p-pixel 03.04.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 witajcie! trochę się obczytałem odnośnie nawodnień - brakuje mi natomiast informacji o najprostszym niby temacie - jak wyprowadzić wodę za dom.W tej chwili hydraulik wypuścił rurę na wysokości ok 1m nad poziom gruntu (wiem już, że muszę sprawdzić przekroje od licznika do kranu aby mieć stosowną wydajność wody - zrobię to przy wizycie na budowie).Gdzieś mi się przewinęło, że robi się przy domu studzienki z zaworami, a tam rozprowadzenie na 'obwody nawadniające'... ...no właśnie - może wodę powinienem wypuścić poniżej gruntu - wprost do studzienki? Nie mam jeszcze wylanych posadzek i mogę to zrobić. Robi się tak - na ten temat brakło mi informacji.Ogród zasilać będę wodą wodociągową.Razem z wodą wyprowadzić kable sterujące? na 220v będę chciał mieć też odlicznik wody na ogród... z tego co wiem - u nas liczniki są w studzience przy granicy posesji. czy odlicznik też tam trzeba umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.04.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Przyłącze wody do nawadniania najwygodniej było by wyprowadzić faktycznie prosto do skrzynki zaworowej, o ile tylko wiesz gdzie ona będzie... Oczywiście razem z tą wodą trzeba podac prąd, bo inaczej ciężko będzie sterować zaworami. Ale sam sterownik waygodniej mieć jednak w domu, więc być może zamiast prostego zasilania musiałbyś poprowadzić przewody sterujące zaworów (typowy ziemny przewód prądowy, o liczbie żył przynajmniej o jeden większej niż liczba zaworów). Podlicznik możesz umieścić niemal w dowolnym miejscu na tym przyłączu do ogrodu (on ma liczyć przecież przepływ wody w tym przyłączu), ale warto by zachować do niego w miarę sensowny dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts