mimiletta 03.04.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam mam nadzieję że w odpowiednim dziale zadaję pytanie. W ramach wiosennych porządków chcę odnowić drzwi wejściowe do domu, są pomalowane kilkoma warstwami różnych farb i mają już duzo lat. Farba się łuszczy i miejscami nawet żywica sie pokazała. jak zlikwidować tę starą farbę z tych drzwi aby nową położyć bezpośrednio na drewno? mąż mówi że najlepiej podgrzewać opalarką i zeskrobywać szpachelką. Ma rację? I drugie pytanie-jak pozbyć sie starej farby z rurek od centralnego ogrzewania w łazience? są pomalowane na zielono kilka razy i teraz farba łuszczy sie i odpada a chce je pomalować na biało a nie chce nakładać kolejnej warstwy na te starą farbe. Jka sie do tego zabrać? Będę bardzo wdzięczna za porady bo jestem początkującą "złotą rączką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 03.04.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Generalnie są trzy sposoby aby pozbyć się tej farby-opalanie czyli podgrzewanie opalarką i zeskrobywanie farby -chemia czyli środki do usuwania starych powłok lakierniczych ,trochę a nawet bardzo śmierdzą ale są skuteczne(te markowe np. 3v3)-mechanicznie czyli szlifowanie ale to strasznie mozolna robota ja osobiście polecam chemie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp1905 03.04.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o drzwi to tylko opalanie następnie wyszlifować i będą jak nowe.A co się tyczy rur możesz spróbować usunąć farbę mechanicznie czyli oskrobać lub użyć chemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 03.04.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 żadnego opalania ,chemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 03.04.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o drzwi to tylko opalanie następnie wyszlifować i będą jak nowe.A co się tyczy rur możesz spróbować usunąć farbę mechanicznie czyli oskrobać lub użyć chemi A dlaczego tylko opalanie łatwiej użyć np. żel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFIRAFI 03.04.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 żadnego opalania ,chemia Mógłbyś rozwinąć wypowiedz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 03.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Mógłbyś rozwinąć wypowiedz ? jeżeli chodzi o opalalnie , starą farbę doprowadzamy do wrzenia jak i spalenia co powoduje przebarwienia drewna poprzez jego częsciowe spalenie oraz wytrącenie żywicy w drewnie zawartej , poprzez odparowanie , oraz powoduje jego zmniejszenie wartości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donsisu 04.04.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 do farb olejowych na drewnie używałem nitromorsa i dosyć dobrze schodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiletta 11.04.2011 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 wypróbowałam oba sposoby i moje wnioski-opalanie zdecydowanie szybsze i ładniejszy efekt. chemia sprawdziła sie w łazience na rurkach czyli na małych powierzchniach. A drewniane drzwi poszły na prawde szybko dzieki opalarce i szpachelce. tylko faktycznie jak za mocno podgrzałam to żywica sie wytrącała. ale to kwestia ostrożności i precyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts