Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o radę - okna połaciowe - montaż (dłuuuuuuugie)

Recommended Posts

Mam problem,

W trakcie montażu okien dachowych V...X (co mnie podkusiło?) okazało się że dekarze nie mogą obniżyć usytuowania okna dachowego i wychodzi mi klamka otwierająca (ten typ ma na górze) jest na wysokości 2.40.

Aby wyjrzeć przez okno muszę podskoczyć albo podrosnąć :smile:. Nie mówiąc o otwarciu.

Pytając dlaczego tak wysoko, dekarz powiedział - że nie można inaczej bo przy spadku dachu 45st i wysokości scianki kolankowej 80 cm umieszczenie okna niżej np. 20 cm spowoduje że rzut okna "wejdzie" w ścianę kolankową.

Jeśli wejdzie to ogrzane powietrze z grzejmika zamontowanego "pod oknem" ominie dolną krawędż okna i spowodeje zawilgocenie i pleśnienie.

Co robić? Przecież po to jest okno dachowe żeby w niego popatrzeć na okolicę a nie oglądać niebo.

Jeszcze nie jest za późno. Wstrzymałem robotę dekarzy i kazałem poczekać.

Czy ktoś może mi pomóc i napisać czy okno może być niżej?

Aha okna GGL 118x74, gdybym się dał namówić na forum na 140 to bym musiał chyba kupować drabinę do tych okien.

Nie ma problemu zeby obnizyc polozenie okna. Ja kazalem dekarzom umiescic okno tak zeby dolna krawedz wypadla 100cm nad podloga. Mam scianke kolankowa 80cm i okno wypadlo praktycznie tuz nad nia. Nie ma problemu z ogrzewaniem bo grzejnik pod oknem i tak ogrzeje cale okno od wewnatrz. Masz takie wyjscia:

- zostawic je wysoko i dokpuci urzadzenie teleskopowe do otwierania ale wtedy siedzac przez okno nie wyjrzysz,

- wymienic okna na posiadajace klamke w dole (np. Fakro) ale wtedy pozostaje problem wymiany,

- obnizyc okno tak zeby wypadlo nad scianka kolankowa. To polecam.

D.

Griszka - a jak masz w projekcie?

Z tego co opisałeś wynika, że okno ma długość 118 cm a dach ma 45 stopni. Z twierdzenia Pitagorasa obliczyłem, że poziomy rzut okna wyniesie ok. 85 cm. Sumując 80 cm ścianki kolankowej + 85 cm "przyrostu wysokości" okna klamka wychodzi na 165 cm. Do tego należy dodać ok. 20 cm na obróbkę to daje 185 cm.

Skąd więc 240? Może ja źle rozumuję?

Czy pod oknem polaciowym zawsze musi byc grzejnik. W pokoju od strony zachodniej mam zrobiona lukarne i przy niej chce zainstalowac grzejnik. Od poludnia chce zainstalowac okno polaciowe aby moc wyjrzec na brame. Czy pod tym oknem tez musze zainstalowac grzejnik (zawilgocenie ?) ??