ewamariusz 03.04.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam. Mam pytanie dotyczące wypoziomowania fundamentów lanych bezpośrednio do ziemi bez szalunków. Po wykopaniu pod fundamenty okazało się, iż większa część wykopów przebiega przez glinę, a część przez zwarty piasek. Pomyślałem, że można by zalać fundamenty bez szalunków, - czy jest to dobty pomysł? - czy może lepiej rozkopać więcej i dać szalunki? - jak złapać poziom fundamentów? Obawiam się że wyjdzie krzywo i będzie lipa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.04.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Wbijasz kołki w wykopie co jakiś czas. Do tych kołków przykręcasz wypoziomowane deski na samej górze wykopu.TO na czerwono to deski:http://img41.imageshack.us/img41/7919/szalunek.jpg Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 03.04.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam. Dzięki za odpowiedź i za zainteresowanie, widziałem w Twoim dzienniku jak masz u siebie nawet pomysłowe i poziom będzie dobry. A powiedz mi czy dajesz na dno wykopu chudy beton, jeśli tak to czy dajesz go w folię czy pod folię jeśli oczywiście dajesz folię. No i jak umocować zbrojenie aby podczas zalewania się nie przesunęło na bok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.04.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Nie daje chudego. Wykładam wykop folią. Zbrojenie jest powiązane więc się nie przesunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 04.04.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam. WIELKIE dzięki Fenix2 za odpowiedz i za zainteresowanie /jako jedyny na całym forum/. Patrzę w Tówj dziennik jak robisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 06.04.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Pomysł z deskami dobry, ale ja nabijałem paliki stalowe (odpady ze zbrojenia) pod poziom i do ich wysokości betonowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 06.04.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam. BiG35 dzięki za radę, dobry pomysł. Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts