Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z Łomianek i okolic

Nulla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

będę woził kombiakiem :).

załóż chłopie wcześniej hak.

zapłacisz dwa razy mniej niż za wymianę amortyzatorów a pociechę będziesz miał na dłużej.

z doświadczenia piszę :wink:

hmm :-? jestem świeżo po wymianie amortyzatorów, więc wiem jak to boli.

No cóż, jutro jadę po piasek, bo na poniedziałek muszę go mieć.

Założenia haka nie wyklucam - a po zakończeniu tego wszystkiego to chyba sam się na nim powieszę :wink:

hmm :-? jestem świeżo po wymianie amortyzatorów, więc wiem jak to boli.

No cóż, jutro jadę po piasek, bo na poniedziałek muszę go mieć.

Założenia haka nie wyklucam - a po zakończeniu tego wszystkiego to chyba sam się na nim powieszę :wink:

Głowa do góry, zawsze bliżej końca niż dalej, będzie dobrze.

Witamy wszystkich, my budujemy w Dziekanowie Leśnym. W zasadzie to zaczynamy dopiero budować. Wczoraj dopiero zdjęliśmy humus z działki.

Ziemia z wykopu zajęła nam znaczną część działki. Nie wiem, gdzie teraz będziemy składowali materiały :o Tego nie przewidzieliśmy.

Mam pytanie. Orientujecie się może jaki i gdzie tanio można kupić piach do obsypania fundamentów??

Ziemia z wykopu zajęła nam znaczną część działki. Nie wiem, gdzie teraz będziemy składowali materiały :o Tego nie przewidzieliśmy.

No a z tego co widać to warto materiały poskładować, bo co się dzieje z ich cenami to kosmos.

Mam pytanie. Orientujecie się może jaki i gdzie tanio można kupić piach do obsypania fundamentów??

Ja za radą lagerfelda udałem się do piaskarni przy Wisłostradzie i byłem zszokowany cenami piasku (nieźle przepłaciłem przez okres murowania). Jest tam taka opcja piasek zwykły za 8,70 brutto za tone - tak mi się wydaje. Sęk jedynie w kosztach transportu. Oblicz sobie ile mniej więcej będziesz potrzebował m3 i dogadaj się z jakimś transportowcem.

Mi wyceniano wysypanie fundamentów od 2,5 tys do nawet 5 tys. :o :o :o , ale dość wysoko wyciągnąłem fundament.

warto zastanowić się kto to będzie wsypywał do środka - no chyba, że masz dostęp samochodem ciężarowym z każdej strony budynku.

Witam,

W końcu udało mi się zebrać wszelkie pozwolenia i mogę rozpoczynać budowę.

Problem w tym, że moja ekipa, którą miałam zaklepaną w zeszłym roku poinformowała mnie, iż wyjezdza na Wyspy na super kontrakt.

I tym sposobem zostałam bez fachowców.

Może ktoś z Was mógłby kogoś polecić do budowy stanu surowego.

Pozdrawiam Wszytskich

Ania z Dziekanowa Polskiego

Witam,

W końcu udało mi się zebrać wszelkie pozwolenia i mogę rozpoczynać budowę.

Problem w tym, że moja ekipa, którą miałam zaklepaną w zeszłym roku poinformowała mnie, iż wyjezdza na Wyspy na super kontrakt.

I tym sposobem zostałam bez fachowców.

Może ktoś z Was mógłby kogoś polecić do budowy stanu surowego.

Pozdrawiam Wszytskich

Ania z Dziekanowa Polskiego

Witaj. Gratuluję przebrnięcia przez papierologię i jednocześnie współczuję braku ekipy. Z tym możesz mieć duży problem. W tej chwili bez roboty zostali Ci, których nikt nikomu nie polecał - ale jest też szansa, że są ekipy, które szukają roboty, bo np. inwestor nie ma pozowlenia na budowę. Możesz znaleźć kogoś sensownego ale prawdopodobnie do budowy na jesieni. Ja byłem w podobnej sytuacji i ekipę pomógł znaleźć mi mój kierownik budowy - niestety okazało się, że to straszni partacze, których powinienem pogonić już po dwóch tygoniach. Niestety dałem im szansę i dopieró póxniej tego żałowałem jak zostałem w środku sezonu bez ekipy.

Na priva prześlę Ci trzy telefony, ale goście nie należą do najtańszych.

Pozdrawiam. Konrad.

• 2 weeks później...

Po dłuższej przerwie, wielu przeciwnościach losu znów mogę zacząć realnie myśleć o rozpoczęciu budowy wymarzonego domu. Po raz kolejny odebrałem prawomocne pozwolenie, umówiłem ekipę i mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał przechodzić wszystkich tych formalności. Trochę czasu upłynęło od ostatniej mojej wizyty na tym forum, więc najpierw się przywitam ze wszystkimi.

WITAJCIE :D

Po dłuższej przerwie, wielu przeciwnościach losu znów mogę zacząć realnie myśleć o rozpoczęciu budowy wymarzonego domu. Po raz kolejny odebrałem prawomocne pozwolenie, umówiłem ekipę i mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał przechodzić wszystkich tych formalności. Trochę czasu upłynęło od ostatniej mojej wizyty na tym forum, więc najpierw się przywitam ze wszystkimi.

WITAJCIE :D

Witaj. Rozumiem, że możesz już określić się mianem BUDUJĄCEGO, stąd ponowny akces do grupy :D

Życzę powodzenia.

Nie chcę Cie straszyć ale ... im dalej w las ...

Fakt, że z formalnościami masz narazie spokój.

Teraz zorientuj się gdzie mają materiały - chyba że kupiłeś już wcześniej.

Pozdrawiam.

Nie strasz mnie, bo dostanę rozstroju nerwowego :wink: Tak to prawda, czuję się trochę...zagubiony?. Ale to chyba zdrowy i normalny odruch. Jak na razie to muszę umówić koparkę na środę i geodetę do wytyczenia ław, a właśnie najpierw koparka i zgarnięcie warstwy ziemi i wytyczenie ław, czy najpierw geodeta a potem kopara. :-? Może masz jakąś sugestie?

Nie strasz mnie, bo dostanę rozstroju nerwowego :wink: Tak to prawda, czuję się trochę...zagubiony?. Ale to chyba zdrowy i normalny odruch. Jak na razie to muszę umówić koparkę na środę i geodetę do wytyczenia ław, a właśnie najpierw koparka i zgarnięcie warstwy ziemi i wytyczenie ław, czy najpierw geodeta a potem kopara. :-? Może masz jakąś sugestie?

Ja najpierw wziąłem koparę - potem geodetę. Żeby nie było, że ktoś, coś, gdzieś przesunął.

Witaj Aniu, mogę Ci polecić sprawdzonego i znanego w Łomiankach "studniarza" Jan Mamaj tel. 0 22 751 14 40, 05-092 Łomianki, 11 Listopada 34. Ten sam człowiek będzie wiercił u mnie za kilka dni. Ludzie go znają i mówią, że robi to dobrze i w miarę niedrogo. U mnie będzie odwiert w obrysie domu i pompa jak do głębinówki. Koszt to ok 1600 odwiert, prowizoryczna pompa na czas budowy 150 zł, docelowo Grundfos za ok 1900 zł.

Pozdrawiam

Ewa i Jacek