Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z Łomianek i okolic

Nulla

Recommended Posts

Witaj Aniu, mogę Ci polecić sprawdzonego i znanego w Łomiankach "studniarza" Jan Mamaj tel. 0 22 751 14 40, 05-092 Łomianki, 11 Listopada 34. Ten sam człowiek będzie wiercił u mnie za kilka dni. Ludzie go znają i mówią, że robi to dobrze i w miarę niedrogo. U mnie będzie odwiert w obrysie domu i pompa jak do głębinówki. Koszt to ok 1600 odwiert, prowizoryczna pompa na czas budowy 150 zł, docelowo Grundfos za ok 1900 zł.

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Polecam tego Pana. Wiercił u mnie OK.

Jeżeli chodzi o pompę to została mi taka - mogę odstąpić za pół ceny.

Służyła prawie rok i nikt nawet jej nie gwizdnął :D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Aniu, u mnie na działce będzie odwiert myślę, że nie głębiej jak 10m. Wszystko to w jaki sposób wiercić i jak ma wyglądać ujęcie wody zależy od warunków glebowych na danym terenie. Stąd też moja propozycja dla Ciebie, by wziąć kogoś kto zna dobrze okolicę, wie już na jakiej głębokości jest dobra woda. W moim przypadku będzie studnia jak do głębinówki, ale płytko bo właśnie na tej głębokości jest dobra woda. Głebiej jest bardziej zażelaziona.

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Pierwsze koty za płoty... To znaczy chumus odgarnięty, ławy zazbrojone i zalane betonem. Jakoś taki mały wydaje się dom patrząc z góry na ławy fundamentowe. Nie mogłem odnaleźć tych metrów. W środę ciąg dalszy to znaczy murowanie ścian fundamentowych i wiercenie studni. Notabene wiercić będzie właśnie polecany wcześniej Pan Mamaj i jego ekipa z Łomianek. Zaproponował mi aby odwiert zrobić w obrysie domu, najlepiej gdzieś w pomieszczeniu technicznym. Jestem ciekaw waszych opini, a może lepiej dalej od domu?

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Zaproponował mi aby odwiert zrobić w obrysie domu, najlepiej gdzieś w pomieszczeniu technicznym. Jestem ciekaw waszych opini, a może lepiej dalej od domu?

Ja nabiłem rurę ze 2 metry od fundamentów ale później wprowadziłem ją do pomieszczenia gospodarczego (pod fundamentem). Nie wiem dlaczego tak zrobiłem :-) (pewnie gdzieś wyczytałem to na forum muratora :lol: .

Zaproponował mi aby odwiert zrobić w obrysie domu, najlepiej gdzieś w pomieszczeniu technicznym. Jestem ciekaw waszych opini, a może lepiej dalej od domu?

ja mam podobnie jak hedom. z tego co wyczytałem to jak masz studnię wierconą na zewnątrz domu to możesz tam założyć sobie pompę (w takiej niby studni) i w domu nie będzie ci nic hałasować. ja mam tradycyjną pompę ze zbiornikiem czyli hydrofor i stoi to w kotłowni. jak pompuje wodę to słychać tylko w garażu. w domui cisza. ale dużo zależy od zbiornika i samego hydroforu. w poprzednim domu pracę hydrofora słychać było aż na piętrze :lol:

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Ja mam tak jak np. lagerfeld poza obrysem domu.

W razie czego masz możliwość wyokonania kolejnego odwiertu bez prowadzenia przewowów na zewnątrz. Z rozmowy z nim o ile dobrze pamiętam to mówił że co 15 lat trzeba wykonać nowy odwiert.

Witaj Aniu, ja zrobiłem tak:

Pojechałem na ul Kolejową 123 w Łomiankach tel. 022 751-10-02 to jest Posterunek Energetyczny i poprosiłem o przyłączenie działki do sieci energetycznej na czas budowy, acha zabrałem ze sobą akt notarialny (bądź wypis z rejestru gruntów - aktualny) i mapę zagospodarowania działki. Tam podpisałęm umowę i umówiłem się na przyłączenie. Przyłącze mam solidnie zrobione w lini ogrodzenia w ładnej skrzyneczce. W sumie kosztowało mnie to razem jakieś dwa i pół tysiąca złotych (materiały i przyłączenie).

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Tak czy inaczej, już za późno odwiert zrobiony w pomieszczeniu technicznym (ekipa się pośpieszyła - miała być później, a była wcześniej). Wracając do tematu to jak zapewniał Pan Mamaj ma to wytrzymać gdzieś z 50 lat :o . Filtr jest potężny ma gdzieś z 2,5 metra więc chyba nie ma obawy. Nie spodziewam się, że wodę będę miał super bo jak mówił jegomość to jest kiepska w całych Łomiankach, a już napewno w Sadowej. Nie ominie mnie zakup jakiegoś odżelaziacza i filtrów. Za jakiś czas może będzie u mnie możliwość podłączenia wodociągu, który jest kawałeczek dalej ale na terenie należącym do gminy Czosnów.

Ktoś napisał na forum chyba koyotee o wesołej ekipie Pana Janka Mamaja - to prawda stałem z boku i pękałem ze śmiechu :lol:

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Jak na razie ekipa się sprawdza, majster czuwa nad wszyskim....oczywiście kierownik też. Prace postępują piorunem, w końcu widać te metry :lol: , których nie mogłem się dopatrzeć jak były zalane tylko stopy pod fundament. Największy kłopot to oczywiście z dostępnością materiałów i maszyn. Na koparkę w Climaxie miałem czekać prawie dwa tygodnie. Ja potrzebuję na poniedziałek rano do zasypywania fundamentów. I tu pytanie do Was czy 300 zł za tatrę z piachem tzw kopalniakiem to dobra cena, a pospółki 450 zł. Po drugie szukamy jakiegoś sprawdzonego fachowca od instalacji hydraulicznej co by wycenił koszt instalacji (kompletnej kotłowni).

Witam,

mam dwa pytanka,

1. czy ktoś może polecić kierownika budowy, bądź może się zapytać swojego kierownika, czy mógłby sie podjąc nadzorowania na jeszcze jednej budowy. Start za tydzień w Dziekanowie Polskim?

2. potrzebuje żerdzi , może komuś zostały po budowie i chciałby sie ich pozby c ?

Pozd

Ania