie plan ile to jeszcze trzeba zrobić... aż mnie głowa boli...

Mam nadzieję, że uda się i starczy na wszystko pieniędzy...

Ehhhh doskonale cię rozumiem... Najlepiej, jakby można było siedzieć 24/24 na budowie i mieć na stałe kroplówę z wspomagaczem, aby nie spać i mieć werwę do pracy.

Dobrze kolega pamięta... i już mam na 80% zrobione, została mi tylko rura od korytarza i łazienki...

Szczegóły: wszyskie kanały z pomieszczeń ide do głównego który bedzie leżał z lekkim nachyleniem do wylotu (do góry).

Kanał z łazienki bedzie miał na początku tzn. w pomieszczeni wentylatorek, który bedzie pracował na rzecz tego pomieszczenia...

Na kanale głównym a przed kanełem z łazienki bedzie przepustnica, która bedzie zapobiegała efektowi wmuszenia powietrza do pokoi przez wentylator łazienkowy...

Myślę, że bedzie działać... budynek mam prawie w osi wschód - zachód, jak otworzę okno w pokoju gdzie nie ma słońca to całe powietrze zimne powinno wymusić przepływ przez kanał który na wyrzutnię z drugiej strony która jest nasłoneczniona...

W zimę myślę, że grawitacja będzie śmigać już samoistnie... pozyjemy zobaczymy, napewno bedzie to wymagało przeprowadzenie kilku eksperymentów, ale jeśli zadziałą przyzwoicie... to będę zadowolony...

Czasu na budowie nigdy dość, chociaż żeby ze dwa dni w tygodniu można było posiedzieć, to ile by się zrobiło... co do kroplówki, hmm chyba już możliwość przenocowania w chałupie byłaby wielkim dopingiem... i nie mogę się tego doczekać jak tylko się cieplej zrobi i chodz trochę urlopu człowiek złapie...

Edytowane przez Inż.