Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Postanowiliśmy sprzedać działkę budowlaną by kupić inną w trochę mniej atrakcyjnym regionie ale za to tańszą. Dzięki czemu będzie nas stać na budowę domu.

Ale kompletnie się na tym nie znam (działkę dostaliśmy od rodziny więc ominęły nas jakiekolwiek formalności).

Więc będę bardzo wdzięczna za jakiś opis jak dobrze sprzedać działkę.

Patrząc na przykładowe serwisy - w tym regionie wszystkie działki kosztują dokładnie tyle samo - 330 zł/m. Nasza ma jednak legalnie wodę i prąd (kiedy była jeszcze taka możliwość babcia podpisała umowę by mogła sobie podlewać roślinki i gotować wodę w czajniku) - kupujący byłby zwolniony z konieczności załatwiania tych formalności, miałby już gotową całą instalację. Dodatkowo wszędzie są już ludzie pobudowani a działka jest jedną z ostatnich na ulicy - dalej już jest pas zieleni którego ruszyć już niemożna (taki plan). Dodatkowo mamy wstępne pozwolenie na wycinkę drzew, więc się zastanawiam czy z tymi atutami nie jest warta więcej.

Czy muszę robić wycenę działki? Jakie formalności załatwiać przed wysyłaniem informacji na serwisy z ogłoszeniami, jakie formalności załatwia się gdy pojawi się chętny? Czy mogę zrobić coś jeszcze by ta działka była bardziej atrakcyjna?

Strasznie zależy mi na tym by jak najszybciej to wszystko rozwiązać (dom "stawiamy" już na niej 2 lata i jestem tym zmęczona - tylko takie załatwienie spraw daje nam szanse na popchnięcie sprawy do przodu) ale boję się że zrobię coś źle i będzie katastrofa :/

pozdrawiam

daj ogloszenia na allegro i domiporta. daj 10% więcej wywoławczą niż byś chciała, i dopisz że do rozsądniej negocjacji.

opisz jej walory- o pasie zieleni itd. daj mapkę z granicami działki, ewentualnie z naniesioną granicą "ręcznie" na zdjęcie satelitarne.

generalnie nie ma przy sprzedawaniu wielkiej filozofii- trafi sie kupiec umówicie sie u notariusza i dostaniesz kasiorke:) więcej musi sie martwić kupujący- to w jego interesie jest wiedzieć co kupuje:cool:

możesz sprzedać w miesiąc, możesz sie z tym bujać 2 lata....wszystko zależy od ceny i jej atrakcyjności.

Postaw na działce tablicę z informacją, że sprzedajesz bezpośrednio i nr telefonu. Ja znalazłem właśnie w ten sposób kupca na swoją działkę w bardzo dobrej cenie (ponad średnią). Sąsiedzi dają "cynk" znajomym i tak najszybciej sprzedaż - oczywiście jak działka nie jest na kompletnym odludziu i nikt tej tablicy nie przeczyta. Podobnie sprzedałem mieszkanie - ogłoszenie zamieściłem w oknie i kupiec wynajmował mieszkanie blok dalej.

Zresztą najwięcej telefonów miałem od osób, ktore bezpośrednio przeczytały ogłoszenie z tablicy na działce lub kartce na oknie mieszkania. Zamieszczałem tez ogłoszenia w necie, ale z tamtą dzwoniły same biura pośredniczące. Działkę sprzedałem przez 2 lata, ale wtedy mi się nie spieszyło i bardzo wywidnowałem cenę.

Do sprzedaży działki potrzebny Ci będzie wypis z ewidencji gruntów, wypis z MPZP i ewntualnie odpis z KW (chociaż teraz jest dostęp do elektronicznych KW i może notariusze już nie wymagają papieru)

Do sprzedaży działki potrzebny Ci będzie wypis z ewidencji gruntów, wypis z MPZP i ewntualnie odpis z KW (chociaż teraz jest dostęp do elektronicznych KW i może notariusze już nie wymagają papieru)

Dobra rada. Wystąpienie o warunki zabudowy jest naprawdę dużym atutem. Zresztą bez warunków zabudowy wiele banków po prostu nie skredytuje takiej działki (mimo, że będzie budowlana). Złóżcie w gminie wniosek o wydanie warunków zabudowy na typowy dom ~160m2 i kupiec na pewno się znajdzie, nawet jeśli cena będzie ciut wyższa niż okoliczna.