Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak pozbyć sie starej farby z...

mimiletta

Recommended Posts

Witam

mam nadzieję że w odpowiednim dziale zadaję pytanie.

W ramach wiosennych porządków chcę odnowić drzwi wejściowe do domu, są pomalowane kilkoma warstwami różnych farb i mają już duzo lat. Farba się łuszczy i miejscami nawet żywica sie pokazała. jak zlikwidować tę starą farbę z tych drzwi aby nową położyć bezpośrednio na drewno? mąż mówi że najlepiej podgrzewać opalarką i zeskrobywać szpachelką. Ma rację?

I drugie pytanie-jak pozbyć sie starej farby z rurek od centralnego ogrzewania w łazience? są pomalowane na zielono kilka razy i teraz farba łuszczy sie i odpada a chce je pomalować na biało a nie chce nakładać kolejnej warstwy na te starą farbe. Jka sie do tego zabrać?

Będę bardzo wdzięczna za porady bo jestem początkującą "złotą rączką" 8-)

Generalnie są trzy sposoby aby pozbyć się tej farby

-opalanie czyli podgrzewanie opalarką i zeskrobywanie farby

-chemia czyli środki do usuwania starych powłok lakierniczych ,trochę a nawet bardzo śmierdzą ale są skuteczne(te markowe np. 3v3)

-mechanicznie czyli szlifowanie ale to strasznie mozolna robota

ja osobiście polecam chemie;)

Mógłbyś rozwinąć wypowiedz ?

jeżeli chodzi o opalalnie , starą farbę doprowadzamy do wrzenia jak i spalenia co powoduje przebarwienia drewna poprzez jego częsciowe spalenie oraz wytrącenie żywicy w drewnie zawartej , poprzez odparowanie , oraz powoduje jego zmniejszenie wartości .

wypróbowałam oba sposoby i moje wnioski-opalanie zdecydowanie szybsze i ładniejszy efekt. chemia sprawdziła sie w łazience na rurkach czyli na małych powierzchniach. A drewniane drzwi poszły na prawde szybko dzieki opalarce i szpachelce. tylko faktycznie jak za mocno podgrzałam to żywica sie wytrącała. ale to kwestia ostrożności i precyzji.