Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa początek

qecaj

Recommended Posts

Działka pow 980 m2, ogrodzona płotem rowizorycznym na czas budowy razem z sąsiednią (wenętrzna granica bez ogrodzenia), Wysokościowo poziom terenu na działce jest niżej niż droga dojazdowa ok. 80-100 cm. Czy jest sensowne by podwyższaj teren przed wykonaniem fundamentów , czy może lepiej poczekać i po wybudowaniu domu zabrać się za podwyższenie terenu np. humusem z wykopu ? Poradżcie , jakie rozwiązanie jest najlepsze ...

Teraz narazie nic nie dosypuj bo jak teraz nawalisz piachu to się będzie mieliło, samochody będą miały gorzej wjechać itp. Po prostu zbierz teraz humus, zrób wykop pod fundament. Później bloczkami podjedziesz na żądaną wysokość. Jak będziesz zasypywał w środku fundamentu (o ile nie będziesz miał piwnicy) to musisz też troche obsypać z zewnątrz żeby ci się bloczki nie rozeszły. Ten humus co zbierzesz to zostaw sobie na sam koniec- jak już będziesz miał dom postawiony i w miare wykończony to wtedy zrobisz sobie niwelacje terenu jakąś tam ziemią a na koniec posypiesz z wierzchu tym humusem i posiejesz trawkę.

Mam podobnie jak Ty. U mnie różnica poziomów wynosi 60 cm. Zrobiłem dokładnie tak jak napisał Ci buzzer11. W tej chwili mam SSZ, poziom 0 jest podniesiony wyżej o ponad 60 cm (mam kilka cm zapasu). Tylko ja planuje z tej części działki którą muszę podnieść ściągnąć cały humus i nawieźć tam piasku. A potem z powrotem rozciągnąć humus.

• 3 weeks później...

Jest jeszcze drobna kwestia. Sąsiednie działki także są obniżone w stosunku do drogi. Sąsiad z jednej strony - dom wolnostojący już wybudowany, z drugiej strony sąsiad ma tylko fundamenty, obaj sąsiedzi nie podnieśli jeszcze terenu wokół swoich domów, a czy będą podosić ? Nie wiem.

Zatem jeśli ja po wybudowaniu domu podniosę teren wokół swojego domu, na swojej działce to efekt będzie taki, że woda opadowa będzie wsiąkać w ziemię, ale po śnieżnej zimie zacznie spływać na działki sąsiednie . Zgodnie z obowiązującymi przepisami, jest to zabronione - kształtowanie terenu w sposób powodujący spw wody na działkę sąsiednią. Idealnie byłoby, gdyby wszyscy równo popodosili sobie teren wokół swoich domów, no ale każdy może mieć inną wizję swojej działki. Ze słyczenia wiem, że często bywa to powodem niepotrzebnych kłótni z sąsiadami, bo sąsiad mnie zalewa.....