Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sójka II - po mojemu... Komentarze

Inż.

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

panie panie, ja twoj dziennik odwiedzam bo wiesz czemu :) szary betonik :)

fajnie idzie tylko mnie pila wkur... denerwuje, bo mi ciecie zawszena bok ucieka :) przyoszczedzilem i kupilem pile DEDRA zamiast czegos markowego i teraz sie wpieniam

ale po za tym idzie fajnie, moze bym sie kurde przekwalifikowal z projektowania maszyn na budowanie scian z BK :)

Cześć,

Spokojnie z tą piłą... kupiłeś dobrą piłę...

Już pokazują i objąśniam...

Żeby dobrze cieła bloczek trzeba troszkę co jakiś czas ZĘBY powybijać...

Kładziesz piłę na jakiś beton, tak żeby wystawały same zęby i wybijasz co drugi zgodnie z firmowymi prowadzeniem...

Później to samo z pozostałymi tylko w drugą stroną... Piła musi z bloczka "ukraść" te 3-5mm przy cięciu...

Zrób tak, a zobaczysz jak idzie...

Ja jedną piłą cały dom postawiłem a jeszcze na 2-3 by strarczyło...

Piła ma to do siebie że zęby zjadą do linii... i trzeba je ponastawiać...

Edytowane przez Inż.

Czesc. Jak widac Ty tez zakamuflowany na poddaszu. Ja mialam juz dosc i musialam zejsc na tydzien, na parter, polozylam gladzie na calym parterze i teraz dopiero czuje gdzie ja mam wszystkie miesnie

A teraz powrot na gore. Pocieszam sie, ze juz coraz mniej zostalo czego i Tobie zycze, oby jak najmiej zostalo

Pozdrawiam no i czekam na zdjecia, dawno nie bylo

Mówisz, że na tydzień zeszłaś na dół...

Ja nie mam aż tyle czasu... chodz będę musiał w tym tamacie pomysleć...

Chcę (uparłem się) skończyć zabudowę, żeby już się nie pyliło... zagruntować... i zaczynam kotłownię i parter...

Bo jakoś trzeba się do tego domku wprowadzić:)

Zdjęcia dorzucę, zmotywowałaś mnie, zrobię przekrojowy pokaz...

niestety... 2 dni temu doktory przerozne zabronily mi budowac... mowia ze jesli sobie zlekcewaze to strace w lewym oku wzrok, wiec na razie sie pilnuje... tym bardziej ze pada...

zabronili tez prowadzis samochod, spawac, siedziec przy kompie (ups...), przy tv, czytac i kurde wszelkaich uciech ktore cisnienie podnosza... szkoda gadac :/

Tomasz a co się stało... organizm przeciażyłeś?

Faktem jest, że twój etap /sami już to prześliśmy/ budowy - zwnoszenie ścian jest obciażający...

Trzeba faktycznie bardzo uważać z obciażeniem...

A co Ci się w oko staneło??

Do MSU:

Powiem Ci, że już na etapie samego stelarza trzeba widzieć jak to bedzie zabudowywane...

Udało mi się uniknąć poprawek... stelaż w jeden dzień (8h)... poźniej jeszcze zastanawianie się czy czegoś nie ominołem...

I jeden dzień (5h) na opłytowanie...

Myślę, że wyszło przyzwoicie... żona zaakceptowała i pochwaliła...

Edytowane przez Inż.

A co Ci się w oko staneło??

nazywa sie to retinopatia surowicza centralna... miedzy plamke a siatkowke wycieka mi surowica i zaslania plamke, w wyniku czego lewym okiem widze coraz gorzej, a na srdku pola widzenia mam szarobrunatny slepy punkt ktory zaslania mniej wiecej 1/4 monitora jak patrze lewym okiem w 15 calowy ekran laptopa. dostalem jakies krople, jakies tablety i czekam na dalsza diagnostyke... niby ma ustapic, po ok 4 miesiacach pozostawiajac tylko niewielkie zmiany i niedogodnosci. jesli jesli by postepowalo dalej to moze zaczac sie odklejac siatkowka... takie szambo :/

no ale co zrobic, troche mam zwolnic tempo i dalej zyc :) no i sciany troche wolniej pewnie bede budowac musial :)

• 4 weeks później...

Tak, Tomaszu szanuj się bo oczy są tylko dwoje. To jak z saperem - myli się raz. Bez palucha, wechu smaku da się żyć ale bez wzroku chyba najcięzej. Ja też się kontuzji 2 razy nabawiłem - w marcu stłuczenie stawu kolanowego i o kulach prawie tydzień łaziłem. Dobrze że się uszkodzeniem łękotki nie skończyło. Miesiąc temu w pracy przeciążyłem kręgosłup lędźwiowy i też musiałem chorobowe na budowie sobie zrobić.

Odnośnie piły do BK. Też mam dedrę taką za 70zł i całą chałupę obskoczyłem nią.

Jest bardziej opętana od twojej i żre momentalnie BK24cm. Nic nie musiałem jeszcze szrankować i też mi nieco na bok cięła, ale nauczyłem się kontrować podczas cięcia. Po prostu staram się odginać piłę ręką. Widii ostrzyć nie trzeba i myślę ze jeszcze obskoczyłaby całe osiedle. Nie wiem jaki BK masz bo u nas solbet 600.

U nas za 10 dni (myślę że w weekend 29lipca) wiekopomna chwila. Zawieszamy z żoną przy akopaniamencie całej wioski WIECHĘ też własnoręcznie zrobioną skoro budowę ciągniemy sami haha :) Mam 3 dni na skończenie i poprawki na więźbie oraz wstawienie ostatnich 15stu elementów (wiata nad tarasem nad małym pokojem oraz ostatnie krokwie na lukarnie od strony ogrodu.

Edytowane przez rkowal79

• 3 weeks później...

Powiem szczerze, że tej kotłowni to się już nie mogłem doczekać...

A jak to wszystko ruszy, jak zacznie tłoczyć pompa, jak rurkami popłynie czynnik, jak sterownik zaświeci, jak termometr drgnie.... i jak to wszystko zacznie hulać będę spełniony... wtedy będą mógł iść w końcu poleżeć na hamaku... aha jeszcze muszę go kupić...