Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski brodzik - jak to się osadza?

Recommended Posts

Brodzik co prawda do mnie dopiero jedzie, ale o ile wiem, nie ma doń żadnych akcesoriów montażowych, będzie sama skorupa, której dno w dodatku nie jest płaskie, tylko trochę bardziej fikuśne.

I tu zagwozdka: jak toto się osadza? Czy jest szansa na to, że on jest od spodu fabrycznie wyrównany do jednego poziomu i wystarczy go postawić? Czy trzeba kombinować samemu?

A jeśli to drugie, to jak kombinować? Pianką PU toto zalać i po stężeniu obciąć na równo? Na podłogę zaprawy nawalić i brodzik na nią po prostu wcisnąć? Jeszcze inaczej?

J.

• 2 years później...

Witam!

Czasu trochę upłynęło od Pana wpisu, ale obecnie jestem na podobnym etapie. Posiadam brodzik Radaway Delos A (półokrągły, dokładnie 1/4 koła).

Brodzik chce osadzić na płytkach ale pozostaje otwór w podłodze (na syfon itp.) w sumie ok 10-13cm. Moje pytanie; jak to wypełnić? Jak Pan to zrobił i czy jest ok? Jeśli można to poproszę jakieś fotki. Pzdr!

Wypełniłem to pianką PU po prostu. U mnie chodzi o duży brodzik i szczerze mówiąc, gdybym to robił drugi raz, dałbym choć w kilku punktach coś sztywniejszego, obecnie całość troszeczkę pracuje pod naciskiem, prawdopodobnie pianka się ugina. Do wypełnienia niewielkiej przestrzeni będzie ok.

• 5 months później...

U mnie płaski brodzik jest wpuszczony w posadzkę.

Na etapie wylewania posadzki odrysowałem brodzik na folii z rastrem. Fachowcy od posadzki zostawili miejsce na brodzik.

Brodzik został osadzony ba bloczkach betonowych. Wolną przestrzeń uzupełniono styropianem i pianą.

Ani drgnie. Brodzik wystaje ok 1,5 cm + prowadnica drzwi 3cm.

zdjęcia:

http://budujemyzglowa.com.pl/brodzik.html

U mnie płaski brodzik jest wpuszczony w posadzkę.

Na etapie wylewania posadzki odrysowałem brodzik na folii z rastrem. Fachowcy od posadzki zostawili miejsce na brodzik.

Brodzik został osadzony ba bloczkach betonowych.

Fajnie to wygląda. Napisz, jak dokładnie jest on osadzony? "Zostawili miejsce na brodzik", czyli nie było w tym miejscu wylewki? Bloczki betonowe położone są bezpośrednio na styropianie podłogowym? Dobrze rozumiem?

• 2 weeks później...